Приготування ідеального тіста — один з найскладніших уроків гастрономічної науки. Від тесту залежить багато чого: смак, аромат, консистенція випічки.
Пісочне тісто часто лякає господинь. Їм здається, що приготувати його непросто, але на практиці потрібно лише трохи вправності і знання важливих лайфхаків. З ними самостійно спорудити ідеальне пісочне тісто простіше простого.
Kitchenmag склав добірку з цінних секретів, які допоможуть вам приготувати ідеальне пісочне тісто і порадувати домашніх смачною випічкою.
Слідкуйте за температурою
Приготування правильного пісочного тіста — це справжня наука. Тут важливі навіть дрібниці і деталі, так як вони можуть помітно вплинути на підсумковий результат.
Слідкуйте за температурою інгредієнтів. Всі рідини повинні бути холодними, а масло — твердим, але не замороженим. Важлива навіть температура приміщення, в якому ви готуєте пісочне тісто. В ідеалі там повинно бути прохолодно.
Не шкодуйте масла
Приготування пісочного тіста не привід замислюватися про фігуру. Ідеальну консистенцію пісочного тіста забезпечує вершкове масло або маргарин. Якщо цих інгредієнтів в тесті досить, то воно вийде розсипчастим. Саме таким і повинно бути чудове пісочне тісто.
Перетріть борошно і масло до правильної консистенції
Коли будете змішувати борошно і вершкове масло або маргарин, обов’язково зверніть увагу на консистенцію. Перетріть борошно з вершковим масло до консистенції хлібних крихт. Борошно важливо просіяти перед змішуванням з іншими інгредієнтами. Жир від масла обвалакивает частинки борошна, в яких міститься глютен.
При змішуванні з рідкими інгредієнтами глютен не буде створювати пружність і еластичність. Тісто вийде максимально розсипчастим і смачним.
Дотримуйтесь пропорції
Пропорції-це важливо. Варто лише трохи помилитися, і результат буде зовсім не таким, як ви очікуєте. Борошна має бути наполовину більше, ніж вершкового масла або маргарину.
Невеликий лайфхак: якщо ви хочете, щоб тісто вийшло максимально смачним, використовуйте для його приготування одночасно вершкове масло і маргарин. Змішайте їх в рівних пропорціях.
Місіть вручну
Замішувати пісочне тісто необхідно руками для досягнення ідеального результату. Робіть це послідовно і обов’язково з душею, але не перестарайтеся. Пісочне тісто не потрібно замішувати занадто довго, інакше масло почне танути, і тоді тісто не вийде ніжним і м’яким.
Додайте цукрову пудру
Цукор — невід’ємний інгредієнт будь-якого тесту. Однак у випадку з розсипчастим тестом краще замінити цукор на цукрову пудру. Вона більше підходить для розсипчастої консистенції. Тісто буде буквально танути в роті.
Закладайте інгредієнти в правильній послідовності
Важливо не тільки використовувати відповідні інгредієнти, але і закладати їх при приготуванні тіста в правильній послідовності.
Спершу змішайте борошно з содою, цукровою пудрою та іншими розсипчастими інгредієнтами, які ви використовуєте. Їх можна просіяти. Потім змішайте розсипчасті інгредієнти з вершковим маслом або маргарином і гарненько розітріть до хлібних крихт. Після додайте рідкі інгредієнти: як правило, це сметана, вода або яєчні жовтки.
Грамотно розгортайте тісто
Перш ніж розгортати тісто, відправте його в холодильник на півгодини. Воно стиснеться і стане більш податливим.
Розкочуйте тісто на присипаній борошном поверхні, щоб воно не прилипало до дошки або столу. Тісто необхідно розгортати від центру до країв. Ідеальна товщина — від 4 до 8 міліметрів.
Рецепт пісочного тіста
Пропонуємо відточити теоретичні навички на практиці і приготувати пісочне тісто за класичним рецептом.
Інгредієнти:
- борошно 300 г
- вершкове масло 100 г
- маргарин 100 г
- цукрова пудра 100 г
- яйце 1 шт.
- терта цедра лимона за смаком
- ванілін щіпка
- сметана 1 стакан
Спосіб приготування:
- маргарин і вершкове масло порубати.
- борошно змішати з содою, цукровою пудрою і ваніліном. Просіявши.
- розтерти розсипчасті інгредієнти з маргарином і вершковим маслом до хлібних крихт.
- додати сметану і цедру лимона.
- замішати тісто і відправити в холодильник на півгодини.
- готово!