Як приготувати ідеальний плов: поради шеф-кухаря

30

Плов-це головна страва узбецької кухні. Є безліч самих різних рецептів плову, кожен з яких має свої особливості і певні тонкощі в приготуванні. 

Від смачного і ароматного плову не відмовиться ніхто. Правда, приготувати його самостійно вирішується далеко не кожен кулінар-любитель. Так, цей процес дійсно не такий вже й легкий, але це зовсім не привід відмовлятися від ідеального вечері. Результат цілком виправдає ваші зусилля. 

Ми склали список з важливих секретів, які допоможуть вам приготувати дійсно смачний і апетитний плов. У цьому нам допоміг шеф-кухар ресторану сучасної східної кухні oxus боходір нурмухамедов. 

джерело: простоквашино (http://prostokvashino.ru/)

Виберіть відповідний рис

Існують певні сорти рису, які створені для того, щоб готувати з них плов. Звичайно, це переважно узбецький рис, який володіє всіма необхідними властивостями і самим ідеальним чином вбирає вологу. 

Зверніть увагу на сорт девзіра. Це найдорожчий і якісний продукт. Він виготовляється за особливою технологією: пару років витримують в особливих умовах, чергуючи сушку, зволоження і провітрювання. Є кілька різновидів цього рису: власне девзіра, чунгара, дастар-сарик, кора-колтак, лазер, аланга. 

Боходір нурмухамедов каже, що форма самого рису залежить від обраного різновиду плову. Так, для класичного підходить звичайний круглозерновий.

рис для плову повинен бути «молодим». Перевірити дуже просто: візьміть в руку жменьку рису і злегка розімніть. Якщо рис розламується і сколюється, то він, швидше за все, старий. Якщо він тримає форму і при цьому на руці залишається невеликий білий наліт крохмалю, то рис молодий і підходить для плову.джерело: reveal (https://www.revealnews.org)

Грамотно закладайте продукти

Секрет ідеального плову полягає не стільки у виборі правильних і якісних продуктів, скільки в дотриманні технології приготування цієї страви до найдрібніших деталей. 

Закладайте продукти в правильному порядку. Вона укладена в узбецькому назві популярного блюда»палов ош». Якщо розшифрувати перші літери, то вийде, що в плов потрібно додати у відповідній послідовності цибулю, моркву, м’ясо, жир, сіль, воду, а тільки потім рис. 

спочатку обсмажте цибулю до золотистого кольору, слідом додайте моркву і м’ясо. Злегка обсмажте, а потім залийте студеною водою і доведіть до стану напівготовності. У фіналі додайте рис.

Використовуйте правильні інгредієнти

В першу чергу це відноситься до м’яса. Зараз багато готують плов з курки, але цей рецепт має мало спільного зі справжнім узбецьким пловом. Це скоріше сімейний варіант, який для різноманітності східні господині готують для домашніх. Ідеальне м’ясо для плову-це баранина. 

Часто кулінари-любителі експериментують і зі спеціями. Якщо ви хочете, щоб ваш плов вийшов не просто смачним, але і максимально схожий на узбецький оригінал, додайте чорну зіру і куркуму. 

Маленький секрет: по-справжньому смачний плов виходить, якщо його готувати на рослинному (бавовняному, кунжутному) маслі і курдючному жирі.

додавати потрібно жовту, а не червону моркву; зі спецій важливі чорна зіра і куркума, а м’ясо для справжнього плову — баранина.

Варіть рис за особливою схемою

Приготування плову — це тривалий процес. В середньому вам знадобиться півтори години. Потерпіти безумовно варто, адже результат перевершить всі ваші очікування. 

Не забувайте, що рис вимагає особливої обробки. Ретельно промийте його, перш ніж додати в казан. Рис готується до стану напівготовності, а потім запарюється. Цей простий секрет допомагає приготувати не злиплий, а розсипчастий і дуже апетитний плов. 

рис окремо промивається холодною водою до» чистоти » і додається в казан. Доведіть до готовності, щоб рис був аль денте. Потім рис слід зібрати в гірку, додати спеції і запарити. В середньому плов готується 1,5 години.

Готуйте в казані

В ідеалі узбецький плов готують на відкритому повітрі в казані. Цей посуд допомагає дотримати всі тонкощі, які важливі для смачної страви. Якщо у вас немає можливості використовувати казан, то замініть його на товсту і глибоку сковороду або чавунну каструлю з товстим дном. Такий посуд рівномірно нагрівається і дозволяє приготувати ідеальний плов. 

справжній плов готується в казані. Форма цього посуду дозволяє правильно розподілити і продукт, і температуру приготування. М’ясо в казані опускається вниз природним шляхом і насичує рис рівномірно.джерело: корисно і шкідливо (http://o-polze.com/)

Дотримуйтесь етикет

Якщо ви хочете повною мірою насолодитися узбецьким пловом, то важливо знати, як на батьківщині подають цю страву до столу. Етикет в східних країнах відіграє важливу роль і має воістину сакральний сенс. Здавалося б, дрібниця, але якщо ви скуштуєте плов за всіма правилами, вам вдасться краще зрозуміти це блюдо і розкуштувати його. 

традиційно в узбекистані плов подається в спеціальному посуді під назвою «лягян». Це велика тарілка, на яку викладається плов і обов’язково прикрашається зверху великою кількістю м’яса. Ну, і в середній азії плов їдять руками.джерело: афіша (http://www.afisha.uz/)