Як приготувати ідеальний віденський штрудель: 6 порад і 3 рецепта

23

Віденський штрудель — легендарний десерт, який жодне десятиліття розбурхує серця і шлунки справжніх ласунів. Ніжне листкове тісто, яке буквально тане в роті, гармонійно поєднується з соковитою начинкою. За післясмак відповідає витончений ванільний пломбір або вершковий крем. 

Штрудель-найпопулярніший десерт в австрії. Вперше світ побачив це блюдо в далекому 1696 році. На жаль, автор так і залишився невідомим. У перекладі «штрудель» означає «вихор » або» вир», що зовсім не випадково. Листкове тісто переплітається з начинкою і гарантує справжню насолоду. 

Ділимося секретами приготування ідеального віденського штруделя. Дозвольте собі трохи гастрономічного блаженства!

Приготуйте правильне тісто

Борошно і вода складають основу тесту для штруделя. Іноді в список інгредієнтів ще потрапляє жир і яйце. Жир пом’якшує тісто і робить його набагато більш еластичним. Як правило, жир-це масло. У рецептах ви можете зустріти різні варіанти жиру для штруделя. Ми радимо додавати в десерт оливкова олія, так як воно допоможе зберегти необхідну ніжність і легкість. 

Якщо ваша начинка буде соковитою — наприклад, свіжа вишня, радимо додати в тісто яйця. Вони зроблять його щільніше. У тісто також можна додати трохи кислоти: лимонного соку або оцту — кислота зробить тісто більш розсипчастим. 

Гарненько розкачайте тісто

Тісто для штруделя має бути дуже тонким, майже прозорим. Це запорука ніжної і повітряної випічки. Розкачуйте тісто на присипаної борошном робочої поверхні, інакше воно буде прилипати і рватися. 

Перш ніж розгортати тісто, переконайтеся, що його консистенція відповідає 3 параметрам: еластичність, гладкість і шовковистість. Тільки в цьому випадку вам вдасться розкачати його правильно. Якщо тісто не відповідає цим ознакам, слід відрегулювати кількість інгредієнтів. 

Додайте секретні інгредієнти

В австрії в штрудель в обов’язковому порядку додають 2 секретних інгредієнта. Вони роблять смак цього десерту особливо вишуканим і незабутнім. Йдеться про ром і волоські горіхи. 

Як правило, їх змішують з начинкою. Ром здорово просочує тісто і додає йому «вологості». Горіхи превносят в рецепт родзинку, але перед додаванням їх слід гарненько потовкти. 

Умочіть яблука в сметану перед додаванням в тісто

Штрудель можна готувати з різноманітних фруктів і ягід. Іноді в ролі начинки виступають навіть овочі. Однак фірмовим рецептом все ж залишається яблучний штрудель. 

Щоб яблука не вийшли занадто жорсткими, перед додаванням в тісто їх необхідно вмочити в сметану або збиті вершки. При запіканні вони просочать яблука і подарують їм м’якість.  

Використовуйте оливкову олію

Коли тісто гарненько розкачано, а начинка готова, можна приступати до формування рулету. Акуратно загорніть начинку в тісто і викладіть на деко, застелене пергаментом для запікання. Перш ніж помістити штрудель в духовку, не забудьте змастити тісто, щоб вийшла апетитна хрустка скоринка. Для цих цілей краще використовувати оливкову олію, а не яйце. 

Не забудьте про топінг

Буває, що віденський штрудель подають без будь-якого топінгу, тим самим позбавляючи себе яскравих гастрономічних емоцій. Щоб насолоду від віденського штруделя було повним, обов’язково прикрасьте його вершковим кремом, збитими вершками або морозивом. Останній варіант буде особливо гармонійний, якщо ви підете традиціям і подасте штрудель до столу в теплому вигляді. Рецептори оцінять чергування теплого і холодного. 

Класні рецепти

Ділимося смачними рецептами віденського штруделя, які раз і назавжди змусять вас полюбити цей чудовий десерт. 

Яблучний штрудель

Яблучний штрудель — це класичний варіант знаменитого десерту. Вас порадує солодкий смак яблук з легкою кислинкою в поєднанні з ніжним листковим тістом. Така випічка прикрасить домашнє чаювання і допоможе створити затишну атмосферу за столом.  

Штрудель з вишнею і мигдалем

Вишня — еше один популярний варіант начинки для штруделя. Її приваблива кислинка радує смакові рецептори і дозволяє повною мірою насолодитися легендарним рецептом. Щоб смак штруделя став ще вишуканішим, додайте в список інгредієнтів мигдаль. Ділимося рецептом.

Сливовий штрудель

Штрудель можна приготувати з будь-яких фруктів і ягід. Правда деякі з них мають перевагу, так як розкривають себе в штруделі у всій красі. Слива входить в їх число. Побалуйте себе і домашніх сливовим штруделем.