Як приготувати ідеальний рійет

22

Пропонуємо вам зробити невелику подорож у світ французької кухні і приготувати чудову закуску — рійєт. Незважаючи на вишукану назву, готується це блюдо з найпростіших і доступних продуктів, але доведеться запастися терпінням. В середньому рійет робиться близько шести годин, але результат коштує витраченого часу. Отже, про все по порядку. 

Що таке рійет

Рійет — це блюдо, схоже на паштет, але має більш грубу текстуру. Класичний рійет готують з жирного м’яса, переважно свинини. М’ясо довго гасять в жирі, поки воно не стане м’яким і не почне розділятися на волокна. Остигаючи і змішуючись з теплим жиром, м’ясо набуває ту саму впізнавану текстуру французького рійета. 

Однак існує безліч рецептів цієї страви. Сучасні французи із задоволенням їдять рійєт з качки або курки, тунця або лосося. Зазвичай це блюдо подається на закуску з скибочками підсмаженого хліба, але можна поєднувати його і зі свіжими овочами. Головний плюс рійєта в тому, що він готується тільки з натуральних продуктів з додаванням спецій і прянощів.

Люди, які тільки відкривають для себе французьку кухню, часто плутають рійєт з терріном. Подібність дійсно є, але в террін часто додають вершки, що робить блюдо більш жирним. Крім того, террін зазвичай заливають розтопленим жиром або желе. Утворюючи плівку, желе допомагає страві залишатися максимально соковитим всередині. Ми ж приступаємо до приготування рійета. 

Секрети приготування рійета

Раніше ми вже говорили про те, що для приготування рійета найкраще підійдуть жирні сорти м’яса або риби, адже ніякого додаткового масла не використовується. Якщо ви хочете зробити блюдо більш легким, можна додати овочі, ароматні трави і навіть трохи алкоголю. Але майте на увазі, що м’яса повинно бути не менше 75% від загальної кількості інгредієнтів.

Приступаючи до приготування цієї закуски, переконайтеся, що у вас є відповідна посуд з товстим дном. Традиційно рійет готують в глиняному посуді, але і чавунна каструля відмінно підійде. І ще один важливий нюанс-це бульйон. Якщо ви готуєте рійет, наприклад, з курки, яка сама по собі не дуже жирна, допускається використання курячого бульйону, звареного з кісток і шкіри.

Як бачите, нічого складного тут немає. Треба тільки знайти трохи часу і бажання, а класний рецепт ми для вас вже підготували. Пропонуємо спробувати нелегкий рійет з курки з гарбузом. 

Рійет з курки з гарбузом

Для цього рецепта вам знадобляться 500 грамів курки, 100 грамів м’якоті гарбуза, три зубчики часнику і одна середня цибулина. Крім того, не забудьте про сушений чебрець, розмарин і базилік. Досить буде взяти по щіпці кожної із зазначених прянощів. Для додання страві більш насиченого смаку ми також використовуємо приблизно десять горошин чорного перцю і три лаврові листки. Сіль додавайте за смаком.

В даному випадку ми будемо готувати рійет на водяній бані, тому вам будуть потрібні дві каструлі різного діаметру. Головне, щоб одна містилася в іншу. Ось тепер можна приступати до приготування страви. 

Наріжте курку великими шматками, попередньо знявши з неї шкіру. Якщо ви використовуєте курячі стегна або інші частини з кістками, то можна їх поки не відокремлювати. Викладіть курку в маленьку каструлю, а зверху додайте нарізану кубиками м’якоть гарбуза, очищені зубчики часнику і цибулю, попередньо очищений і розрізаний на чотири частини. Посипте все прянощами, додайте горошини чорного перцю і лаврові листи.

Помістіть маленьку каструлю з інгредієнтами у велику, налив в неї води. Таким чином, у вас вийде водяна лазня. На сильному вогні доведіть воду до кипіння, а потім зменшіть вогонь і накрийте маленьку каструлю кришкою. Залиште блюдо гаситися приблизно на п’ять годин. Від вас вимагається лише регулярно підливати воду і зрушувати шматочки курки дерев’яною лопаткою — м’ясо не повинно прилипати до дна каструлі. Приблизно через годину після початку готування курка почне виділяти сік. Це прекрасний момент, щоб додати сіль.

Отже, через п’ять годин можна зняти каструлю з плити і дати інгредієнтам трохи охолонути. Ну а далі все просто. Перекладаємо все в зручну миску, видаляємо горошки чорного перцю і лаврові листи. Відокремлюємо м’ясо курки від кісток і розминаємо його виделкою разом з овочами. Перемішуємо, додаємо сіль, якщо це необхідно, і ніжний рійет з куркою готовий. Зберігайте цю закуску в холодильнику не більше двох тижнів.