Як приготувати яйце пашот: 6 способів і важливі секрети

236

Що робити, якщо набридли звичні омлет або яєчня? приготувати яйце пашот. Білок виходить твердим, а жовток — м’яким і кремоподібним. До того ж приготувати яйця таким способом не так складно, як може здатися на перший погляд. Важливо вибрати правильний спосіб приготування, а також дотримуватися певних хитрощів.

Розповідаємо, як приготувати яйця пашот так, щоб блюдо вийшло смачним і апетитним, а не перетворилося в безформну масу. Готуйте правильно! 

Корисні поради

  • готуйте яйце пашот тільки з найсвіжіших яєць. Це насправді важливо, так як білок старого яйця не затвердіє і не схопиться навколо жовтка, а скоріше розпливеться. Блюдо вийде несмачним і не порадує вас апетитним зовнішнім виглядом.  
  • незадовго до приготування дістаньте яйця з холодильника. Вони повинні бути кімнатної температури.
  • згортання білка і, як наслідок, те, як швидко він затвердіє, можна поліпшити. Для цього додайте у воду, в якій ви будете готувати яйце пашот, трохи лимонного соку або оцту.  
  • найважливіше в яйці пашот — його форма. Щоб все вийшло, розбийте яйце в миску, перш ніж почати його готувати. 
  • в одній ємності не варто готувати більше двох або трьох яєць одночасно. Вони можуть прилипнути один до одного, і тоді нічого не вийде. А ще температура води знизиться, що вплине на час приготування страви і сам результат. 

Способи приготування

Яйце пашот можна приготувати різними способами. Розповідаємо про кожного з них докладніше. 

Без спеціальних пристосувань

Якщо ви відрізняєтеся спритністю рук, то ви зможете з легкістю приготувати яйце пашот в звичайній каструлі без будь-яких пристосувань. Для цього налийте в каструлю 5-7 сантиметрів води і поставте на вогонь. Вода повинна нагрітися і почати пузиритися, але при цьому не кипіти. Посоліть і поперчіть воду. Візьміть віночок і зробіть в каструлі воронку. Опустіть яйце в каструлю, але не в воронку, а ближче до стінки. Готуйте від 1,5 до 4 хвилин в залежності від бажаної консистенції жовтка. Потім дістаньте яйце шумівкою і перекладіть на паперовий рушник. 

У пакеті або харчовій плівці

Якщо ви поки не впевнені у своїй вправності, скористайтеся звичайним поліетиленовим пакетом або харчовою плівкою. Вони замінять яєчну шкаралупу і як би «утримають» разом білок і жовток, захистивши їх від розтікання. 

Змастіть пакет або харчову плівку невеликою кількістю рослинного масла зсередини. Викладіть в нього яйце. Щільно закрутіть пакет або плівку і опустіть в каструлю на 3-4 хвилини. Готово!

За допомогою пашотниці

Існує також спеціальний пристрій для приготування яєць пашот. Воно так і називається-пашотница. Вона максимально проста у використанні. Пашотниця схожа на шумовку. У магазинах продаються різні комплектації: круглі або овальні, з ручкою або без. Змащуйте пашотницу маслом, виливайте в неї яйце і відправляйте в каструлю на 3-4 хвилини. Страва готова! 

У духовці

Яйце пашот можна приготувати і в духовці. Це допоможе заощадити час і приготувати відразу кілька яєць на велику компанію. Звичайно, вони вийдуть не такими недбало-апетитними, як в каструлі, але спосіб цілком підійде тим, хто хоче заощадити час. Вам буде потрібно форма для випікання кексів. У кожне поглиблення влийте по 1 столовій ложці води, а потім — яйце. Надішліть в попередньо розігріту до 200 °c духовку на 10-15 хвилин. 

У мікрохвильовці

Ще простіше приготувати яйця пашот в мікрохвильовій печі. Вам буде потрібно звичайна гуртка або миска з глибоким дном. Заповніть половину ємності водою, додайте в неї трохи оцту, а потім розбийте туди яйце. Накрийте кухоль або миску блюдцем, а після відправте в мікрохвильовку при максимальній потужності приблизно на одну хвилину. Якщо жовток вийде занадто рідким, поверніть ємність з яйцем в мікрохвильовку ще на кілька секунд. 

В мультиварці

Якщо на вашій кухні є мультиварка, то ми знайшли ще одне класне застосування для неї — швидке і просте приготування яйця пашот. Все дуже просто: влийте в мультиварку 1-2 склянки гарячої води, встановіть решітку і поставте на неї формочку. Встановіть режим «варіння на пару», закрийте кришку і готуйте яйця 1-2 хвилини. Потім готуйте страву ще 2 хвилини з відкритою кришкою.