Як приготувати поке — гавайське блюдо, що підкорило світ

31

Поке — один з головних гастрономічних трендів останніх років. гавайське блюдо спершу завоювало америку і європу, а потім і весь світ. для шанувальників зсж поке стало справжнім відкриттям: в одній чашці ви отримуєте повноцінний поживний обід, багатий протеїнами, вітамінами і клітковиною. ще один бонус-низька калорійність страви. не дивно, що світ буквально збожеволів на ньому.

Сьогодні поке можна спробувати в багатьох закладах, але набагато цікавіше приготувати екзотичну страву самостійно. подробиці — в нашій статті.

Як приготувати поке

Назва страви перекладається як «нарізати кубиками». основу страви становить подушка з трохи теплого рису, на яку укладають нарізані кубиками свіжу рибу або морепродукти, заправлені соусом, і інші інгредієнти — арахіс, авокадо, водорості, свіжі огірки, боби едамаме, кукурудзу, цукіні, моркву та інші овочі.

По суті поке — це салат-конструктор. готувати його-суцільне задоволення: комбінуючи різні інгредієнти на свій смак, ви відчуєте себе справжнім художником. головне правило-всі продукти повинні бути максимально свіжими.

Риба

Для поке використовують найсвіжішу рибу. причому готувати її потрібно відразу після розморожування — ніяких варіантів «на вечір» або «на завтра», інакше смак поке буде вже не той. якщо сира риба вас бентежить, допускається злегка запекти її в духовці або обсмажити на сковороді.

Традиційні варіанти-лосось або тунець, але поке дає великий простір для фантазії, тому підійдуть вугор і інша риба, креветки, краб, кальмари та інші морепродукти. багато кухарів експериментують і з м’ясом, додаючи в поке яловичину, курку і свинину. вегетаріанцям підійде варіант з тофу.

Рибу нарізають великими кубиками і маринують або заправляють соусом, наприклад, соєвим, цитрусовим, імбирним, шрірача, теріякі.

Основа

Основа поке — справа смаку. для неї використовують рис-білий і бурий, кіноа, булгур, скляну або гречану локшину, а також овочі, наприклад, локшину з цукіні. 

Найпопулярніший варіант-круглозерний рис, приготований, як для суші-він повинен бути не розсипчастим, а трохи клейким. готовий рис збризкують рисовим оцтом, щоб надати йому характерну кислинку. подають рис ледь теплим.

Додаткові інгредієнти

Тут немає ніяких обмежень — додавати в поке можна все, що душі завгодно: свіжий огірок, морква, буряк, перець, цукіні, кукурудзу, редис та інші овочі, водорості, боби едамаме, дрібно нарізаний салат, зелена цибуля, паростки сої, горіхи, гриби, екзотичні фрукти (ананас, манго, авокадо), кунжут. все це зазвичай присмачується азіатським соусом-головне, щоб він був не дуже калорійним і солоним. не забувайте, що поке-це здорова їжа!

Поке з лососем і авокадо

Інгредієнти:

  • лосось (філе) 350 г
  • рис круглозерний 300 г
  • авокадо 2 шт.
  • сік одного лимона
  • соєвий соус 4 ч. л.
  • кунжут 4 ч. л.
  • зелена цибуля пучок

Спосіб приготування:

  • рис добре промити, залити водою в пропорції 1:1 і варити 40 хвилин.
  • змішати в мисці лимонний сік і соєвий соус, додати нарізані великими кубиками філе лосося і авокадо і акуратно перемішати, щоб маринад покрив шматочки. прибрати в холодильник на десять хвилин.
  • після закінчення цього часу злити маринад, який не ввібрала риба, і додати його до рису. трохи посолити. 
  • розділити рис на чотири чаші (для поке потрібні глибокі чаші). зверху рисової подушки в кожну чашу викласти лосось і авокадо. прикрасити кунжутом і дрібно нарізаною зеленою цибулею і подавати.

порада inmyroom food

Зберігати поке в холодильнику не рекомендується. його потрібно їсти відразу після приготування, максимально свіжим.