Як приготувати чудовий курячий бульйон: рятуємося вранці 1 січня

36

У зимову пору року немає нічого приємнішого гарячого курячого бульйону, який живить і миттєво ставить на ноги. Втім, зараз ми говоримо не тільки про застуду, а й про той стан, який може наздогнати кожного в період тривалих свят, особливо після новорічної ночі.

Прокинувшись вранці першого січня і відчуваючи, що ваша фізична форма після бурхливої ночі далека від ідеальної, дозвольте собі тарілку ароматного курячого бульйону, звареного з правильної курки. Такий простий засіб вас наситить, підбадьорить і дозволить продуктивно провести перший день нового року.  

Ідеальна курка

Отже, перш за все, для приготування ідеального бульйону нам знадобиться супова курка. Вас, напевно, здивує, чому перевагу потрібно віддати саме такий курці, і чим вона відрізняється від звичайної.

Головна особливість супової курки полягає в тому, що вирощують її не для м’яса, а для отримання яєць. Отже, супова курка менш жирна, а її м’ясо при довгій варінні не розварюється, а зберігає форму, віддаючи бульйону смак і аромат. 

Інший важливий момент-це вік курки. Якщо ми купуємо куряче філе для смаження, то молода курка більш краща, адже її м’ясо буде ніжніше і соковитіше. А ось для варіння бульйону ідеальний вік птиці становить 2-4 роки. Зверніть на це увагу.

Особливо ощадливі господині, купуючи курку, використовують грудку для приготування основного блюда, а ніжки, крильця і спинку — для бульйону. Майте на увазі, що смак бульйону при цьому буде менш збалансованим, а друга страва може і зовсім не вийти, адже гасити або смажити м’ясо супової курки доведеться набагато довше. І навіть це не є гарантією того, що воно стане м’яким. 

Правильна каструля

Розібравшись з основним інгредієнтом, приступаємо безпосередньо до приготування бульйону. Для цього ми радимо взяти досить глибоку каструлю з товстим дном. Це дозволить згодом бульйону лише слабо булькати, а не кипіти.

Викладіть курку в каструлю, залийте холодною водою, накрийте кришкою і доведіть на сильному вогні до кипіння. Коли вода закипить, слід прибрати кришку, зменшити вогонь і регулярно знімати піну, яка буде утворюватися на поверхні. Після 60-90 хвилин в бульйон можна додати овочі. 

Додаткові інгредієнти

У курячий бульйон традиційно прийнято додавати овочі. Найчастіше це очищені цибулю і моркву. Стебла селери і 2-3 печериці також здатні зробити смак бульйону незвичніше і більш насиченим, так що обов’язково спробуйте наступного разу.

До речі, якщо ви хочете додати бульйону приємний відтінок, злегка обсмажте печериці на гарячій сковороді без масла, перш ніж додавати їх в каструлю. Жменя цибулиння теж додасть бульйону трохи кольору.

Говорячи про прянощі, ми радимо кинути в бульйон засушений парасольку кропу або свіжу петрушку. Відмінно підійде також лавровий лист і чорний перець горошком. Всі ці пікантні інгредієнти відмінно поєднуються з ніжним смаком курки. 

Коли солити

Важливе значення в процесі варіння бульйону грає сіль. Зверніть увагу, що її потрібно додавати не відразу, і навіть не тоді, коли бульйон закипить,а приблизно через 2-2, 5 години після початку готування. У цей момент куряче м’ясо вже буде легко відділятися від кісток, а значить, воно забере частину солі і бульйон не виявиться пересоленим.

Після того, як ви посоліть бульйон, вам залишиться поварити його ще приблизно півгодини, а потім процідити. Далі ви вже можете подавати його, посипавши нарубаної зеленню, або ж використовувати в якості основи для іншого супу, наприклад, курячої локшини.