Як приготувати смачну паску вдома: докладний рецепт

12

Традиційна паска — це високий солодкий хліб з жовтим м’якушем і рум’яною скоринкою. Таким його пекли наші бабусі. Згодом рецепт удосконалили, стали додавати родзинки, потім цукати і горіхи, роблячи паску ще смачніше і ошатніше в розрізі. Ділимося безпрограшним рецептом, який сподобається всій родині.

Інгредієнти:

  • свіжі дріжджі 60 г
  • молоко 600 мл
  • борошно 1,5 кг
  • вершкове масло 200 г
  • яйця 6 шт.
  • цукор 450 г
  • сіль 1, 5 ч. Л.
  • стручкова ваніль, насіння 1 стручок
  • сільська сметана 300 г
  • цедра великого апельсина 1 шт.
  • апельсинові цукати 100-120 г
  • жовток для змазування 1 шт.
  • білок 1 шт.
  • цукрова пудра 150 г
  • вершки 30% 1 ст. Л.
  • лимонний сік 1 ст. Л.

Спосіб приготування:

1. Свіжі дріжджі розітріть з декількома ложками теплого молока в пасту. Влийте решту молока і всипте 500 г борошна, добре розмішайте, щоб не було грудок. Накрийте миску з опарою серветкою і залиште в теплому місці, поки вона не збільшиться в об’ємі в два рази.

2. Розтопіть вершкове масло і остудіть. Розітріть жовтки з цукром і сіллю, додайте сметану, терту цедру і насіння ванілі. Додайте підійшла опару і перемішайте. У кілька прийомів додайте борошно, що залишилося.

3. Потроху вливайте розтоплене масло, добре промешівая тісто. Вимішуйте тісто руками близько десяти хвилин. Збийте білки і акуратно вмішайте в тісто. Тісто має вийти не дуже густим і відставати від стінок миски. Залиште тісто для підходу, воно повинно збільшитися вдвічі.

4. Обімніть тісто, що підійшло, додайте цукати, злегка присипані борошном. Трохи вимісити, знову накрийте і залиште в теплому місці для підйому ще на 40-50 хв. Залиште ще для одного підходу.

5. Розігрійте духовку до 200 °с. Змастіть поверхню пасок збитим жовтком. Поставте форми в духовку і печіть 40 хв.виріжте з пергаменту кола, змочіть їх водою і накрийте паски. Зменшіть температуру духовки до 175 °с і печіть ще 15-25 хв. Вийміть готові паски з духовки, потім з форм. Покладіть на решітку і остудіть.

6. Коли паска повністю охолоне, приступайте до глазурі. Збийте білок до м’яких піків. Поступово додавайте цукрову пудру, не припиняючи збивати. Коли маса стане гладкою і блискучою, додайте вершки, збивайте 30 секунд, влийте лимонний сік і ще раз збийте. Відразу ж нанесіть глазур на повністю остиглі паски і залиште до повного застигання.