Як приготувати смачну паску вдома: докладний рецепт

36

Традиційна паска — це високий солодкий хліб з жовтим м’якушем і рум’яною скоринкою. таким його пекли наші бабусі. згодом рецепт удосконалили, стали додавати родзинки, потім цукати і горіхи, роблячи паску ще смачніше і ошатніше в розрізі. ділимося безпрограшним рецептом, який сподобається всій родині.

Інгредієнти:

  • свіжі дріжджі 60 г
  • молоко 600 мл
  • борошно 1,5 кг
  • вершкове масло 200 г
  • яйця 6 шт.
  • цукор 450 г
  • сіль 1, 5 ч. л.
  • стручкова ваніль, насіння 1 стручок
  • сільська сметана 300 г
  • цедра великого апельсина 1 шт.
  • апельсинові цукати 100-120 г
  • жовток для змазування 1 шт.
  • білок 1 шт.
  • цукрова пудра 150 г
  • вершки 30% 1 ст. л.
  • лимонний сік 1 ст. л.

Спосіб приготування:

1. свіжі дріжджі розітріть з декількома ложками теплого молока в пасту. влийте решту молока і всипте 500 г борошна, добре розмішайте, щоб не було грудок. накрийте миску з опарою серветкою і залиште в теплому місці, поки вона не збільшиться в об’ємі в два рази.

2. розтопіть вершкове масло і остудіть. розітріть жовтки з цукром і сіллю, додайте сметану, терту цедру і насіння ванілі. додайте підійшла опару і перемішайте. у кілька прийомів додайте борошно, що залишилося.

3. потроху вливайте розтоплене масло, добре промешівая тісто. вимішуйте тісто руками близько десяти хвилин. збийте білки і акуратно вмішайте в тісто. тісто має вийти не дуже густим і відставати від стінок миски. залиште тісто для підходу, воно повинно збільшитися вдвічі.

4. обімніть тісто, що підійшло, додайте цукати, злегка присипані борошном. трохи вимісити, знову накрийте і залиште в теплому місці для підйому ще на 40-50 хв. залиште ще для одного підходу.

5. розігрійте духовку до 200 °с. змастіть поверхню пасок збитим жовтком. поставте форми в духовку і печіть 40 хв.виріжте з пергаменту кола, змочіть їх водою і накрийте паски. зменшіть температуру духовки до 175 °с і печіть ще 15-25 хв. вийміть готові паски з духовки, потім з форм. покладіть на решітку і остудіть.

6. коли паска повністю охолоне, приступайте до глазурі. збийте білок до м’яких піків. поступово додавайте цукрову пудру, не припиняючи збивати. коли маса стане гладкою і блискучою, додайте вершки, збивайте 30 секунд, влийте лимонний сік і ще раз збийте. відразу ж нанесіть глазур на повністю остиглі паски і залиште до повного застигання.