Як розпізнати зіпсовані продукти: 9 крутих способів

24

Більшість з нас хоч раз в житті стикалися з продавцями, які під виглядом свіжого продукту продають непридатні для харчування товари. і з кожним роком способи обману стають ще більш витонченими: так що часом про якість продуктів доводиться судити, спираючись лише на свій нюх. звичайно, з продуктами, на яких стоїть термін придатності, розібратися легше. але що робити з овочами і фруктами, м’ясом та іншими продуктами без маркування?

Щоб не попастися на виверти продавців, важливо знати ознаки зіпсованих продуктів. у цьому пості про них і розповідаємо.

Яйця

Незважаючи на те, що яйце — досить делікатний продукт, за його зовнішнім виглядом досить важко визначити свіжість, оскільки він залишається незмінним тривалий час. звичайно, спробувати визначити свіжість яйця можна і досить простим способом-просто розбити його і понюхати. але ж відразу всі яйця розбити не можна? в такому випадку можна вдатися до однієї хитрості — занурити яйця в холодну воду. 

Зазвичай свіжий продукт при зануренні у воду залишається лежати на дні в горизонтальному положенні. яйця не першої свіжості можуть піднятися догори тупим кутом. а ось зіпсований продукт-повністю спливе на поверхню. такі яйця точно не можна використовувати для приготування їжі. єдине місце для них на вашій кухні-це відро для сміття.

Молоко

Для знищення бактерій виробники молока використовують пастеризацію. саме завдяки цьому процесу куплений в магазині продукт може зберігатися в холодильнику досить довго. часом навіть довше, ніж сам виробник вказує на упаковці. однак, для того щоб розпізнати свіжість молока, важливо звертати увагу на його структуру і запах. як правило, продукт сумнівної якості матиме характерний кислий запах. згодом молоко поміняє і свою консистенцію: з гладкої білої рідини — в неоднорідну масу з грудками. 

Йогурт

Завдяки бактеріальним культурам, які є в складі цього продукту, йогурт може зберігатися напрочуд довго. у запечатаному вигляді він може бути придатним 1-3 тижні. однак, якщо ці мікроорганізми загинули, то в йогурті може з’явитися цвіль. крім того, про те, що продукт зіпсований, може також говорити і утворення великої кількості рідини у поверхні. розшаровування йогурту-це точна ознака того, що продукт більше не придатний для використання в їжу.

Вершкове масло

Термін зберігання вершкового масла в холодильнику — не більше чотирьох місяців. при цьому розпізнати свіжість продукту можна за його зовнішнім виглядом. якщо колір продукту зовні і всередині відрізняється, це вірна ознака того, що масло не першої свіжості. однак є такий продукт ще можна. але якщо вершкове масло вже набуло характерний жовтий колір, та й на смак стало гірчити — це вже точно говорить про те, що місце такого продукту в сміттєвому відрі. 

Дуже просто також перевірити і якість вершкового масла. необхідно взяти шматочок продукту і залити його окропом. якщо куплений в магазині продукт справжній, то від впливу окропу він миттю розтане і розпливеться. маргарин, в свою чергу, так само швидко розпадеться на шматочки. 

Риба

Якщо ви не знаєте, як визначити свіжість риби, то обов’язково зверніть увагу на її луску, колір зябер і очі. для свіжої риби властиво наявність щільної луски, яскраво-червоного кольору зябер і прозорих опуклих очей. коли хоча б один з цих ознак далекий від ідеалу, від покупки такої риби і тим більше від її використання варто відмовитися. а якщо на рибі, крім усього іншого, ще й з’явилася липка слиз і сильний рибний запах, то це означає тільки одне — риба протухла.

М’ясо

М’ясний продукт сумнівної свіжості має заветренние краю і сірі плями. але такий шматок м’яса ще можна використовувати для приготування страв без побоювань за своє здоров’я. єдине, що потрібно буде зробити в такому випадку, так це добре прожарити м’ясо. а ось якщо м’ясо остаточно зіпсовано, то до цих двох ознак додасться ще й специфічний запах і липка структура. поява останньої може свідчити про те, що на поверхні м’яса вже почали розмножуватися хвороботворні бактерії. таке м’ясо негайно і без жалю потрібно викинути.

Овочі та фрукти

Головною ознакою того, що овочі і фрукти не першої свіжості, є зміна їх кольору і структури. наприклад, зелень і салат, якщо вони вже не перший день на прилавку, стануть млявими, потемніють або пожовтіють, яблука можуть стати м’якими і зморщеними. звичайно, якщо на фруктах і овочах є незначні дефекти, їх ще можна використовувати. але от якщо в цих дефектах вже з’явилася цвіль або ж від продуктів став виходити відчутний неприємний запах, то такі овочі і фрукти залишається тільки викинути. 

Варення і джеми

Мало хто знає, що зміна кольору цього продукту — це ще не привід для занепокоєння. переживати про свіжість продукту варто в тому випадку, якщо на додачу до зміненого кольору він придбав ще й дуже дивний післясмак. зазвичай це вірна ознака того, що джем або варення почали бродити. ну а наявність цвілі на продукті-це вже явна ознака того, що він зіпсований. таке варення або джем доведеться викинути.

Хліб

Якщо на одній скибочці хліба з’явилися сліди цвілі, то ні в якому разі не їжте залишився хліб. справа в тому, що хліб має пористу структуру, тому з’явилася на одній скибочці хліба цвіль може швидко поширюватися на весь продукт. і навіть якщо хліб виглядає безпечним, то це абсолютно не гарантує того, що в ньому вже не містяться крихітні спори цвілі.