Як зробити вино з соку: найкорисніші секрети

23

Виноробство-справжнє таїнство, мистецтво, що вимагає як натхнення і повної самовіддачі, так і терпіння і акуратності. Літо-відмінний час для того, щоб спробувати самостійно зробити смачне, якісне вино з стиглих фруктів або ягід.

Для виготовлення домашнього вина з фруктів або ягід вам знадобиться не менше тижня, але приголомшливий результат виправдає всі ваші очікування. У новому огляді ми розбираємо основні рецепти і правила, дотримуючись яких ви легко впораєтеся з таким незвичайним і цікавим процесом, як приготування вина.

Вибір посудини і плодів

Головне правило, яке обов’язково слід дотримуватися при приготуванні домашнього вина, — заборона на всі металеві ємності. Матеріал, з якого ви вирішили зробити напій, потрібно пересипати в емальовану або дерев’яну тару. Метал-ворог якості і смаку майбутнього вина.

Щоб уникнути появи в напої сторонніх запахів, обполосніть ємність, в якій ви будете готувати вино, і посудину, де воно буде зберігатися, водою з харчовою содою — вона відмінно усуває всі непотрібні аромати.

Вибираючи інгредієнти для вина, віддавайте перевагу виключно зрілим плодам або ягодам: тільки так ви отримаєте ароматний, якісний напій. 

Отримуємо сік

Найскладніший етап — робота з соком. Для подрібнення фруктів найкраще підійде соковижималка або м’ясорубка, для ягід — дерев’яний товкач. У кожному окремому рецепті є свої тонкощі, які важливо дотримуватися. 

Також багато залежить від інгредієнтів, адже деякі соки більш кислотні, ніж інші, і в них потрібно збільшувати вміст цукру. Найпростіший спосіб позбутися від кислотності-розбавити сік чистою і м’якою водою (так, наприклад, сік чорної смородини розбавляється водою в співвідношенні 1:1). Також можна змішати соки різних по кислотності ягід і фруктів: в яблучний сік додати 30% грушевого, в вишневий — чорничного.

Як стежити за процесом бродіння

Час бродіння вина залежить від рецепта, за яким ви вирішили приготувати домашнє вино. Так, наприклад, виноградному потрібно близько 20 днів, сливовому — цілих 50, деяким ягідно-фруктовим винам — від 2 до 4 тижнів. Не забувайте і про час витримки: деякі напої потрібно витримувати близько місяця, а деякі, наприклад, яблучний сидр, в 3 рази довше.перед приготуванням домашнього вина найчастіше рекомендують не мити плоди: на шкірці містяться природні дріжджі, які і забезпечать важливий процес бродіння. Якщо ви, стежачи за процесом, помітили, що бродіння так і не почалося, спробуйте додати в майбутнє вино прості дріжджі (хлібопекарські або пивні): буде достатньо 1-2 грамів на літр соку.

В посудину з вином не повинен потрапляти кисень. Під час бродіння у вині виробляється вуглекислий газ, якому важливо дати вихід назовні. Найпопулярніший спосіб-надіти на горловину судини проколоту медичну гумову рукавичку. Обов’язково обтягніть місце кріплення рукавички на шийку гумкою або щільною ниткою, щоб рукавичка під тиском не злетіла. Недолік цього методу-запах бродіння, який неминуче з’явиться в приміщенні. Зате ви зможете спостерігати, наскільки активно відбувається процес бродіння: надута рукавичка — показник того, що вино активно бродить.

Вино з ягід

Відмінне біле вино виходить зі свіжих ягід обліпихи, а червоне — з соковитої вишні. Обидва вина готуються (тобто, бродять) близько двох тижнів, після чого їх необхідно буде профільтрувати і розлити в підготовлені пляшки. Обидва рецепта вкрай прості, і, що важливо, для приготування таких вин вам не знадобляться дріжджі: тільки натуральні інгредієнти.ділимося з вами ще одним рецептом, з яким повинні впорається навіть новачки в домашньому виноробстві: солодке і в той же час свіже полунично-смородинове вино. Повністю готовим воно стане вже через два місяці-розраховуйте свій час.

вам знадобиться:

  • вода-2 л
  • коричневий цукор-1,5 кг
  • великий лимон – 1 шт.
  • полуниця-1,5 кг
  • червона смородина-1,5 кг
  • родзинки-1 жменя

Зваріть сироп з води, цукру і лимона, попередньо нарізаного часточками. Ягоди переберіть, але не мийте: досить буде видалити у полуниці плодоніжки, а смородину можна залишити на гілочках. Розімніть ягоди дерев’яним товкачем, а вийшло пюре помістіть в широку тару з вузькою шийкою, додавши родзинки. Додайте сироп і перемішайте інгредієнти, після чого залиште бутель, накриту ганчірочкою, в темному теплому місці приблизно на тиждень. Раз в день не забувайте помішувати вміст.

Через тиждень перелийте сік в чисту бутель, закрийте рукавичкою і залиште ще на тиждень. Після цього вам залишиться тільки перелити вино в чисті пляшки, закрити пробками і залишити настоюватися в холодному темному місці приблизно на 1,5 місяці.

Як зробити яблучне вино

Найпопулярніший фрукт для приготування домашнього вина — яблука: з них виходить легкий і смачний сидр — неміцний і ароматний напій з медовим смаком і невеликою міцністю.

Обов’язково спробуйте приготувати домашнє вино з яблук, використовуючи наш докладний рецепт.

Бродить яблучне вино приблизно півтора місяці, а витримується — протягом трьох.

Вино з березового соку

Березове вино-дуже незвичайний, досить міцний (близько 11 градусів), солодкий напій з характерним тонким, приємним смаком. Для приготування березового вина вам не знадобляться дріжджі: березовий сік бродить добре сам по собі, а замість дріжджів для активного бродіння краще використовувати натуральну ізюмну закваску.

вам знадобиться:

  • березовий сік – 10 л
  • цукор-2 кг
  • лимонна кислота-4 г
  • темні родзинки-80 г

З родзинок зробіть закваску: засипте його в пляшку, додайте 20 грамів цукру і залийте кип’яченою теплою водою. Закривши пляшку ватною пробкою, залиште закваску на кілька днів в тепле темне місце.

В емальованій каструлі змішайте сік, цукор і лимонну кислоту, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні, знімаючи пінку. Охолодивши, додайте закваску з родзинок і перемішайте, потім перелийте в ємність для бродіння, закривши її гумовою рукавичкою. Бродіння завершиться через кілька тижнів, коли рукавичка здується, а на дні з’явиться осад.

Перелийте вино в пляшки і закрийте їх пробками, після чого залиште витримуватися на 2 тижні в темному холодному місці.