Як зробити смачними навіть прісні овочі?

12

Найчастіше корисна їжа здається нам прісною і безликою, часом навіть оригінальні комбінації різних продуктів не призводять до бажаного результату. Пікантність і неповторність найпростішої страви можуть надати прянощі — рослинні речовини, що володіють особливим ароматом і пекучим смаком.

Прянощі не тільки покращують смакові якості їжі. Найголовнішим їх властивістю є здатність посилювати секрецію слини, яка містить травні ферменти. Отже, спеції і прянощі активізують травлення і обмінні процеси. Стимулюючи перистальтику, прянощі покращують роботу кишечника, тим самим зменшують всмоктування холестерину. Спеції мають високу калорійність, але вони не впливають на енергетичну цінність їжі через використання в мінімальних дозах.

Цвітна капуста

До страв з цвітної капусти підходять кріп, кінза, орегано, базилік, каррі. Дуже добре в блюдо з цвітної капусти додавати гірчицю, оливкову олію і кмин. Це один з небагатьох овочів, до якого підходять майже всі спеції, незалежно від того, запікаєте, відварюєте або готуєте суп-пюре. 

Кабачки і цукіні

Кабачки і цукіні мають дуже ніжну м’якоть, тому їх слід приправляти більш м’якими прянощами, такими, як петрушка, базилік, орегано, каррі. Незважаючи на те, що часник не відноситься до м’яких представників, він відмінно підходить до даних овочів. Добре поєднується блюдо з кабачків з ріпчастою цибулею і селерою в будь-якій формі. З перців більше підходить білий мелений, ніж чорний або червоний. 

Морква

До морквяних страв чудово підійдуть звичні нам спеції: кмин, розмарин, петрушка, кріп, кінза і цибуля. Якщо готуємо десерт, то можливі і більш незвичайні поєднання з імбиром, мускатним горіхом, корицею.

Буряк

З буряком поєднуються такі прянощі, як перець, коріандр, кмин, петрушка, часник, цибуля (зелений і ріпчаста). Підкреслити яскравість бурякового страви допоможуть зерна граната, волоський горіх, чорнослив, солодкі родзинки, оливкова олія, бальзамічний оцет, легкий салатний майонез. Підійдуть до буряка менш звичні поєднання з меленою корицею, гвоздикою і запашним перцем. 

Брокколі

Щоб зберегти всі корисні властивості, брокколі краще готувати на пару. Для посилення смаку в брокколі добре додавати такі спеції: часник, кмин, розмарин, майоран. Також брокколі добре поєднувати з іншими продуктами, такими, як гриби, сир, бекон, томати. До страв з брокколі відмінно підходять соєвий соус, кунжутне масло, лимонний сік, часник і гірчиця. 

Спаржа

Приготована на пару, обсмажена або бланшована, спаржа ідеально поєднується з майораном, розмарином і естрагоном. Можна приправляти спаржу меленою гвоздикою, мускатним горіхом, кмином. Гостроту і яскравість додадуть червоний і кайенский перці. Парову спаржу відмінно доповнять тертий сир, лимонний сік, гірчиця, оливкова і кунжутне масла.