Як вибрати вино в магазині: 9 порад для новачків

61

Вибрати хороше вино в магазині — завдання не з простих. У винному бутіку можна звернутися до професійного сомельє, а ось в звичайному супермаркеті покупець, як правило, наданий самому собі. Деякі надходять просто: орієнтуються на більш високу ціну. Однак не завжди дороге вино коштує своїх грошей: в пляшці може виявитися не амброзія, а суцільне розчарування. Як же розібратися в рядах пляшок, що стоять на полиці в супермаркеті, і на що звертати увагу в першу чергу?

Звичайно, щоб стати справжнім експертом у вині, потрібно пройти спеціальні курси і прочитати не одну книгу з енології. Однак є кілька загальних рекомендацій, які допоможуть навіть новачкові вибрати в магазині вино гідної якості.

Пробка — не головне

Існує думка, що хороше вино має бути закрито виключно корковою пробкою. Забудьте про цей стереотип. По-перше, натуральна коркова пробка-дороге задоволення, тому нею закупорюють тільки преміальні витримані вина. По-друге, винам, не призначеним для витримування (або, кажучи професійною мовою, винам «без потенціалу»), коркова пробка абсолютно ні до чого. Тому сміливо беріть зразки з гвинтовою кришкою: в останні роки цей вид закупорки молодих свіжих вин став світовим трендом, а деякі країни нового світу вже повністю відмовилися від коркової пробки.

Ніякої мішури

Уникайте пляшок з фантазійним дизайном-прикрашених намистом — штучними квітами і фруктами та іншої мішурою: за химерною формою часто ховається непоказне вміст. Те ж саме можна сказати про вино в глечиках або стилізованих під них пляшках. Втім, строгий, солідний вигляд пляшки теж може виявитися спробою прикрити низьку якість напою, тому перш за все вивчайте етикетку і контретикетку: вони розкажуть вам все, що потрібно.

Сорт винограду

На етикетці або контретикетці повинні бути обов’язково вказані сорти винограду, з яких виготовлено вино. Є туманний напис на кшталт» з якісних червоних сортів » — поставте пляшку назад на полицю: вона зроблена із залишків, які непридатні для виробництва якісного вина.

Виняток становлять лише вина франції: за законом, французькі виробники мають право не вказувати на етикетці сорту використовуваного винограду, оскільки якість їх продукції контролюється за регіональним принципом (тобто на етикетці вказується регіон). Орієнтиром якості можуть служити такі назви, як бордо, долина луари, долина рони і лангедок.

Не можна сказати, що якийсь сорт краще або гірше: кожен володіє власним унікальним смаком і букетом, і вибрати свій улюблений можна лише шляхом численних дегустацій. За статистикою, найбільш ходовими є шардоне, совіньон блан, піно гріджіо, мерло, каберне совіньон і піно нуар.

Територія виробництва і розливу

Місце виробництва вина вказано на кожній пляшці, але тут діє правило «чим менше, тим краще». Ідеальний варіант-вино, на якому можна побачити не просто регіон, а ще й напис single vineyard («окремий виноградник»). Справа в тому, що чим меншої площі територія виробництва, тим краще: прибирання ягід на невеликій ділянці проводиться швидше, при досягненні ними ідеальної зрілості, кисті виходять більш однорідними за якістю — а це прямим чином позначається на якості вина. Крім того, чим точніше вказано місце виробництва, тим краще це дозволяє контролювати якість вина.

Неодмінно зверніть увагу і на місце розливу: в ідеалі воно повинно збігатися з місцем виробництва вина. В іншому випадку високий ризик придбати напій з не дуже хорошими смаковими і ароматичними якостями.  

Дата розливу

При виборі вина важливо орієнтуватися на дату розливу. Не плутайте її з роком врожаю, який зазвичай вказаний на етикетці вина, — вони часто не збігаються. Адже від моменту виробництва вина до його надходження в продаж може пройти кілька років: частина вина могла зберігатися в льохах кілька років в очікуванні замовлення, і це абсолютно нормально. Тому при виборі важлива саме дата розливу, або, як ще кажуть, оформлення.

Не варто думати, що чим старше вино, тим воно краще, — це черговий стереотип. Навпаки, якщо вино молоде, а з моменту розливу пройшло більше трьох років, слід насторожитися: молоді вина призначені для швидкого вживання. Більш «похилий» вік говорить про те, що вино довго припадало пилом на складах імпортерів, тому що погано продавалося. З великою ймовірністю можна припустити, що якість такого напою залишає бажати кращого.

Якщо ж ви хочете насолодитися більш складним і дорогим смаком витриманого старого вина, радимо йти за ним не в супермаркет, а в винний бутік, де досвідчений консультант допоможе визначитися з вибором. 

Фортеця вина

Важливий і такий показник, як фортеця вина. Відсоток спирту безпосередньо впливає на смак напою. Орієнтуватися просто: чим менше градусів, тим вино легше. При цьому легкі вина зазвичай мають менш виражений смак і велику кислотність. А ось більш міцні вина відрізняються більш складним смаком, але сильніше п’янять.

Окремо варто сказати про вина (як правило, російських), на яких вказано діапазон фортеці — від стілька-то до стілька-то відсотків. Нехай це вас не бентежить: на якість вина це не впливає. Справа в тому, що великі заводи друкують контретикетки тиражем на кілька років вперед, а так як з року в рік сонце гріє по-різному, то і цукор по-різному накопичується у вині, а значить, відсоток алкоголю може трохи варіюватися.

Сухе або напівсолодке?

Звичайно, не можна стверджувати, що всі напівсолодкі вина погані, але якщо ви новачок, то радимо вибирати виключно сухі. У більшості напівсолодких вин, особливо недорогих, використовується найдешевший виноград, оскільки цукор у вині повністю гасить аромат і маскує будь-які похибки в смаку. Крім того, напівсолодкі вина містять багато консервантів і стабілізаторів, що теж не покращує їх якість.

Ціна

Як ми вже говорили, правило «чим дорожче, тим краще» у винному світі діє далеко не завжди. Зазвичай воно справедливо для вин нового світу, де іміджева складова не так важлива, тому співвідношення ціни і якості є досить прозорим.

Інша справа — європа. Виробники з відомих регіонів, таких, як ріоха, бордо, часто завищують ціни на свої вина, в той час як продукція сусідніх, не настільки розкручених виноробень може коштувати на порядок дешевше при аналогічній якості. Радимо вам експериментувати і знайомитися з винами менш відомих місцевостей тієї ж франції: серед них можна зустріти воістину чудові екземпляри.   

Поєднання з їжею

Здавалося б, що тут складного: біле — до риби, червоне — до м’яса. Насправді підбір вина до їжі-процес куди більш тонкий і творчий. Якщо ви боїтеся помилитися, намагайтеся дотримуватися загальних рекомендацій: біле вино подається до білих видів м’яса, птиці або риби (тріска, курка), червоне — до червоних (яловичина, тунець). До рожевим лососевим добре підійде рожеве вино, в тому числі ігристе. Ще один варіант-орієнтуватися на соуси і вибирати вино відповідного їм відтінку. Але в цілому жорстких обмежень немає: ніхто не забороняє вам експериментувати і знаходити власні цікаві смакові поєднання, які йдуть врозріз із загальноприйнятими.