Як вибрати смачний кавун: 5 секретів

8

Кавуни люблять все, але далеко не всі вміють їх правильно вибирати. Topten food розповідає, як розпізнати стиглий солодкий плід за зовнішнім виглядом, звуку і «статевою ознакою». А на закуску-кілька цікавих фактів про славного представника баштанних.

Сезонність

Кавун — сезонне ласощі. Ідеальним часом для його покупки в наших широтах вважаються кінець серпня, вересень і початок жовтня. Більш ранні плоди можуть бути накачані селітрою — а це прямий шлях до отруєння.

Розмір

Орієнтуйтеся на кавуни середніх розмірів, вагою 5-7 кг маленькі можуть бути солодкими, а гігантські просто не встигають визріти в російських кліматичних умовах, тому, швидше за все, їх підгодували чимось штучним.

Зовнішній вигляд

Забавно, але кавуни діляться на «хлопчиків» і «дівчаток». «дівчатка» краще — вони солодше і смачніше. На вигляд вони невеликі і приплюснуті, в той час як «хлопчики» — злегка витягнуті по вертикальній осі, що проходить через хвостик.

Стиглість

Хвостик — головний показник зрілості кавуна. У недостиглого він зелений, а у стиглого — жовтуватий, підсохлий і легко відривається. 

Ще один спосіб визначити стиглість — взяти кавун в руки і стиснути. Стиглий злегка затріщить. А ще можна постукати по кавуну: якщо звук гучний, значить, тиквіна (плід кавуна) оптимальної стиглості, а якщо глухий — значить, кавун переспів, і в ньому вже мало соку.

Іноді продавці надрізають плід, щоб продемонструвати його стиглість. Радимо не купувати такий кавун, так як санітарні умови на ринку далекі від ідеальних, і в м’якоть можуть «просочитися» бактерії і бруд.

Нітрати

Визначити кількість нітратів можна по кавунових смужках: у хорошого кавуна вони контрастні, явно виражені. Зверніть увагу і на м’якоть — вона повинна бути рівномірно забарвленою, рожевою або червоною, іскристою. Білі і жовтуваті прожилки — ознака підвищеного вмісту нітратів та інших шкідливих хімічних речовин. Таким кавуном недовго і отруїтися.

Чи знаєте ви, що…

  • дітям до двох років кавун давати не можна — щоб уникнути алергії.
  • кавун слід їсти за годину до їжі або через півтори-дві години після: ніжна клітковина і сік перетравлюються легше, якщо шлунок не зайнятий іншою їжею.
  • те, що насіння кавуна викликають апендицит, — всього лише міф. Целюлозна оболонка не розчиняється в шлунку і не завдає шкоди організму. Більш того, насіння багаті вітамінами і мінералами, тому навіть корисні.
  • згідно з етикетом, кавун подають очищеним від кірки і нарізаним на скибочки і їдять ножем і виделкою, відрізаючи невеликі шматочки.
  • у спекотний день кавун освіжає краще звичайної води: він багатий солями і захищає організм від зневоднення.
  • у світі існує цілих 1200 сортів кавуна: серед них південноамериканські мікроарбузи pepquinos діаметром всього 3 см, а також тайський «місячний» кавун з жовтою м’якоттю. 

Зверніть увагу:

Швидкий просмотрпроданосалатница tiffany зеленого цвета4.3 — 1 отзывбыстрый просмотрпроданонабор з чотирьох тарілок fusion carrara із фарфора4.3 — 1 відгук

Швидкий просмотр1 350 ₽менажниця guzzini tiffany голубаякупить 1 кликбыстрый просмотрпроданосалатница guzzini tiffany l голубая4.3 — 1 відгук