Кавуни люблять все, але далеко не всі вміють їх правильно вибирати. Topten food розповідає, як розпізнати стиглий солодкий плід за зовнішнім виглядом, звуку і «статевою ознакою». А на закуску-кілька цікавих фактів про славного представника баштанних.
Сезонність
Кавун — сезонне ласощі. Ідеальним часом для його покупки в наших широтах вважаються кінець серпня, вересень і початок жовтня. Більш ранні плоди можуть бути накачані селітрою — а це прямий шлях до отруєння.
Розмір
Орієнтуйтеся на кавуни середніх розмірів, вагою 5-7 кг маленькі можуть бути солодкими, а гігантські просто не встигають визріти в російських кліматичних умовах, тому, швидше за все, їх підгодували чимось штучним.
Зовнішній вигляд
Забавно, але кавуни діляться на «хлопчиків» і «дівчаток». «дівчатка» краще — вони солодше і смачніше. На вигляд вони невеликі і приплюснуті, в той час як «хлопчики» — злегка витягнуті по вертикальній осі, що проходить через хвостик.
Стиглість
Хвостик — головний показник зрілості кавуна. У недостиглого він зелений, а у стиглого — жовтуватий, підсохлий і легко відривається.
Ще один спосіб визначити стиглість — взяти кавун в руки і стиснути. Стиглий злегка затріщить. А ще можна постукати по кавуну: якщо звук гучний, значить, тиквіна (плід кавуна) оптимальної стиглості, а якщо глухий — значить, кавун переспів, і в ньому вже мало соку.
Іноді продавці надрізають плід, щоб продемонструвати його стиглість. Радимо не купувати такий кавун, так як санітарні умови на ринку далекі від ідеальних, і в м’якоть можуть «просочитися» бактерії і бруд.
Нітрати
Визначити кількість нітратів можна по кавунових смужках: у хорошого кавуна вони контрастні, явно виражені. Зверніть увагу і на м’якоть — вона повинна бути рівномірно забарвленою, рожевою або червоною, іскристою. Білі і жовтуваті прожилки — ознака підвищеного вмісту нітратів та інших шкідливих хімічних речовин. Таким кавуном недовго і отруїтися.
Чи знаєте ви, що…
- дітям до двох років кавун давати не можна — щоб уникнути алергії.
- кавун слід їсти за годину до їжі або через півтори-дві години після: ніжна клітковина і сік перетравлюються легше, якщо шлунок не зайнятий іншою їжею.
- те, що насіння кавуна викликають апендицит, — всього лише міф. Целюлозна оболонка не розчиняється в шлунку і не завдає шкоди організму. Більш того, насіння багаті вітамінами і мінералами, тому навіть корисні.
- згідно з етикетом, кавун подають очищеним від кірки і нарізаним на скибочки і їдять ножем і виделкою, відрізаючи невеликі шматочки.
- у спекотний день кавун освіжає краще звичайної води: він багатий солями і захищає організм від зневоднення.
- у світі існує цілих 1200 сортів кавуна: серед них південноамериканські мікроарбузи pepquinos діаметром всього 3 см, а також тайський «місячний» кавун з жовтою м’якоттю.
Зверніть увагу:
Швидкий просмотрпроданосалатница tiffany зеленого цвета4.3 — 1 отзывбыстрый просмотрпроданонабор з чотирьох тарілок fusion carrara із фарфора4.3 — 1 відгук
Швидкий просмотр1 350 ₽менажниця guzzini tiffany голубаякупить 1 кликбыстрый просмотрпроданосалатница guzzini tiffany l голубая4.3 — 1 відгук