Картопляне пюре з різних країн: незвичайні варіації звичного страви

36

Картопля довгий час називалася «другим хлібом», і недарма її поважають всі народи: росіяни, американці, французи, німці, англійці, а в історії кухні кожної країни є кілька традиційних рецептів страв з картоплі. 

Ми ж сьогодні поговоримо саме про ніжному, ароматному картопляному пюре, перші рецепти якого почали з’являтися в кулінарних книгах в далекому xii столітті і відразу розійшлися по всіх куточках світу. Давайте згадаємо, як зварити ідеальне класичне пюре, а потім подивимося, як з ним можна експериментувати, переймаючи кулінарний досвід різних країн.

Класичне картопляне пюре

Ні для кого не секрет, що для смачної страви потрібні хороші інгредієнти, тому вибираємо правильний картопля: для пюре найкраще підійде жовтий, тому що саме в ньому міститься більше крохмалю, який і додасть готовому пюре потрібну розсипчастість. Варіть бульби близько 20 хвилин, поклавши їх у вже киплячу воду, додавши сіль заздалегідь. Коли картопля звариться, злийте воду і залиште каструлю на плиті, щоб позбутися від залишків рідини. Коли ви приступите до подрібнення картоплі до стану пюре, блендеру віддайте перевагу спеціальний прес для картоплі, товкач або толкушку і розминайте, не залишаючи грудочок. Отримавши однорідну масу, додайте масло і гаряче молоко або вершки. Увага: і масло, і молоко повинні бути гарячими. Відразу подавайте пюре на стіл, додавши необхідні, на ваш погляд, приправи (це може бути паприка, кмин, кріп, розмарин або чебрець) і спеції (білий перець для картопляного пюре особливо хороший).

Росія, ірландія: картопляне пюре як самостійне блюдо

у росії пюре часто їдять окремо, без жодного гарніру. Не бійтеся подавати картопляне пюре як самостійне блюдо, а якщо вас бентежить загальний бляклий вид пюре, при готуванні додайте в нього шпинат або буряк, тоді подача страви буде виглядати оригінальніше. Автори знаменитої куховарської книги» російська кухня у вигнанні «закликають не використовувати пюре як гарнір, а подавати смачне пюре з малосольним огірочком і свіжим кропом:» додавши пару ложок сметани або збитий білок, можна домогтися такої повітряної текстури, що пюре буде шкода використовувати у вигляді гарніру. І не треба. Картопля прекрасна в оголеному вигляді. Не кожна жінка може собі це дозволити».

в ірландії теж люблять їсти пюре саме по собі, додають в нього лише трави і зелену цибулю, з гордістю називають його «чамп» і як національне блюдо подають навіть до святкового столу. До речі, ще одне традиційне ірландське блюдо-колканнон — також готується на основі пюре з додаванням простої капусти.

Італія: закуски на основі картопляного пюре

Почнемо з малого! сперечаємося, що ви ще жодного разу не пробували приготувати приголомшливу закуску з картопляного пюре? дуже апетитно виглядатимуть на столі традиційні італійські галушки-ньоккі, популярні також в хорватії та франції . Часто їх подають як гарнір або навіть самостійну страву, але з оригінальним соусом (наприклад, песто) вони відмінно підійдуть як гаряча закуска. Подавайте їх, посипавши тертим сиром. Так, до речі: точно так же, як і вареники, ньоккі можна заморозити і відварювати при необхідності.у бразилії, уругваї, парагваї та аргентині ньоккі — запорука грошового благополуччя: за традицією, 29 числа кожного місяця жителі цих країн кладуть гроші під свої страви з ньоккі, і вірять, що це повинно принести їм процвітання.

Англія і греція: пироги з картопляного пюре

Тут кулінарний досвід всіх країн світу не відає кордонів. У англії найпопулярнішим пирогом на основі пюре з картоплі є традиційний пастуший пиріг, який готується з правильно зробленого соковитого фаршу і м’якого пюре.  подають його з класичним вустерширським соусом.у греції той же пастуший пиріг називається аші, тільки готується він з пюре, збитого до консистенції повітряного крему, і греки додають в нього не звичайний сир і помідори, а справжню бринзу, цукіні, орегано і часник.

Канада, гаваї: картопляне пюре як оснва для дивного частування на святковий стіл

гавайський рецепт картопляного пюре віддає особливою безтурботністю, оригінальністю і святковим настроєм, адже готується воно з додаванням традиційного для гавайської кухні кокоса і-увага! — сухого шампанського. Гавайське картопляне пюре-це дуже просто і вражаюче незвично, а подача його — цілий ритуал. Спробуйте здивувати своїх гостей цим незвичайним рецептом.

В канаді пюре особливо цінується в складі картопляних шкурок-potato skins. Блюдо отримало таку назву через те, що картопля при його приготуванні не втрачає нічого, навіть свою шкірку. Рецепт цей порівняно молодий, але вже завоював популярність по всьому світу: ще б пак, адже готувати картопляні шкурки так просто, і це чи не найпопулярніше в канаді частування для гостей.

Білорусія, польща: самі традиційні страви з картопляного пюре

Навряд чи варто говорити, наскільки зараз популярно у всьому світі традиційне східноєвропейське блюдо, без якого неможливо уявити білоруську кухню. Мова, звичайно, йде про деруни, і, хоча існує тисяча способів їх приготування, ми пропонуємо вам ще один, для якого знадобитися зробити картопляне пюре: ніжні деруни з часником і петрушкою.а ось зрази, які на весь світ прославила польща, можна готувати не тільки з м’яса, але і-приємна новина для вегетаріанців! — з картопляного пюре, та ще й начинити їх грибами.