Підступна їжа: 7 побічних ефектів звичайних продуктів

25

Коли ми їмо, то в першу чергу очікуємо від їжі насичення, задоволення і користі — чого завгодно, але тільки не зради. Звичайно, всі знають про те, що багато продуктів і переїдання здатні викликати ожиріння. Однак підступність їжі цим далеко не обмежується. Розповідаємо, якими побічними ефектами може обернутися їжа: про одні ви чули, зате про інших — навіть не підозрювали.

Алергія

Теоретично будь-яка їжа може бути алергеном, але в 90% випадків головними винуватцями алергічних реакцій є молоко, яйця, земляні і лісові горіхи, риба, ракоподібні, соя і пшениця.

На іншому полюсі знаходяться кисломолочна продукція, м’ясо кролика, курки та індички, білі і зелені сорти яблук і груш, петрушка і кріп, перловка, кукурудза і пшоно, кабачки і огірки, капуста — кольорова, білокачанна і брокколі — вони мають найнижчу алергенність. 

Запах тіла

Не найпривабливіший запах тіла може видати нашу пристрасть до певної їжі. Вчені з’ясували, що деякі продукти ускладнюють бактеріальну активність і тим самим провокують появу неприємного аромату, особливо якщо вживати їх занадто часто. Серед них-яловичина і баранина, молочні продукти, риба, томати і часник, шпинат, буряк, соя і алкоголь.

Продукти, які покращують запах тіла, теж існують: до природних дезодорантів відносяться сирі фрукти і овочі, зелень, горіхи, пряні трави, а також відвари меліси, м’яти і шавлії.

Прищі

Настільки неприємна естетична проблема, як прищі, може бути викликана зловживанням продуктами, насиченими жирами і трансізомерами жирних кислот. Вони збільшують кількість шкірного сала в тілі, яке і є причиною прищів. Якщо ви хочете володіти сяючою чистою шкірою, варто в першу чергу скоротити споживання кондитерських виробів, чіпсів і фастфуду, молочних продуктів, горіхів, кави, борошняних виробів, ковбас і копченостей, а також газованих і алкогольних напоїв.

Щоб позбутися від прищів, дієтологи радять включити в раціон вівсянку, інжир, брокколі, авокадо, форель, устриці, гарбузове насіння і темний шоколад.

Кандидоз

Кандидоз, більше відомий в народі як молочниця, виникає внаслідок надлишку грибка candida в тілі. Тому їжа, яка бере участь в процесах бродіння, може сприяти появі молочниці. До підступних продуктів відносяться цукор (і всі продукти з цукром), оцет, крохмаль, солодкі фрукти (наприклад, банани, хурма, фініки, інжир), сухофрукти, а також дріжджі і продукти, що їх містять (пиво, хліб).

А ось запобігти розвитку молочниці допоможуть лимони, морква, брусниця, часник, морська капуста, кориця і лавровий лист, а також соління і маринади — вони пригнічують розмноження грибка candida.

Погіршення пам’яті та уваги

Дослідження медичного центру чиказького університету виявило, що надмірне вживання жирів, особливо концентрованих і штучних, може привести до хвороби альцгеймера і до інших форм розумових розладів. Не тільки літнім, а й молодим людям слід обмежити споживання кондитерських і ковбасних виробів, а також смаженої їжі, особливо картоплі фрі. Крім того, не слід занадто часто їсти консервований тунець: високий вміст ртуті в консервах небезпечно для мозку.

Хочете продовжити молодість мозку, налягайте на рибу і морепродукти, ягоди (особливо чорницю, ожину і малину), овочі і фрукти, прянощі, а також горіхи і гарбузове насіння.   

Мігрень і головний біль

Головні болі можуть бути викликані зовсім не погодою і перепадами тиску, а звичайнісінькою їжею. Лікарі відносять до групи ризику ананаси, банани, сливи, авокадо, маринований оселедець, сушену рибу, дичину, печінку, ковбаси, зрілі сири, соєвий соус, шоколад, йогурт, пиво, горіхи і бобові, деякі вина (особливо червоні), кава. Всі вони містять аміни, що утворюються з амінокислот природним шляхом або під впливом бактерій. Звичайно, подібна дія їжа надає не на всіх людей, а лише на тих, чий організм відчуває нестачу ферментів, що знищують аміни.

Порятунком від головних болів можуть стати імбир — сухий або свіжий, а також трави — м’ята, лаванда, липа, календула і меліса. 

Галюцинації

Мова піде зовсім не про мухоморах, а про цілком нешкідливих продуктах. Так, надмірна кількість перцю чилі здатне викликати стан сп’яніння і галюцинації. Люди, які зловживають кавою, через підвищений вміст кортизолу (гормону стресу) стають занадто сприйнятливими і можуть чути незрозумілі шерехи і відчувати фізично присутність чогось незрозумілого. 

Незрілі ягоди (особливо шовковиця) небезпечні тим, що містять токсичний для людини сік, який викликає бачення і дезорієнтацію. Мускатний горіх безпечний у випічці, зате в сирому вигляді (в кількості 20 г) може провокувати страшні галюцинації, які тривають кілька годин. Ну і, звичайно, багато чули про наркотичну дію макового насіння: в програмі «руйнівники міфів» було доведено, що надмірне вживання випічки з маком може привести до позитивного тесту на наркотики.