Гостра їжа-це предмет вічних суперечок. Хтось від неї без розуму і, одного разу розсмакувавши пікантні нотки, ніяк не може прибрати їх зі свого раціону, а хтось, навпаки, боїться часто вживати пекучу їжу, переживаючи за своє здоров’я.
Хто ж правий? ми вирішили розібратися, чи шкідливо часто їсти гостру їжу. Обов’язково прочитайте і запам’ятайте інформацію нижче, якщо ви зовсім не проти додати щедру щіпку пікантних спецій в свій звичний обід або вечерю.
Аргументи» за »
Покращують кровообіг
Потрапляючи в організм, гостра їжа зігріває нас зсередини. В результаті кров рухається швидше, а стінки судин розширюються, нормалізуючи тиск. Пекуча їжа також провокує викид адреналіну, який робить нас бадьоріше, веселіше, врівноваженіше і продуктивніше.
У всіх видах гострого перцю міститься величезна кількість вітамінів і мінералів, які найсприятливішим чином впливають на здоров’я людини. Допомагає гостра їжа і стінок судин: вітаміни а і с здорово їх зміцнюють.
Зміцнюють імунітет
Регулярно їсти гостре зможе не кожна людина, але час від часу включати в раціон пікантну їжу повинні всі. Вся справа в тому, що пекучі нотки зміцнюють імунітет і підвищують захисні сили організму. Вітаміни, мінерали і активні речовини борються з бактеріями, вірусами і мікробами, які є в нашому організмі.
Якщо ви застудилися, то зверніть увагу на гостру їжу. Вона підвищує потовиділення, що, в свою чергу, знижує дискомфорт, викликаний підвищеною температурою тіла. А ще пряна їжа сприяє очищенню носових ходів під час нежиті і відходженню слизу з поверхні бронхів при кашлі.
Допомагають схуднути
Всі худнуть чули про те, що гостра їжа стимулює активну втрату зайвих кілограмів. Розбираємося, як це працює на практиці. Ніякої магії тут немає, а є лише суцільні факти, підтверджені і доведені наукою.
У перці і деяких інших гострих продуктах міститься речовина під назвою «капсаїцин». Воно активно впливає на жирові відкладення, провокуючи їх спалювання і, як наслідок, втрату. А ще капсаїцин покращує роботу травної системи, стимулюючи секрецію шлункового соку і прискорює обмін речовин, що також корисно для стрункої фігури.
Аргументи» проти »
Гастрит і печія
На жаль, надлишок гострої їжі може стати причиною розвитку досить серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту. Серед них слід виділити гастрит і печію.
У першому випадку слизова шлунка запалюється і знижується її захисна функція, що може привести до розвитку інфекційних захворювань. У другому випадку гостра їжа стимулює активне вироблення шлункового соку і закидання вмісту шлунка в стравохід.
Неприємний запах з рота
Гостра їжа може стати причиною неприємного запаху з рота. Це не така велика проблема, але слід все ж враховувати цей момент. Якщо ви ведете активне соціальне життя, то після пікантного обіду не забудьте освіжити подих. У цьому вам допоможе жувальна гумка, зубна нитка або звичайне яблуко. Якщо є можливість, то краще і зовсім почистити зуби.
Пошкодження смакових рецепторів
Смакові рецептори людини дуже чутливі. Надмірне вживання пікантної їжі здатне «вивести їх з ладу» і серйозно порушити їх злагоджену і чітку роботу. У майбутньому це може привести до серйозних захворювань.
Якщо ви регулярно і у великих кількостях вживаєте пекучі страви, то прислухайтеся до своїх відчуттів. Звичайна їжа стала прісною і позбавленою смаку? є ризик, що ви переборщили з гостреньким. В такому випадку краще не затягувати і звернутися до фахівця, адже відновлення здоров’я смакових рецепторів — це досить складний і тривалий процес.
Висновок
У гострої їжі є свої очевидні переваги і вельми серйозні недоліки. Пекучі страви, поза всякими сумнівами, корисні для організму, адже вони зміцнюють імунітет, сприятливо впливають на роботу багатьох органів і сприяють схудненню, але є певні нюанси, які потрібно знати.
Так, гостра їжа протипоказана людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, так як вона послужить своєрідним «тригером» і лише загострить хворобу. Надмірне вживання гострого також не піде на користь, адже смакові рецептори від цього будуть лише страждати.
Обов’язково їжте гостре при відсутності протипоказань, але робіть це грамотно і з розумом!