Капучіно з пишною пінкою, закінчується сиром піца, запітнілий келих з коктейлем… Мало хто знає, але за кожною апетитною картинкою їжі стоїть титанічна праця фуд-фотографів і стилістів. Адже їжа-вельми примхлива модель для фотозйомок: щоб надати їй «товарний вигляд», всі засоби хороші. У сьогоднішньому огляді розкриваємо закулісні секрети фуд-фотографії.
Що в келиху?
На зйомках рідко використовуються справжні напої — зазвичай в ролі «моделі» виступає підфарбована вода. Так, щоб отримати келих шардоне, в воду капають приправу на основі карамелі і спецій, а підроблене шампанське створюється за допомогою води, соєвого соусу і «алка-зельтцера».
Але колір напою — не найскладніше в фуд-фотографії. Головні проблеми виникають з льодом, бульбашками і запітнілим склом. Лід, наприклад, тане під студійним освітленням, тому його замінюють пластмасовими кубиками і шматочками желатину. Дрібні краплі води на склі імітують за допомогою лаку для волосся, а вазелін на кромці келиха створює ілюзію блиску.
Пластівці на сніданок
При контакті з молоком кукурудзяні пластівці швидко розмокають і стають неапетитними. Тому молоко замінюють альтернативними рідинами: одні використовують маску для волосся, розведену молочком для засмаги, інші вважають за краще клей пва, який має ідеальну для молока консистенцію.
Чашечку кави?
Чорна кава — не самий фотогенічний напій в світі: на його поверхні утворюється масляниста плівка, що нагадує розлучення бензину. Тому замість кави використовують карамельний сироп, воду і желатин, а іноді — суміш води і соєвого соусу. По краях капають мильний розчин, щоб створити ефект свіжозавареного напою.
Молочна пінка-ще один невдячний матеріал для роботи, так як вона швидко розчиняється. Її «дублерами» можуть виявитися мильна піна або піна для гоління, які відрізняються більшою стійкістю. А пар, який в рекламі йде від гуртки, насправді створює не гарячу каву, а гігієнічний тампон, змочений водою і нагрітий в мікрохвильовці.
Чарівна хімія
Глянцеві фрукти і овочі на фотографіях неймовірно привабливі. І все завдяки автомобільній рідині, яка робить їх такими свіжими і блискучими. А непривабливі плями можна замаскувати губною помадою або лаком для нігтів.
Щоб зріз буженини виглядав апетитно, його збризкують моторним маслом і затемнюють прожилки кремом для взуття, а «підрум’янити» гамбургер можна за допомогою фарби. Якщо стопку млинчиків скропити водовідштовхувальним спреєм, сироп буде не вбиратися, а красиво стікати по краю. З роллю меду добре справляється моторне масло. Ну а на десерт — торти, для більшої привабливості покриті аерозольними фарбами і прикрашені збитими вершками з крему для гоління.
Річки шоколаду
У рекламі батончиків, де річкою ллється шоколад, використовуються величезні муляжі — справжні снеки занадто малі, і красиво вилити на них шоколад не вдається. У підсумку на одну рекламу може піти 400 кг шоколаду, який на зйомках в буквальному сенсі ллється рікою.