Моя принадність: 6 продуктів, які викликають харчову залежність

19

Навіть прихильники здорового харчування не в силах стримати слину при вигляді хрустких чіпсів, копченої ковбаски або апетитних скибочок картоплі фрі. І справа не в тому, що наш організм їх потребує, — просто деякі продукти викликають сильну залежність, порівнянну з наркотичною. Topten food з’ясував, які.

Піца

Вчені мічиганського університету встановили, що систематичне поїдання піци може викликати сильне звикання. Справа в тому, що жирна, солона і насичена швидкими вуглеводами піца стимулює зону задоволення сильніше, ніж будь-які цукерки. Чи не в цьому секрет шаленої популярності італійської страви в усьому світі? коли наступного разу руки потягнуться до апетитного шматка гарячої піци, задумайтеся, що рухає вами — голод або банальна залежність.

Шоколад

Незважаючи на численні корисні властивості, шоколад вельми підступний. Як і піца, він стимулює центр задоволення в головному мозку, викликаючи залежність і блокуючи контроль над кількістю з’їденого. Причина тому-високий вміст кофеїну і простого вуглеводу — цукру.

Кондитерські вироби

Секрет печива, солодкої випічки, морозива та інших кондитерських виробів — у великій кількості жиру і цукру, які і викликають харчову залежність. Саме тому вам так важко обмежитися однією цукеркою або печивом, навіть якщо ви не голодні. Переходьте на корисні ласощі, наприклад сухофрукти: фруктоза відмінно задовольняє потребу в солодкому і не викликає звикання.    

Фастфуд

Вчені з університету вісконсіна ставили експеримент на щурах: гризунів кілька тижнів годували бургерами з різних закусочних, а потім перевели на здорову їжу. Від неї щури не відмовилися, але стали більш млявими і апатичними. Те ж саме відбувається і з людьми, які часто харчуються «швидкою» їжею. Вся справа в тому, що бургери рясніють жиром, спеціями і простими вуглеводами, які, як ми вже знаємо, є наркотиками для мозку.

Не менш небезпечна картопля фрі: в її складі присутній ще й акриламід — хімічна сполука, яка утворюється при високотемпературній обробці картоплі і в великих кількостях може провокувати рак. До того ж картопля фрі стимулює апетит і не дає почуття ситості, збільшуючи ризик переїдання і ожиріння.

Солодка газована вода

Як і всі продукти, що містять цукор, солодка газована вода викликає серйозне звикання: в рік середній росіянин випиває близько 50 літрів коли та інших шипучих напоїв. Вживання газованої води може серйозно змінити обмін речовин і викликати метаболічний синдром, а це пряма дорога до ожиріння, цукрового діабету і серцево-судинних захворювань. Дієтичні напої теж вкрай небезпечні: замість цукру в них додають підсолоджувачі, які викликають ряд серйозних порушень в організмі.

Візьміть в звичку супроводжувати трапезу не кока-колою, а склянкою звичайної питної води. Вона не так смачна, зате це єдиний напій, який не викликає негативних змін в метаболізмі і підтримує водно-сольовий баланс в організмі.

Копченості

Карбонати в копчених продуктах викликають різкий викид інсуліну в кров і сплеск допаміну — речовини, що активізує центр задоволення в мозку. Ось чому вам важко встояти перед сиром-кіскою, ковбаскою або шматком копченої риби. Між тим часте вживання такої їжі небезпечно: постійна стимуляція підшлункової залози на вироблення інсуліну може привести до цукрового діабету. До того ж копченості містять дуже багато солі, яка у великих кількостях теж шкідлива.