Не нашкодь: 8 продуктів, які не можна вживати при застуді

28

Існує поширений міф про те, що під час хвороби корисно голодувати. почасти це так: переїдати дійсно не варто, так як ослабленому інфекцією організму важко перетравлювати велику кількість їжі, а зниження рухової активності ускладнює метаболізм. але сідати на дієту і позбавляти себе поживних речовин теж не слід: навпаки, під час хвороби раціон повинен бути повноцінним і збалансованим.

Проте існує список продуктів, які протипоказані при грві, грипі, ангіні та інших подібних захворюваннях: вони можуть погіршити хворобу і уповільнити одужання. про них і поговоримо.

Кондитерські вироби

Печиво, цукерки, випічка та інші кондитерські вироби — не найкращий десерт під час застуди. справа в тому, що вони знижують активність лейкоцитів — кров’яних клітин, які борються з вірусами і бактеріями. небезпека таять і різні посипання: кокосова стружка, макові зерна, цукрова пудра, какао — вони будуть дратувати запалене горло і провокувати кашель.

При цьому позбавляти себе задоволення зовсім необов’язково: курага, інжир, чорнослив, крекери і галети — всі вони будуть відмінним доповненням до чаю під час хвороби. ще один корисний десерт-мед, який не тільки смачний, але і має антибактеріальну та імуностимулюючу дію.  

Молочні продукти

Підступність молочних продуктів в тому, що вони сприяють утворенню слизу в організмі, ускладнюють відходження мокроти з легенів і підсилюють нежить. однак не вся «молочка» однаково шкідлива: найбільш небажані під час хвороби жирні продукти — вершкове масло, сир і маргарин. а ось гаряче молоко з медом, нежирний йогурт, кефір або ряжанка цілком допустимі. а щоб не посилювати слизеобразующий ефект, в них можна додати трохи імбиру або куркуми.

Напівфабрикати

Під час хвороби організм всі сили кидає на боротьбу з інфекцією. не ускладнюйте йому завдання-вживайте тільки корисну легкозасвоювану їжу. на жаль, ковбаси, сосиски і фастфуд до цієї категорії точно не відносяться. вони не тільки важко перетравлюються, але і містять велику кількість солі, яка ускладнює виведення рідини (а значить, і бактерій) з організму. тому потерпіть до повного одужання, а вже потім побалуєте себе улюбленим бургером або сосисками. 

Смажена їжа

Пиріжки, стейки, млинці і оладки, курячі стегенця — всі вони небажані з тієї ж причини, що і фастфуд: вони важко і довго перетравлюються. до того ж смажена їжа містить багато жиру, а це зайве навантаження на серце і печінку, яким під час хвороби і так доводиться несолодко. замість цього включіть в меню курячий бульйон з овочами: він не тільки поживний, але і містить таке цінне імуностимулюючу речовину, як карнозин.

Горіхи

Хоч горіхи корисні і поживні, під час хвороби їх краще уникати: в них занадто багато калорій, до того ж верхній шар горіхів дратує і висушує слизову, що при захворюваннях верхніх дихальних шляхів вкрай небажано.

Сирі овочі і фрукти

Користь свіжих овочів і фруктів безсумнівна, проте на їх перетравлення витрачається багато сил. тому під час хвороби дари природи краще вживати у вареному, тушкованому або запеченому вигляді. крім того, слід бути обережними з цитрусовими: в них багато вітаміну с, але при цьому вони дратують запалену слизову горла.

Кава

Кофеїн викликає зневоднення, а при інфекційних захворюваннях це просто неприпустимо, так як вода потрібна для виведення з організму бактерій і токсинів. крім того, кофеїн створює надмірне навантаження на серце, що ще більше стомлює ослаблений організм. та й бадьорити нервову систему в цей період ні до чого — краще спокійно полежати і відпочити. тому під час хвороби, принаймні при високій температурі, від улюбленого напою краще утриматися, а заодно і від газованої води — в ній теж міститься кофеїн. а ось трав’яні чаї, ягідні морси, багаті вітаміном с, і мінеральна вода дуже навіть вітаються.

Алкоголь

Завдяки поєднанню винних парів, меду і цитрусових стакан теплого глінтвейну може допомогти при переохолодженні і запобігти нежить. а ось проти вірусів і бактерій алкоголь, на жаль, абсолютно безсилий. він не тільки не допоможе вам одужати, але і створить зайве навантаження на печінку, у якій зараз зовсім інше завдання — виведення токсинів. тому забудьте про «профілактичної» чарці горілки, а замість цього приготуйте собі зігріваючий чай з медом, лимоном і імбиром.