Не панацея, але корисно: 7 продуктів, що знижують ризик раку

17

Онкологічні захворювання-друга за популярністю причина смертей у світі. Ніхто до кінця не знає, яка сукупність факторів призводить до виникнення хвороби в організмі. У числі причин-навколишнє середовище, гени, стрес, шкідливі звички, незбалансоване харчування. Але якщо екологія і генетика не в нашій владі, то внести зміни в меню під силу кожному.

У природі існує чимало продуктів, що знижують ризик розвитку раку, які гідні бути в кожній тарілці. Відразу попереджаємо: це не ліки, але при інших рівних вони принесуть вам тільки користь.

Брокколі

Брокколі містить корисну сполуку сульфарофан, здатну пригнічувати потенційний ріст ракових клітин і навіть знищувати їх. Ряд експериментів показав, що регулярне вживання брокколі в їжу знижує ризик розвитку раку грудей і стравоходу.

Однак брокколі потрібно вміти правильно готувати: ніякої мікрохвильовки! недавнє дослідження іспанських вчених показало, що приготування в мікрохвильовій печі знищує 97% корисних компонентів, що містяться в цьому яскравому овочі. Найкраще варити брокколі на пару, а любителі сирого можуть і зовсім забути про обробку. До речі, інші сорти капусти, наприклад, брюссельська і білокачанна, також захищають стравохід від онкологічних захворювань.

Морква

Один з найпопулярніших і доступних овочів на наших прилавках — одночасно і один з найбільш корисних. Морква сприяє профілактиці самих різних хвороб, в тому числі і раку. Бета-каротин-потужний антиоксидант, що перешкоджає пошкодженню клітин вільними радикалами.

Особливо важливо регулярно хрустіти морквою курцям. Італійські вчені ще в 80-і роки довели, що при інших рівних прихильники цієї шкідливої звички хворіли на рак легенів в три рази рідше, якщо регулярно їли моркву. Хоча краще, звичайно, перемогти свою згубну пристрасть.

Кориця

Кава або чай, випічка або глінтвейн — приголомшливий аромат кориці прикрашає будь-яку страву і напій, у багатьох людей асоціюється з теплом і затишком. А ось ще одна асоціація в скарбничку: захист від онкологічних захворювань. Дослідники виявили, що ця» затишна » спеція здатна гальмувати поширення ракових клітин.

Також кориця знижує цукор в крові і бореться із запаленнями. Для загального оздоровлення досить щодня додавати по ½ чайної ложки в страви і напої. Перевищувати цю дозу не рекомендується: зловживання корицею викликає млявість. До речі, любителям спецій варто звернути пильну увагу і на куркуму. Яскраво-жовта пряність не менш ефективно запобігає розвитку ракових клітин.

Ягоди

Полуниця, чорниця, малина, лохина і журавлина — кожна з цих ягід містить не тільки ударну дозу вітамінів, але і корисні мікроелементи, що захищають організм від онкологічних захворювань. Один з них — рослинний пігмент антоціанін, що зменшує ризик виникнення злоякісних пухлин. Найбільше його міститься в синіх ягодах: чорниці і лохині.

Ще один «борець» за здоров’я організму — полуниця. Елагова кислота, що входить до її складу, запобігає пошкодженню днк раковими клітинами. Але для того, щоб користь переважила шкоду, полуницю обов’язково потрібно добре промивати: вона входить в список ягід, найсильніше схильних до забруднення пестицидами.

Часник

Часником можна не тільки прогнати розперезався вампіра, але і пробудити до життя ослаблену імунну систему. Міцний імунітет — ще один з факторів, що знижують ризик розвитку раку. Особливо корисний пекучий овоч для профілактики раку шлунка, і для цих цілей найкраще вживати його сирим.

При пережовуванні часнику утворюється речовина алліцин, що перешкоджає зайвому розмноженню бактерій хелікобактер пілорі, що викликають гастрит і виразку. Знижуючи їх ризик, аліцин допомагає уникнути подальших проблем зі слизовою шлунка, здатних привести до самих негативних наслідків. Схожим чином діють на травлення і інші багаті ефірними маслами овочі — білий, червоний і зелений лук.

Томати

Складно повірити, що колись цей корисний овоч вважали смертельно отруйним. І все через яскраво-червоного кольору. Насправді, яскравий колір томатів говорить лише про їх користь. Природний барвник лікопін, що надає помідорам їх звичний відтінок, визнаний вкрай цінним нутрієнтом для профілактики судинних і пухлинних захворювань.

Лікопін-антиоксидант, що перешкоджає росту ракових клітин. Термічна обробка збільшує його кількість в готовому продукті, так що одними сирими томатами обмежуватися не варто. Робіть густі томатні супи, саморобні соуси або тушкуйте помідори — це відмінний спосіб урізноманітнити меню з користю для організму.

Лляне насіння

Своєрідний смак лляної каші (а точніше, майже повна його відсутність) багатьох зупиняє від того, щоб включити її в своє меню. А даремно! насіння льону містять безцінну для профілактики раку групу речовин лігнани. Вони не тільки борються з раковими клітинами, але і роблять організм менш вразливим до дії канцерогенів (причому у лабораторних мишей такий результат зберігся навіть в наступному поколінні!).

Найкраще лляне насіння засвоюється не цільним, а у вигляді порошку. Його можна додавати в смузі, йогурти, інші каші і навіть випічку. Крім лігнанів насіння льону містять багато клітковини і насичену кислоту омега-3, також перешкоджає розвитку злоякісних пухлин. Чим не диво-продукт майбутнього?

Здорове харчування і включення в раціон «антиракових» продуктів — один з важливих факторів профілактики онкології. Однак не варто забувати і про інших: помірному фізичному навантаженні, відмову від шкідливих звичок і, звичайно ж, регулярному і своєчасному відвідуванні лікаря.