Не висип мені: 7 корисних продуктів, якими можна замінити сіль

23

Дієтологи прозвали сіль «білою смертю» — це звучить досить страхітливо і змушує багатьох людей відмовлятися від солоної їжі. Однак виключати мінерал з раціону не можна, адже він бере участь в підтримці дуже важливих життєвих функцій. Хлорид натрію регулює роботу м’язової і нервової тканин, забезпечує водообмін між клітинами і міжклітинної рідиною, стимулює вироблення травних ферментів. Висновок: сіль необхідна, але в міру.

Проблема полягає в тому, що ми часто вживаємо більше солі, ніж потрібно організму. Багато в чому це відбувається завдяки фастфуду і напівфабрикатів, в яких кількість солі просто зашкалює. Смакові рецептори звикають до вираженого смаку їжі, і утворюється своєрідна сольова залежність.

В ідеалі їжу потрібно злегка недосалівать, так як певна кількість мінералу вже міститься в продуктах. Але це не завжди легко: з незвички страви будуть здаватися прісними і несмачними. Вихід є-знайти солі корисну альтернативу.

У сьогоднішньому огляді ми розповімо про сім продуктах-замінниках солі, які допоможуть зробити ваші страви більш корисними і не позбавляти себе гастрономічного задоволення.

Соєвий соус

Китайці і японці замість солі використовують соєвий соус, який не тільки збагачує смак їжі, але і несе величезну користь для організму:

  • знижує ризик розвитку пухлин;
  • уповільнює старіння;
  • покращує кровообіг і запобігає захворюванням серця і судин;
  • підходить для дієтичного харчування.

Соєвий соус дозволяє зменшити кількість споживаної солі в кілька разів: в супах — на чверть, в салатах — майже вдвічі, а в їжі, яка готується на сковороді, — приблизно на третину. Відбувається це тому, що соус багатий амінокислотами, які допомагають сильніше відчувати солоний смак. Таким чином, ви їсте менше солі, а смак залишається таким же насиченим і яскравим. Здорово, правда? 

Морська капуста

Водорості ламінарія, які від природи мають солонуватий присмак і при цьому мінімальну калорійність, є відмінною заміною солі, особливо для тих, хто дотримується дієти. Крім того, морська капуста — це справжній суперфуд: вона містить майже всю лінійку вітамінів і безліч корисних мікроелементів, перш за все, йоду. Калій в складі водорості зміцнює судини і нормалізує роботу серця, а клітковина покращує травлення і сприяє очищенню кишечника від токсинів. Крім того, ламінарія, багата вітаміном в12, — справжній порятунок для веганів, вегетаріанців і сироїдів, які часто відчувають його нестачу.

Порада: якщо вам не подобається смак свіжої морської капусти, можна додавати в їжу сушену. У супермаркетах та інтернет-магазинах продається готовий порошок з ламінарії, а в аптеках можна купити слані морської капусти і подрібнити їх в блендері самостійно.  

Лимонний сік і оцет

Один з кулінарних секретів полягає в тому, що недолік солі можна компенсувати кислинкою: вона робить смак страв більш вираженим і пікантним. Додайте в салат, суп або гаряче лимонний сік, і недосола ніхто не помітить. Особливо вдалим вважається поєднання цитрусового і риби. Ну а про те, що лимон багатий вітаміном с, не знає тільки ледачий.

Замінити солоний смак кислинкою можна і за допомогою оцту. Столовий, яблучний, винний, рисовий, солодовий, бальзамічний — використовуйте будь-який з них для м’яса, риби і заправки салатів.

Селера

Під час росту селера вбирає велику кількість органічного натрію з грунту, тому його листя, стебла і коренеплоди мають солонуватий смак. Додатковий плюс в тому, що селера, особливо його корінь, — цінне джерело вітамінів а, с, е, групи в, а також калію, бору, заліза, магнію, селену, кальцію, марганцю, хлору, сірки, цинку і фосфору. Він покращує рухливість суглобів, допомагає при анемії, знижує тиск, благотворно впливає на нервову систему. Вміщені в селері ефірні масла запобігають появі пухлин і служать прекрасним сечогінним засобом. Крім того, низькокалорійний продукт можна вживати без шкоди для фігури.

Селера додають в їжу як в свіжому, так і в сушеному вигляді. А ще можна приготувати селерову сіль і приправляти нею будь-які страви. Для цього наріжте очищений корінь селери на невеликі шматочки, висушіть в духовці або дегідраторі до хрусткого стану, після чого складіть в блендер і подрібніть в порошок. Корисна органічна сіль готова! за бажанням до неї можна додати інші прянощі і подрібнені сушені овочі.

Прянощі

Ще один відмінний лайфхак — щедро додавати в страви запашні трави. Розмарин, естрагон, часник, цибуля, орегано, кінза, паприка, каррі, чебрець, базилік, кмин, шавлія, кумін, коріандр і запашний перець — всі ці прянощі роблять смак їжі більш яскравим і багатим, знижуючи потребу смакових рецепторів в солі. А ще вони постачають організм вітамінами, покращують настрій, стимулюють апетит і травлення.

Сушені овочі

Всі овочі містять хлорид натрію, проте під час сушіння його концентрація в м’якоті збільшується в кілька разів. Чому б не використовувати це з користю для себе? просто замініть свіжі овочі-морква, томати, болгарський перець — сушеними, і ваші супи і гарячі страви стануть набагато корисніше. Сушка зберігає всі вітаміни і мікроелементи в плодах. Крім того, сушені овочі зберігаються довше і займають набагато менше місця, ніж свіжі.