Зараз японці переживають справжнісінький панкейковий бум: по всій країні поширилися маленькі пишні оладки, що нагадують по ніжності суфле, з найтоншою хрусткою скоринкою. Вони називаються хоткейками-майже кожне токійське кафе вважає за необхідне внести хоткейки в своє меню. Більш того, щоб позбутися від цілодобових черг, деякі токійські хоткейк-кафе стали реєструвати відвідувачів через твіттер.
Що таке хоткейки?
Згідно з рецептурою, це ті ж американські панкейки, проте японські майстри кулінарії довели їх приготування до досконалості так, що вони виходять неймовірно ніжними і пишними. Кожна японська господиня вчиться готувати хоткейки самостійно, удосконалюючи рецепт, додаючи свої інгредієнти. Рецептів для їх приготування безліч: хтось пропонує готувати хоткейки на молоці, інші-на кислому молоці, причому кожен хвалить саме свій варіант.
Справедливо сказати, що всі рецепти однаково смачні, не дуже складні в приготуванні і, найголовніше, — поєднуються з усіма звичними топінгами: ягодами, фруктами, кленовим сиропом, шоколадом, карамеллю, вершками і багатьма іншими.
Повітряні хоткейки зі збитими вершками
- білки 3 шт.
- жовтки 1 шт.
- кисле молоко 150 мл
- топлене масло 2 ст. Л.
- борошно 125 г
- цукор 2,5 ст. Л.
- сода на кінчику ножа
- цедра лимона 1 ч. Л.
- сік лимона 1 ч. Л.
- цукрова пудра для посипання
- збиті вершки для прикраси
-
У глибокій чаші змішати кисле молоко, жовток, топлене масло.
-
Додати борошно, змішану з содою, ретельно перемішати віночком.
-
В окремій чаші збити до стану піків білки і лимонний сік, поступово додаючи цукор.
-
З’єднати тісто з білками і ретельно перемішати масу ложкою.
-
Випікати на добре розігрітій сковороді з товстим дном, на дуже повільному вогні.
-
Як тільки хоткейкі підрум’яняться, перевернути і накрити сковороду кришкою.
-
При подачі посипати хоткейки цукровою пудрою, прикрасити збитими вершками.
Тонкі хоткейки з кленовим сиропом
- молоко 250 мл
- яйця 2 шт.
- цукор 4 ст. Л.
- розпушувач 1 ч. Л.
- кленовий сироп для прикраси
- борошно
-
Яйця збити з цукром.
-
Додати молоко.
-
Всипати борошно, змішану з розпушувачем.
-
Ретельно перемішати тісто, щоб не залишилося грудочок.
-
Антипригарну сковороду невеликого діаметру з товстим дном добре нагріти, ополоником наливати тісто і розподіляти рівномірно.
-
Випікати на повільному вогні.
-
Подати з кленовим сиропом.
Високі (пишні) хоткейки з карамеллю і свіжими ягодами
- борошно 5 ст. Л.
- яйця 4 шт.
- цукор 3 ст. Л.
- молоко 3 ст. Л.
- крохмаль 1 ст. Л.
- розпушувач 1 ч. Л.
- ванілін щіпка
- ягоди для прикраси
- карамель для поливання
-
Відокремити білки від жовтків. З’єднати жовтки з молоком, розпушувачем і ваніліном.
-
Ретельно змішати і просіяти суміш крохмалю і борошна.
-
Додати суміш до жовтків і добре розмішати віночком до однорідної маси.
-
На максимальній швидкості міксера збити охолоджені білки з цукром до стійких піків.
-
З’єднати білкову меренгу з жовтками і борошном, переклавши в тісто пишні білки, обережно перемішуючи масу ложкою.
-
Додавати білки в кілька прийомів. Отримуємо легке і повітряне тісто.
-
Змастити поверхню сковороди краплею рослинного масла. Для випічки використовувати кондитерське кільце, внутрішню поверхню якого також потрібно добре промаслити.
-
Давши прогрітися сковороді, викласти тісто в кондитерське кільце. Хлюпнути в сковорідку ложку води і відразу накрити кришкою. Випікати на повільному вогні.
-
Готувати хоткейки по 3-4 хвилини, поки верхівка повністю не схопиться, тісто має збільшитися в розмірі. Перевернути і готувати ще 2-3 хвилини з іншого боку. Для перевірки готовності можна використовувати зубочистку.
-
По внутрішньому краю кільця пройтися тонким ножем, щоб витягти оладок. Прочистити ретельно і помаслити кільце перед вливанням наступної порції тіста.
-
Прикрасити карамельним топінгом і свіжими ягодами.