Небанальна масляна: 3 рецепти японських хоткейків

61

Зараз японці переживають справжнісінький панкейковий бум: по всій країні поширилися маленькі пишні оладки, що нагадують по ніжності суфле, з найтоншою хрусткою скоринкою. вони називаються хоткейками-майже кожне токійське кафе вважає за необхідне внести хоткейки в своє меню. більш того, щоб позбутися від цілодобових черг, деякі токійські хоткейк-кафе стали реєструвати відвідувачів через твіттер.

Що таке хоткейки?

Згідно з рецептурою, це ті ж американські панкейки, проте японські майстри кулінарії довели їх приготування до досконалості так, що вони виходять неймовірно ніжними і пишними. кожна японська господиня вчиться готувати хоткейки самостійно, удосконалюючи рецепт, додаючи свої інгредієнти. рецептів для їх приготування безліч: хтось пропонує готувати хоткейки на молоці, інші-на кислому молоці, причому кожен хвалить саме свій варіант. 

Справедливо сказати, що всі рецепти однаково смачні, не дуже складні в приготуванні і, найголовніше, — поєднуються з усіма звичними топінгами: ягодами, фруктами, кленовим сиропом, шоколадом, карамеллю, вершками і багатьма іншими.

Повітряні хоткейки зі збитими вершками

  • білки 3 шт.
  • жовтки 1 шт.
  • кисле молоко 150 мл
  • топлене масло 2 ст. л.
  • борошно 125 г
  • цукор 2,5 ст. л.
  • сода на кінчику ножа
  • цедра лимона 1 ч. л.
  • сік лимона 1 ч. л.
  • цукрова пудра для посипання
  • збиті вершки для прикраси
  • У глибокій чаші змішати кисле молоко, жовток, топлене масло.

  • Додати борошно, змішану з содою, ретельно перемішати віночком.

  • В окремій чаші збити до стану піків білки і лимонний сік, поступово додаючи цукор.

  • З’єднати тісто з білками і ретельно перемішати масу ложкою.

  • Випікати на добре розігрітій сковороді з товстим дном, на дуже повільному вогні.

  • Як тільки хоткейкі підрум’яняться, перевернути і накрити сковороду кришкою.

  • При подачі посипати хоткейки цукровою пудрою, прикрасити збитими вершками.

Тонкі хоткейки з кленовим сиропом

  • молоко 250 мл
  • яйця 2 шт.
  • цукор 4 ст. л.
  • розпушувач 1 ч. л.
  • кленовий сироп для прикраси
  • борошно
  • Яйця збити з цукром.

  • Додати молоко.

  • Всипати борошно, змішану з розпушувачем.

  • Ретельно перемішати тісто, щоб не залишилося грудочок.

  • Антипригарну сковороду невеликого діаметру з товстим дном добре нагріти, ополоником наливати тісто і розподіляти рівномірно.

  • Випікати на повільному вогні.

  • Подати з кленовим сиропом. 

Високі (пишні) хоткейки з карамеллю і свіжими ягодами

  • борошно 5 ст. л.
  • яйця 4 шт.
  • цукор 3 ст. л.
  • молоко 3 ст. л.
  • крохмаль 1 ст. л.
  • розпушувач 1 ч. л.
  • ванілін щіпка
  • ягоди для прикраси
  • карамель для поливання
  • Відокремити білки від жовтків. з’єднати жовтки з молоком, розпушувачем і ваніліном.

  • Ретельно змішати і просіяти суміш крохмалю і борошна.

  • Додати суміш до жовтків і добре розмішати віночком до однорідної маси.

  • На максимальній швидкості міксера збити охолоджені білки з цукром до стійких піків.

  • З’єднати білкову меренгу з жовтками і борошном, переклавши в тісто пишні білки, обережно перемішуючи масу ложкою.

  • Додавати білки в кілька прийомів. отримуємо легке і повітряне тісто.

  • Змастити поверхню сковороди краплею рослинного масла. для випічки використовувати кондитерське кільце, внутрішню поверхню якого також потрібно добре промаслити.

  • Давши прогрітися сковороді, викласти тісто в кондитерське кільце. хлюпнути в сковорідку ложку води і відразу накрити кришкою. випікати на повільному вогні.

  • Готувати хоткейки по 3-4 хвилини, поки верхівка повністю не схопиться, тісто має збільшитися в розмірі. перевернути і готувати ще 2-3 хвилини з іншого боку. для перевірки готовності можна використовувати зубочистку.

  • По внутрішньому краю кільця пройтися тонким ножем, щоб витягти оладок. прочистити ретельно і помаслити кільце перед вливанням наступної порції тіста.

  • Прикрасити карамельним топінгом і свіжими ягодами.