Якщо напередодні ви переборщили з алкоголем, на ранок відчуття можуть бути вельми неприємними. медики не радять їсти важку жирну їжу, щоб не навантажувати і без того виснажений організм. а ось тарілка гарячого супу-відмінна ідея. наваристий бульйон з овочами і нежирним м’ясом допоможе швидко усунути симптоми похмілля, відновити баланс вітамінів і заповнити розтрачені запаси енергії.
Вуха з червоною рибою
Рибний суп — один з найефективніших при похміллі. це медичний факт. риба легко перетравлюється, а що містяться в ній жирні кислоти омега-3 сприятливо впливають на нервову систему.
Інгредієнти:
- вода 1 л
- свіжа червона риба 400 г
- перець чорний горошком 3-4 шт.
- лавровий лист 1 шт.
- вино біле сухе 50 мл
- картопля 1 шт.
- корінь селери 1/4 шт.
- морква 2 шт.
- петрушка, кріп свіжі по кілька гілочок
- орегано сушений щіпка
- лимон 2-3 скибочки
- сіль
- цибулина середня 1 шт.
Спосіб приготування:
- моркву, цибулю і селеру очистити, залити водою і варити на середньому вогні протягом години. готовий бульйон підсолити, процідити через друшляк і повернути на вогонь.
- нарізати рибу поперек тушки на шматки і відправити в каструлю. додати лавровий лист, орегано, перець-горошок і нарізану скибочками картоплю. варити 20 хвилин.
- додати рубану зелень, довести до кипіння і зняти з вогню. влити в суп вино, додати 2-3 часточки лимона без шкірки.
- дати супу настоятися кілька хвилин і подавати. приємного апетиту!
Курячий суп з галушками
Курячий бульйон — ще один фаворит серед похмільних супів. він легкий, поживний, надає сил і може швидко підняти на ноги навіть при важкому похміллі.
Інгредієнти:
- вода 1 л + 1/2 ст.
- курка (стегно, грудка на кістці або стегенце) 500 г
- цибуля зелена 30 г
- петрушка кілька гілочок + для подачі
- лавровий лист 1 шт.
- борошно, краще житнє 50 г
- яйце 1 шт.
- масло вершкове 1 ст. л.
- сіль
Спосіб приготування:
- курку покласти в каструлю, залити 1 л води і довести до кипіння. зняти піну, посолити, додати лавровий лист і додати в пучок зелену цибулю і петрушку. зменшити вогонь і варити 30 хвилин. процідити бульйон і повернути на вогонь.
- приготувати тісто для галушок. довести до кипіння підсолену воду (½ст.) з вершковим маслом і додати борошно, помішуючи. ретельно перемішати, зняти з вогню і остудити. ввести в суміш яйце.
- зачерпувати тісто ложкою і опускати галушки в киплячий бульйон. коли галушки спливуть, зняти суп з вогню. посипати рубаною зеленню і подавати. приємного апетиту!
Сочевичний суп зі шпинатом
Сочевиця багата рослинним білком, тому суп з неї виходить поживним і ситним. крім того, бобова культура має здатність виводити токсини з організму — те, що потрібно при похміллі. а шпинат робить блюдо більш ніжним і дарує йому заряд вітамінів.
Інгредієнти:
- сочевиця зелена 100 г
- овочевий бульйон або вода 1 л
- шпинат 50 г
- помідор 1 шт.
- морква 1/2 шт.
- цибуля 1 шт.
- лавровий лист 1 шт.
- базилік сушений щіпка
- перець чорний мелений, сіль за смаком
- оливкова олія
- вершкове масло 1 ч. л.
Спосіб приготування:
- воду або бульйон довести до кипіння. сочевицю помити і варити 15-20 хвилин на повільному вогні.
- дрібно нарізати цибулю, моркву натерти на крупній тертці, помідор нарізати кубиками.
- обсмажити цибулю в оливковій олії на сильному вогні, додати моркву і помідори. посолити і поперчити і готувати ще кілька хвилин.
- додати шпинат, згасити пару хвилин.
- відправити обсмажені овочі в бульйон. додати лавровий лист, сіль, перець і вершкове масло і варити на середньому вогні п’ять хвилин. при подачі посипати рубаною зеленню. приємного апетиту!