Непереносимість глютену: Факти і міфи, про які треба знати

35

Чи безпечна безглютенова дієта і кому вона потрібна? звідки взялася мода на життя без глютену? хто намагається переконати нас, що глютен небезпечний? розповідаємо всі факти про глютен, які просто необхідно знати, щоб не дати популярним міфам ввести себе в оману.

Правда: глютен входить до складу найпопулярніших в світі злаків

Глютен — це спеціальний рослинний білок, який синтезується рослиною, щоб накопичити харчування для своїх паростків. Друга назва глютену, клейковина, відображає його особливі властивості, а саме — липкість, гнучкість і еластичність, завдяки яким при змішуванні з водою тісто стає пружним і тягучим.

Глютен входить до складу більшості злаків-пшениці, жита та ячменю. Тобто практично у всіх хлібобулочних і кондитерських виробах міститься цей білок, і організм його легко засвоює.

Міф: глютен шкідливий для здоров’я

Міф про те, що глютен шкідливий для здоров’я, вірний лише частково, і тільки щодо хворих на целіакію людей. Целіакія-це непереносимість харчових продуктів, що містять глютен. Хвороба вражає тонку кишку і призводить до порушення нормальної діяльності шлунка і розвитку дистрофії. Непереносимістю глютену страждають всього 0,5 відсотків населення. Це досить рідкісна хвороба, яка, як правило, діагностується ще в ранньому віці.

Правда: непереносимість глютену — справжнє, хоча і рідкісне захворювання

Багато хто з нас, помічаючи маркування «без глютену», думають, що глютен — це щось шкідливе і небезпечне для здоров’я. Насправді купувати безглютенові продукти здоровим людям немає ніякого сенсу, тому що для більшості людей клейковина — такий же легко перетравлюється білок, як і всі інші.

Міф: непереносимість глютену може розвинутися сама собою

Глютенова непереносимість має форму алергії, тобто це аутоімунне вроджене захворювання, яке неможливо «підхопити», зловживаючи борошняними продуктами. Іншими словами, целіакією не можна захворіти, але якщо ви з якихось причин сумніваєтеся в своєму здоров’ї, ви завжди можете сходити до лікаря і здати необхідні аналізи.

Правда: у більшості людей глютен не викликає негативного ефекту

Людина, що страждає від непереносимості клейковини, не може їсти навіть звичайний хліб, тому що глютен викликає у нього сильні болі в животі, порушення травлення, а також загальну слабкість.

У більшості людей продукти, що містять глютен, не викликають ніякого негативного ефекту. проте, багатьом пацієнтам, які не хворі на целіакію, але відчувають схожі симптоми, лікарі часто радять спробувати виключити зі свого раціону продукти, що містять глютен, і постежити за своїм самопочуттям.

Міф: безглютенові продукти є дієтичними

Існує думка, що безглютенові продукти менш калорійні і приносять більше користі організму. Але насправді все безглютенові продукти є в першу чергу лікувальними — а це не має на увазі, що вони дієтичні, корисні для здоров’я і містять менше калорій, ніж звичайні продукти.

Правда: існує мода на життя без глютену

Мода на безглютеновий раціон продовжує набирати популярність. в останні десятиліття все більше людей, які не хворіють на целіакію, стежать за будь-якою інформацією, яка пов’язана з глютеном. Спільноти в соцмережах, статті в журналах і конференції підтримують і поширюють так званий «глютеновий мейнстрім», хоча насправді в глютені немає нічого небезпечного.

Міф: позначка «безглютеновий» необхідна багатьом продуктам

Маркетологи люблять спекулювати на темі глютену, змушуючи купувати більш дорогі і «здорові» продукти обманним шляхом. Напевно ви не раз помічали марку «не містить глютену» на деяких товарах в магазині. Будьте пильні, тому що вас можуть обманювати.

Наприклад, м’ясні вироби не містять глютен, і якщо ви побачите на ковбасі таку наклейку — будьте впевнені, що це хитрий маркетинговий хід. Те ж стосується деяких продуктів із зерна: пам’ятайте, що клейковина міститься тільки в пшениці, жита і ячмені, а значить, ви ніколи не знайдете її в вівсяній каші або, скажімо, пиві.