Незамінні соуси на кухні: без чого не можна обійтися під час готування

71

Якщо у вашому кулінарному арсеналі всього лише один соус, то саме час це виправити. Чим більше соусів ви любите і додаєте в процесі приготування різних страв, тим багатше і цікавіше ваш раціон.

Соуси бувають різні. І кожен ідеально поєднується з різними інгредієнтами і, як наслідок, стравами. Розібратися в цих секретах можна на особистому досвіді, а можна довіритися професіоналам.  

Kitchenmag і кулінарна академія heinz вирішили розібратися, які соуси обов’язково повинні бути в арсеналі гурмана-любителя і в які страви їх додавати, щоб вони максимально розкрили свій дивовижний смак. 

Томатний соус

Томатний соус-основа всіх основ. Це універсальний соус, який чудово поєднується абсолютно з будь-якими інгредієнтами. У наших широтах він незамінний, тому що з його допомогою можна приготувати поживні, наваристі, смачні і дуже ароматні страви. 

Рецептів томатного соусу безліч. Вони можуть бути абсолютно базові з мінімумом інгредієнтів, а можуть бути складносурядними з додаванням трав, прянощів і спецій — наприклад, маринара або болоньєзе. Ці варіанти просто незамінні для приготування смачних страв італійської та середземноморської кухонь. 

Фаршировані конкільоні

Конкільоні — це італійські черепашки. Їх варять і фарширують цікавими і смачними начинками. Це ідеальне блюдо для вечері в колі друзів з вином. 

Інгредієнти:

  • соус «болоньєз для спагетті» heinz 1 упаковка
  • конкильони 250 г
  • цибулина 1 шт.
  • баклажани 1/2 шт.
  • помідори черрі 8 шт.
  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • яловичий або свинячий фарш 400 г
  • чебрець 2-3 гілочки
  • тертий пармезан 30 г
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. зваріть конкильони у великій кількості води до напівготовності (знадобиться приблизно 5 хвилин).

2. Цибулю очистіть, інші овочі вимийте і наріжте все дрібними кубиками.3. Розігрійте оливкову олію в сковороді і обсмажуйте цибулю до прозорості. Додайте баклажани готуйте 3-4 хвилини. Додайте фарш і обсмажуйте, помішуючи, ще 5-6 хвилин. Влийте 1/2 упаковки соусу «болоньєз для спагетті» heinz, додайте помідори, листочки чебрецю, сіль, перець і млоїте 5 хвилин. Вийшла начинкою заповніть конкільоні.4. У форму для запікання викладіть залишився соус «болоньєз для спагетті» heinz, розрівняйте, щоб соус покривав всю поверхню форми. Викладіть зверху конкільоні. Запікайте 10-15 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.5. Викладіть пасту в порційні тарілки. При бажанні присипте тертим пармезаном і подавайте.

Азіатські соуси

Найпопулярнішими азіатськими соусами є соєвий соус і теріякі. Вони широко використовуються в кулінарії вже більше двох тисяч років. Мало хто знає, але ці соуси додають їжі не тільки гастрономічну родзинку, але і корисні властивості. Теріякі, наприклад, покращує роботу травної системи, нормалізує тиск і заспокоює нервову систему. 

Соєвий соус і теріякі просто незамінні для приготування страв азіатської кухні. Вок, суші, роли, локшина, супи з локшиною — ось лише неповний список страв, які можна приготувати з цими соусами. 

Смажений рис з овочами

Як урізноманітнити звичний рис? обсмажити його і приготувати з овочами і класним соусом. Це ідеальний варіант вечері як для звичайного буднього дня, так і для затишних посиденьок в колі гостей. 

Інгредієнти:

  • соєвий соус heinz класичний 2 ст. Л.
  • рис басматі 2 склянки
  • цукіні 1 шт.
  • морква 1 шт.
  • болгарський перець 1 шт.
  • ріпчаста цибуля 1 шт.
  • часник 2 зубчики
  • корінь імбиру 20 г
  • зелена цибуля 2-3 пір’їнка
  • кунжутна олія 2 ст. Л.
  • консервований горошок heinz 70 г

Спосіб приготування:

  1. промийте рис у проточній воді до тих пір, поки вода не стане прозорою. Відваріть в підсоленій воді до готовності.
  2. цукіні, моркву і перець вимийте, очистіть і наріжте маленькими кубиками однакового розміру. Цибулю, часник, імбир очистіть і подрібніть. Зелену цибулю наріжте кільцями.
  3. розігрійте кунжутне масло в воке і обсмажуйте ріпчасту цибулю, часник і імбир протягом 1 хвилини, постійно помішуючи. Додайте нарізані кубиками овочі і готуйте ще пару хвилин, не перестаючи помішувати.
  4. викладіть в вок рис, консервований горошок heinz і влийте соєвий соус heinz класичний, перемішайте і готуйте 2 хвилини.
  5. прикрасьте рис кільцями зеленої цибулі і подавайте як гарнір або в якості самостійного блюда.

Сальса

Мексиканці обожнюють пікантні поєднання. У їхній країні перчик чилі і халапеньо — це 2 найулюбленіших інгредієнта, які мексиканці додають абсолютно в будь-які страви: закуски, салати, супи, тако, кесаділью, буріто. 

Звичайно, існує безліч рецептів сальси. Але традиційно в списку інгредієнтів присутні подрібнені томати, чилі, коріандр, цибуля, часник і мелений чорний перець. 

Пиріг з гарбузом

Соус сальса прекрасно себе розкриває не тільки в національних мексиканських стравах, а й ароматних овочевих пирогах. Він додає їм унікальну пікантність, яка нікого не залишить байдужим. 

Інгредієнти:

  • соус heinz salsa 2,5 ст. Л.
  • листкове бездріжджове тісто 250 г
  • рослинна олія 2 ст. Л.
  • гарбуз 300 г
  • червона цибуля 1 шт.
  • вершковий сир 200 г
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. розкачайте тісто в круглий пласт діаметром трохи більше, ніж форма для випічки.
  2. змастіть форму рослинним маслом і викладіть в неї тісто так, щоб краї звисали, зайве обріжте.

3. Очистіть гарбуз і цибулю. Гарбуз наріжте кубиками, цибулю-кільцями.4. Розігрійте рослинне масло, що залишилося в сковороді і тушкуйте гарбуз з цибулею і соусом heinz salsa 15 хвилин.5. Розігрійте духовку до 180 градусів.6. Розподіліть по тесту сир, на нього викладіть гарбуз і цибулю. Посоліть, поперчіть.7. Випікайте 30 хвилин. Готовий пиріг наріжте на порційні шматки і подавайте.

Сирний соус

Сирний соус — це любов. Він ідеально поєднується з птахом, чіпсами, картоплею, закусками. В основному сирний соус використовують в якості соусу-діп, тобто соусу, в який можна «занурювати» чіпси, снеки, овочеві палички та інші інгредієнти. Є схожі варіанти-гірчичний, часниковий і інші соуси на основі майонезу. Вони, як правило, теж служать для цих цілей. 

Якщо ви хочете максимально ефектно подати такі соуси до столу, викладіть їх в мініатюрні мисочки. Гості зможуть з легкістю «вмочати» їжу в соуси і спробують за одну трапезу відразу безліч варіантів. В цьому і полягає вся принадність цих соусів. 

Картопляний гратен

Картопляний гратен особливо люблять у франції. Там існує безліч рецептів цієї страви, але незмінними і фірмовими інгредієнтами гратена все одно залишаються картопля і сир. Ділимося класним рецептом. 

Інгредієнти:

  • сирний соус heinz 3 ст. Л.
  • картопля 2 шт.
  • часник 1 зубчик
  • вершкове масло 1 шматочок
  • жирні вершки 100 мл
  • твердий сир 50-70 г
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. картопля вимийте, очистіть і зваріть до напівготовності. Остудіть, потім наріжте тонкими кружечками.

2. Натріть керамічну формочку часником і змастіть вершковим маслом. Викладіть картоплю шарами, промазуючи кожен шар соусом heinz сирний. Посоліть, поперчіть і залийте вершками.3. Запікайте в розігрітій до 170 °с духовці 25-30 хвилин. 

4. За 10 хвилин до готовності посипте тертим сиром. Подавати.

Грибний соус

Грибний соус відрізняється особливим смаком і ароматом. Його ні з чим неможливо сплутати. Найчастіше його готують на основі грибів і вершків. Таке поєднання надовго залишається в пам’яті і радує приємними гастрономічними спогадами. 

Грибний соус ідеальний для гарячих страв. Він прекрасно доповнить м’яса, рибу, птицю і гарячі брускетти. Такий соус пом’якшить смак страви і зробить його більш ніжним і смачним. 

Баклажани, фаршировані булгуром і овочами

Фаршировані баклажани — це ідеальний варіант для ситного і смачної вечері. Спробуйте поекспериментувати і нафарширувати «синенькі» корисним булгуром і улюбленими овочами.  

Інгредієнти:

  • грибний соус-основа для гарячих страв heinz 1/3 банки
  • баклажани 2 шт.
  • оливкова олія за смаком
  • булгур 1/2 склянки
  • болгарський перець 1 шт.
  • цукіні 1/2 шт.
  • ріпчаста цибуля 1 шт.
  • часник 2 зубчики
  • тофу 50 г
  • сіль за смаком
  • чорнийМелений перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. баклажани вимийте і розріжте уздовж на дві половинки. Зробіть на м’якоті хрестоподібні надрізи, посоліть і залиште на 15 хвилин, потім ще раз вимийте і обсушити.

2. Розігрійте духовку до 200 градусів, збризніть баклажани оливковою олією і запікайте 20 хвилин. Потім остудіть і ложкою вийміть частину м’якоті, залишаючи на стінках не менше 1 сантиметра. Наріжте м’якоть кубиками.3. Булгур промийте і відваріть в підсоленій воді до готовності.4. Болгарський перець і цукіні наріжте кубиками, цибулю і часник подрібніть. Розігрійте оливкову олію в сковороді і обсмажуйте цибулю і часник 1-2 хвилини. Потім додайте перець і цукіні і готуйте ще 2-3 хвилини. Влийте грибний соус-основу для гарячих страв heinz , посоліть, поперчіть і тушкуйте 5 хвилин. Додайте булгур і нарізаний кубиками тофу, акуратно перемішайте і зніміть з вогню.5. Заповніть баклажани вийшла начинкою і запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин.6. Подавайте баклажани як основне блюдо, доповнивши легким овочевим салатом.

Більше оригінальних рецептів шукайте на сайті кулінарної академії heinz.