Обід за розкладом: як виглядає перерва на ланч в різних країнах

25

Протягом робочого дня кожній людині необхідні їжа і відпочинок, адже працювати на голодний шлунок вельми проблематично. традиція робити перерву на обід існує у всіх країнах, проте всі народи ставляться до неї по-різному: хтось перекушує на бігу сендвічем і кавою, а хтось за час обіду встигає грунтовно підкріпитися, та ще й подрімати. подробиці — в нашому огляді.

Іспанія

Через особливості клімату іспанці обідають з 14 до 16 годин-за цей час вони встигають не тільки грунтовно поїсти, але і поспати. втім, традицію сієсти сьогодні підтримують лише 17% іспанських громадян. решта замість сну займаються сімейними або іншими справами. обід щільний і традиційно складається з супу або салату, паельї, запеченого м’яса або риби з гарніром і десерту. випити прохолодною сангрії теж вважається нормою.

Італія

Італійці — любителі розміреного способу життя, тому обідня перерва для них — ціла подія. у великих містах він триває дві години, а в дрібних — і того довше. під час трапези ніхто не поспішає і не метушиться, а на перекушують на бігу людей дивляться з відвертим осудом. обід зазвичай проходить в ресторані і складається з декількох страв з неодмінним келихом вина.  

Сша

У сполучених штатах час-це гроші, тому в середньому американці витрачають на обід менше часу, ніж жителі інших країн — від 15 до 30 хвилин. багато хто взагалі вважають за краще робити кілька справ одночасно і перекушують сендвічами, чіпсами і газованою водою, не відриваючись від роботи. їжу зазвичай приносять з дому або замовляють, а кава і чай в більшості компаній безкоштовні.

Франція

Французи — великі любителі поїсти, тому під час обідньої перерви нікуди не поспішають. в середньому вони витрачають на ланч 45 хвилин і хоча б раз на тиждень відвідують з метою обіду ресторан. згідно із законом роботодавець оплачує до 80% вартості обіду. під час ланчу французи насолоджуються не тільки їжею, а й спілкуванням: розмовляють з колегами, обмінюються думками і творчими ідеями. основне блюдо нерідко супроводжується келихом вина, сирами і десертом.

Філіппіни

На філіппінах харчуванню надають великого значення, тому обідня перерва захищена трудовим законодавством і становить рівно годину. філіппінці вважають за краще не проводити цей час в офісі, а пообідати вдома або на свіжому повітрі в парку. харчуватися фастфудом необов’язково — у вуличних закусочних на колесах можна купити смачну і здорову домашню їжу.

Великобританія

У більшості англійських компаній перерва на ланч становить всього 20-30 хвилин. за цей час повноцінної трапези не вийде, не кажучи вже про знаменитий англійському чаюванні. тому більшість працівників обмежуються перекусом прямо на робочому місці або в найближчому кафе. в основному ланч складають сендвічі з шинкою, сиром або сьомгою, міні-пироги, слойки і картопля фрі з соусом.

Японія

Японці, відомі жорсткою трудовою дисципліною, проводять на роботі по шість днів на тиждень, а додому йдуть не коли закінчується робочий день, а коли відпустить начальник. обідня перерва триває годину і починається строго опівдні, тому всі кафе в цей час переповнені. втім, багато хто приносить їжу з дому в ланчбоксах і їдять в офісі або на свіжому повітрі. також не забороняється подрімати 20-30 хвилин прямо на робочому місці — японці вважають, що короткий сон добре впливає на продуктивність працівників.

Китай

У китаї, як і в японії, не прийнято йти додому вчасно, але обідню перерву намагаються дотримуватися. ланч починається опівдні і становить цілих дві години — в китаї вважають, що людина повинна добре поїсти і відпочити, інакше його працездатність знижується. обід можна принести з собою або поїсти поза офісом — поруч з офісними будівлями повно різноманітних кафе і закусочних. у меню зазвичай входять суп, салат і основне блюдо з традиційним гарніром з рису. є китайці можуть де завгодно: сидячи на сходинках сходів, на лавці в парку і навіть просто на асфальті.