Помилки, які ви часто робите, використовуючи кухонну плиту

26

Життя сучасної жінки у багато разів полегшила всіляка побутова техніка. Чого тільки варта кухонна плита, яка дозволяє досить швидко приготувати смачну їжу. Більше не потрібно розпалювати багаття, топити піч або здійснювати інші складні маніпуляції, щоб нагодувати сім’ю.

На жаль, незважаючи на століття прогресу і модної техніки, не всі вміють правильно користуватися плитою. Вам здається, що це нерозумно і неможливо? на жаль, це чиста правда, а багато страв не виходять не з вини поганого рецепта, а через неправильну експлуатацію кухонної плити. 

Ми вивчили поширені помилки, які ви робите, поки готуєте вечерю на плиті. Уважно вивчіть їх і з цього моменту робіть все за правилами. Нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші сніданки, обіди та вечері!

Переходьте на крайнощі

Важливо вміти віртуозно поводитися з плитою і вчасно міняти температурний режим. Так, на фінальних стадіях приготування страв з яєць ви сміливо можете зменшити вогонь, щоб вони «дійшли». 

З м’ясом же спочатку краще включити сильний вогонь, щоб воно гарненько підрум’янилося і покрилося скоринкою, а потім зменшити його до середньо-сильного і продовжити готувати, домагаючись ідеальної ступеня прожарювання всередині. 

Пам’ятайте: і слабкий, і сильний вогонь хороші лише в конкретних випадках. Завжди думайте, що будете готувати, щоб не зіпсувати їжу.

Погано прогріваєте посуд

Немає простіше способу зіпсувати їжу, ніж готувати її в погано прогрітій сковороді. Звичайно, в сучасному світі ми цінуємо кожну вільну хвилину, але невже зайві 5 хвилин коштують зіпсованого вечері? 

Почніть прогрівати сковороду, поки готуєте продукти до термічної обробки. Це допоможе заощадити трохи часу, якщо для вас це питання дійсно принциповий, але ні в якому разі не готуйте на непрогрітій сковороді. 

Кладете холодну їжу на вогонь

А у вас траплялося так, що зовні м’ясо було прекрасно обсмажене, а всередині виявилося сирим? не поспішайте лаяти плиту або сковороду. Може, ви просто неправильно підготували продукт до смаження? 

М’ясо повинно полежати при кімнатній температурі від 15 хвилин до 1 години, перш ніж воно опиниться на плиті. Якщо ви збираєтеся готувати заморожене м’ясо, то розморозити його слід на нижній полиці холодильника, а потім потримати трохи при кімнатній температурі. 

Якщо проігнорувати цей простий рада, то можна роздобути на вечерю сирої стейк.

Часто перевертаєте і помішуєте

Коли ми опиняємося біля плити, якась невідома сила не дає нам просто стояти на одному місці, не орудуючи енергійно лопаткою. Дійсно, є в цьому щось магічне, коли овочі «танцюють» на сковороді кожні 15 секунд. Так недовго і шеф-кухарем себе відчути. Правда і тут є свої нюанси. 

Якщо занадто часто помішувати їжу, то вона може не підрум’янитися належним чином. В результаті вечеря не вийде таким смачним і апетитним, як вам того хотілося б. Якщо в рецепті не вказано, що ви повинні заважати їжу із завидною регулярністю, то відкладіть лопатку в сторону. 

Перевантажуєте посуд

Їжа не буде смачною, якщо ви готуєте її в перевантаженому посуді. Завжди знайте міру і не намагайтеся заощадити час, адже доведеться неминуче пожертвувати якістю і смаком їжі. 

Намагайтеся обсмажувати їжу в один шар, залишаючи трохи вільного місця, щоб була можливість перемішати або перевернути. Це особливо актуально, якщо ви хочете, щоб інгредієнти в сковороді приємно підрум’янилися.

У вас немає великої сковороди? розділіть процес приготування на кілька етапів. Це набагато краще, ніж намагатися приготувати все за один раз. 

Далеко не всі види масла підходять для термічної обробки. Найпоширенішими варіантами вважаються соняшникова і вершкове. 

Смажити на якісному оливковій або кокосовій олії їжу не варто, збережіть його для заправки корисних і поживних салатів або закусок. Звичайно, якщо вам потрібно лише невелика кількість масла, то ви сміливо можете використовувати і ці варіанти. В іншому випадку краще замінити їх на масло виноградних кісточок або рисових висівок.

Готуєте в неправильному посуді

Як правило, якщо підходящої для того чи іншого блюда посуду в будинку немає, ми не відмовляємося від задуманого і намагаємося приготувати вечерю в тому, що є в наявності. Це одна з головних помилок. Звичайно, на перший погляд може здатися, що великої ролі посуд не грає, але ж не дарма вона буває різною. 

У вашому арсеналі повинна бути чавунна сковорода, глибока каструля, сковорода з антипригарним покриттям, млинцева сковорода (для любителів млинців). Соуси і супи готуйте в каструлях і сотейниках, картопля і м’ясо обсмажуйте в чавунній сковороді, а яйця готуйте на сковороді з антипригарним покриттям. 

Делегуєте плиті всю роботу

Плита — це ваш помічник на кухні. На жаль, вона не може зробити всю роботу за вас і приготувати ідеальний вечерю самостійно, але якщо ви знаєте особливості своєї техніки і секрети приготування тієї чи іншої страви, ви зможете з легкістю змайструвати смачну вечерю. Ваша плита вам в цьому допоможе, у багато разів полегшивши процес. 

Не заганяйте себе в рамки і використовуйте можливості своєї кухні на максимум. Ось маленький приклад: щоб риба, м’ясо або морепродукти вкрилися приємною хрусткою скоринкою, слід ненадовго помістити їх в духовку після смаження на сковороді.