Від а до я: словник незвичайних страв, які сьогодні в тренді

11

З кожним роком меню ресторанів поповнюється новими цікавими стравами. Суші і ньоккі вже нікого не здивуєш — на зміну їм прийшли бао, поке, севіче та інші гастрономічні дивини, які вводять в замішання недосвідчених гурманів. Topten food склав словник незвичайних страв, який допоможе вам краще орієнтуватися в екзотичній кухні. 

Амміцу

Японський желеподібний десерт зі свіжими або консервованими фруктами: шматочками дині, маринованими апельсинами, полуницею, ананасами — в залежності від сезону. Традиційно подається з невеликою чашкою солодкого чорного сиропу міцуї — їм поливають желе, перш ніж з’їсти. Їдять амміцу ложкою або виделкою. Це холодний десерт, тому ласувати їм найкраще в спекотний літній день.

Бао

Популярні азіатські пиріжки з дріжджового тіста. Готуються бао з дріжджового тіста, виключно на пару, і мають повітряну, трохи в’язку структуру. Подаються до гарячого, супів і закусок, але можуть бути і самостійною стравою. У ресторанах зустрічаються бао з різноманітними начинками: куркою, свининою, яловичиною, овочами, квасолею, шинкою.

Бань куон

В’єтнамські парові млинці з начинкою, що складається зазвичай з м’ясного фаршу, подрібнених деревних грибів і овочів, загорнутих в пропарений лист з рисового борошна. Смак у млинчиків дивно м’який. Подають бань куон з рибним соусом.

Вітелло тунато

Класична італійська закуска родом з регіону п’ємонт. Являє собою найніжніші, тонко нарізані скибочки телятини в соусі, одним з компонентів якого є тунець.

Лакса

Густий, пряний і помірно гострий суп з рисовою локшиною на кокосовому молоці і каррі. Входить в десятку найсмачніших страв світу за версією cnn і об’єднує в собі традиції китаю, малайзії та індонезії. Найчастіше лакса готується c рибою і різними морепродуктами — молюсками, креветками, але зустрічаються варіанти і з куркою.

Моті

Японська солодкість у вигляді колобка або коржі з рисового тіста з солодкою начинкою. Для приготування моті використовують клейкий короткозерновий рис. У начинку додають ягоди, фрукти, кава, різні креми і солодкі пасти. Дуже популярно морозиво-моті-кульки морозива, загорнуті в рисове тісто.

Нем

Хрусткі в’єтнамські рулетики в рисовому папері. Відрізняються невеликими розмірами-буквально на один укус. Начинка для немів може бути як солодкою, так і ситної (курка, яловичина, свинина, овочі, гриби, сир). Неми-одне з найпопулярніших страв як у в’єтнамців, так і у туристів. Є навіть приказка: «якщо ти не спробував нем, значить, ти не побував у в’єтнамі, хоч сто разів відвідав цю країну!»

Поке

Популярне гавайське блюдо-головний гастрономічний тренд 2017 року. Основою поке служить подушка з вареного рису (кіноа, булгура, дрібно нарізаних овочів, локшини), на яку укладають рибу або морепродукти, заправлені соусом, і інші інгредієнти: горіхи, гриби, овочі, тропічні фрукти, зелень. Подається в глибокій чаші-боулі. Високопротеїнове, поживне і низькокалорійне блюдо ідеально вписується в концепцію здорового харчування.

Севіче

Блюдо родом з перу, що стало популярним у багатьох латиноамериканських країнах. Являє собою дрібно нарізану сиру рибу або морепродукти, мариновані в соку лайма. Іноді до севіче додають інші інгредієнти: кільця сирої червоної цибулі, стебло селери, кінзу і гострий перець.

Фо

В’єтнамський суп з рисовою локшиною в ароматному бульйоні, з м’ясом, соусами — рибним або чилі, зеленню — базиліком, м’ятою, кінзою, лаймом і проростками бобів мунг. залежно від начинки суп називається: фо бо (з яловичиною), фо га (з куркою) або фо ка (з рибними кульками або рибою). У в’єтнамі суп фо зазвичай їдять на сніданок.