Від аррорута до шрірача: чим замінити екзотичні інгредієнти в рецепті

13

Якщо традиційні страви вже приїлися, саме час приготувати щось новеньке і незвичайне. Але що робити, якщо в рецепті ви зустріли незвичайні і рідкісні інгредієнти, наприклад, аррорут або вустерширський соус? не поспішайте опускати руки-майже всю цю «екзотику» можна замінити звичними і доступними продуктами.

Аррорут

Аррорут — корисний харчовий крохмаль, одержуваний з кореневищ тропічних рослин. Найчастіше використовується в якості загусника в випічці та інших стравах. Легко замінюється кукурудзяним або картопляним крохмалем або звичайною борошном в співвідношенні 1:1.

Артишоки

Артишок — нераспустившийся бутон рослини сімейства айстрових. Страви з артишоками неймовірно популярні в середземноморській кухні. У нас цей продукт знайти важко, та й коштують артишоки недешево. У салат або піцу замість них можна покласти зелений горошок — у нього така ж консистенція і нейтральний смак, а для характерного горіхового присмаку додайте ще й щіпку мускатного горіха. А ось смажений артишок з успіхом замінить корінь селери. 

Вустерширський соус

Знаменитий англійський соус, популярний у всьому світі, готується на основі оцту, цукру і риби і має дуже концентрований пряний і кисло-солодкий смак. Всього в ньому близько 30 інгредієнтів, тому повноцінну заміну ворчестеру знайти неможливо. Але приблизного ефекту домогтися можна за допомогою бальзамічного оцту або суміші соєвого і рибного соусів.

Діжонська гірчиця

Традиційна французька приправа має світло-жовтим кольором, м’яким солодкуватим смаком і ніжною консистенцією. В якості заміни можна взяти баночку звичайної гірчиці і додати в неї 1 ст.л. Цукру і трохи яблучного пюре або 3-4 ст. Л. Білого вина.  

Каперси

Каперси — це нераспустившиеся бутони колючого чагарнику каперсника. У росії зелені кульки з гіркувато-кислим смаком поки не дуже прижилися, але їх можна спокійно замінити маринованими огірочками або оливками, додавши мелений перець, гірчицю або хрін. 

Кленовий сироп

Натуральний підсолоджувач родом з північної америки, є здоровою альтернативою цукру. Додається в випічку, десерти і використовується в якості глазурі для м’ясних страв. У більшості випадків замість кленового сиропу можна використовувати прозорий рідкий мед або сироп від варення схожого кольору.

Козячий сир

Сир з козячого молока має характерний гострий присмак і розсипчасту текстуру, а головне — має низьку калорійність, тому підходить для дієтичного меню. Якщо ви не знайшли його в магазині, використовуйте розсольний сир: бринзу, сулугуні, адигейський або фету.

Мірін

Мірін — солодке рисове вино, широко застосовується в японській кулінарії для додання стравам смаку і аромату. Являє собою густу жовту рідину з невеликим вмістом алкоголю. У рецептах мирин можна замінити білим сухим кріпленим вином, але в трохи меншій кількості.

Пасата

1 популярне в італії томатне пюре-пасату-виготовляють з протертих помідорів без шкіри і кісточок. Від томатної пасти воно відрізняється меншою концентрацією сухої речовини. У супах і других стравах пасату можна замінити томатною пастою, розведеною водою: на одну частину пасати потрібно в 3-5 разів менше пасти. А ось в соусах робити таку заміну не варто-зіпсуєте смак.

Рікотта

Італійська рікотта лише умовно називається сиром, так як виготовляється не з молока, а з сироватки. Низькокалорійний продукт з м’якою кремовою консистенцією використовується для приготування безлічі страв — від м’ясних до десертів. Гідною альтернативою рікотті стануть звичайний сир або сирний сир з вершковим смаком. 

Рисовий оцет

Рисовий оцет — найсолодший і делікатний з усіх — є неодмінним компонентом при приготуванні суші. Але якщо під рукою його не виявилося, то змішайте 1 ст.л. Яблучного оцту, 1 ч. Л. Цукру, 0,5 ч. Л. Солі і 1,5 ст. Л. Гарячої води. 

Шрірача

Шрірача — гострий пастоподібний соус з перцю чилі, цукру (білого і коричневого), часнику, білого оцту і солі. Володіє пряно-солодким смаком і використовується в безлічі тайських, в’єтнамських та інших страв. Замінити його можна будь-яким соусом на основі гострого перцю, наприклад, табаско або чилі, але врахуйте, що вони не такі гострі, як шрірача.