Від аррорута до шрірача: чим замінити екзотичні інгредієнти в рецепті

32

Якщо традиційні страви вже приїлися, саме час приготувати щось новеньке і незвичайне. але що робити, якщо в рецепті ви зустріли незвичайні і рідкісні інгредієнти, наприклад, аррорут або вустерширський соус? не поспішайте опускати руки-майже всю цю «екзотику» можна замінити звичними і доступними продуктами.

Аррорут

Аррорут — корисний харчовий крохмаль, одержуваний з кореневищ тропічних рослин. найчастіше використовується в якості загусника в випічці та інших стравах. легко замінюється кукурудзяним або картопляним крохмалем або звичайною борошном в співвідношенні 1:1.

Артишоки

Артишок — нераспустившийся бутон рослини сімейства айстрових. страви з артишоками неймовірно популярні в середземноморській кухні. у нас цей продукт знайти важко, та й коштують артишоки недешево. у салат або піцу замість них можна покласти зелений горошок — у нього така ж консистенція і нейтральний смак, а для характерного горіхового присмаку додайте ще й щіпку мускатного горіха. а ось смажений артишок з успіхом замінить корінь селери. 

Вустерширський соус

Знаменитий англійський соус, популярний у всьому світі, готується на основі оцту, цукру і риби і має дуже концентрований пряний і кисло-солодкий смак. всього в ньому близько 30 інгредієнтів, тому повноцінну заміну ворчестеру знайти неможливо. але приблизного ефекту домогтися можна за допомогою бальзамічного оцту або суміші соєвого і рибного соусів.

Діжонська гірчиця

Традиційна французька приправа має світло-жовтим кольором, м’яким солодкуватим смаком і ніжною консистенцією. в якості заміни можна взяти баночку звичайної гірчиці і додати в неї 1 ст.л. цукру і трохи яблучного пюре або 3-4 ст. л. білого вина.  

Каперси

Каперси — це нераспустившиеся бутони колючого чагарнику каперсника. у росії зелені кульки з гіркувато-кислим смаком поки не дуже прижилися, але їх можна спокійно замінити маринованими огірочками або оливками, додавши мелений перець, гірчицю або хрін. 

Кленовий сироп

Натуральний підсолоджувач родом з північної америки, є здоровою альтернативою цукру. додається в випічку, десерти і використовується в якості глазурі для м’ясних страв. у більшості випадків замість кленового сиропу можна використовувати прозорий рідкий мед або сироп від варення схожого кольору.

Козячий сир

Сир з козячого молока має характерний гострий присмак і розсипчасту текстуру, а головне — має низьку калорійність, тому підходить для дієтичного меню. якщо ви не знайшли його в магазині, використовуйте розсольний сир: бринзу, сулугуні, адигейський або фету.

Мірін

Мірін — солодке рисове вино, широко застосовується в японській кулінарії для додання стравам смаку і аромату. являє собою густу жовту рідину з невеликим вмістом алкоголю. у рецептах мирин можна замінити білим сухим кріпленим вином, але в трохи меншій кількості.

Пасата

1 популярне в італії томатне пюре-пасату-виготовляють з протертих помідорів без шкіри і кісточок. від томатної пасти воно відрізняється меншою концентрацією сухої речовини. у супах і других стравах пасату можна замінити томатною пастою, розведеною водою: на одну частину пасати потрібно в 3-5 разів менше пасти. а ось в соусах робити таку заміну не варто-зіпсуєте смак.

Рікотта

Італійська рікотта лише умовно називається сиром, так як виготовляється не з молока, а з сироватки. низькокалорійний продукт з м’якою кремовою консистенцією використовується для приготування безлічі страв — від м’ясних до десертів. гідною альтернативою рікотті стануть звичайний сир або сирний сир з вершковим смаком. 

Рисовий оцет

Рисовий оцет — найсолодший і делікатний з усіх — є неодмінним компонентом при приготуванні суші. але якщо під рукою його не виявилося, то змішайте 1 ст.л. яблучного оцту, 1 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі і 1,5 ст. л. гарячої води. 

Шрірача

Шрірача — гострий пастоподібний соус з перцю чилі, цукру (білого і коричневого), часнику, білого оцту і солі. володіє пряно-солодким смаком і використовується в безлічі тайських, в’єтнамських та інших страв. замінити його можна будь-яким соусом на основі гострого перцю, наприклад, табаско або чилі, але врахуйте, що вони не такі гострі, як шрірача.