Відкриття вчених: чи правда, що голод робить нас розумнішими?

28

Існує думка, що на ситий шлунок думається краще. Однак британські вчені готові з цим посперечатися: проведені дослідження показали, що в стані голоду мозок починає виробляти гормон грелін, який збільшує кількість нервових клітин і стимулює розумову діяльність.

Як голодування впливає на мозок

Базисні механізми поведінки тварин і людей дуже схожі: після щільного обіду і тих, і інших тягне відпочити і поспати. Відбувається це тому, що шлунково-кишковий тракт, наповнений їжею, відтягує на себе частину рідини від клітин мозку, завдяки чому їжа перетравлюється якісніше і швидше. В цей час активізується парасимпатична частина вегетативної нервової системи, що відповідає за засвоєння їжі, а симпатична, що відповідає за видобуток їжі (полювання) і будь-яку активність, розслабляється і «відпочиває».

А ось коли живіт починає зводити від голоду, відпочивати ніколи — тут в справу вступає симпатична частина і починає шукати способи видобутку їжі. Тварина виходить на полювання, а людина «видобуває мамонта» іншим способом — наприклад, йде працювати. А для виконання будь-якої праці потрібні кмітливість і певна розумова діяльність.

Звичайно, ця інформація давно не нова. Однак в процесі досліджень британські вчені встановили невідомий раніше факт: виявляється, в процесі інтелектуальної стимуляції велику роль відіграє грелін — гормон голоду. Причому грелін впливає на мозкову активність набагато сильніше, ніж глюкоза, яка живить нервові клітини. Таким чином, вчені спростували думку про те, що розумова активність знижується при нестачі цукру в крові, — навпаки, вона навіть посилюється завдяки греліну.

Користь чи шкода

Про користь голоду відомо з давніх часів: шамани, жерці, ченці-аскети надавали добровільної харчової аскезі важливе значення в духовному розвитку. Однак важливо пам’ятати, що будь-який ефект можна звернути собі як на користь, так і на шкоду. Клітинам, особливо мозковим, необхідно харчування, тому правильне голодування має бути короткочасним і чергуватися з періодами насичення. При цьому повна відмова від їжі ні до чого — достатньо почуття легкого голоду, щоб мозок почав працювати в посиленому режимі.