Панчетта: 4 кроки з приготування делікатесу в домашніх умовах

24

Панчетта-вишуканий продукт для гурманів, який готується зі свинячої грудинки з використанням різних комбінацій спецій шляхом в’ялення. Такий спосіб збереження м’ясних продуктів був відомий з незапам’ятних часів. Цей смачний і поживний м’ясний продукт є споконвічним представником італійської кухні.

Панчетту використовують для приготування піци, пасти карбонара, різних салатів, супів, а також омлетів і звичайної яєчні. Найчастіше панчетта подається в якості самостійної страви-вона прекрасно поєднується із зеленню і листовими салатами, з різними овочами — томатами, кабачками, спаржею, брокколі. Як гарніри до панчетте відмінно підійдуть: зелений консервований горошок, тушковані боби, картопля, рис, полента.

Існує кілька різновидів панчетти:

  • pancetta tesa-має традиційну плоску форму, що нагадує звичайний бекон.
  • pancetta arrolata-являє собою м’ясний рулет.
  • pancetta coppata-поєднує два перших варіанти, так як в ній філейне м’ясо обгорнуте в грудинку.

Крім того, розрізняють панчетту зі шкірою і без шкіри. Є також деякі види цього м’ясного виробу, які відрізняються особливою рецептурою або особливою породою свиней, вирощеної в певній місцевості — вони отримали свою назву за територіальним походженням, наприклад, панчетта ді калабрія.

Не можна сказати, що панчетта корисна для здоров’я: надмірне захоплення таким продуктом може порушити обмінні процеси і функцію серцево-судинної системи, проте помірне вживання позитивно позначиться і на гормональній активності, і на функції печінки, і на роботі всього організму в цілому.

Приготувати панчетту можна в домашніх умовах, на чотири етапи приготування піде приблизно три тижні.

Підготовка

Підготувати прямокутний шматок свинячої грудинки з невеликим шаром жиру, суміш спецій і солі, тару для засолу, бавовняну кулінарну нитку для перев’язки, дошку або іншу робочу поверхню. Для шматка грудинки приблизно в 1 кілограм нам знадобиться: 200 грамів крупної солі, 1 чайна ложка коричневого цукру, 5-6 зубчиків подрібненого часнику, 2 чайні ложки чорного перцю, по 1 чайній ложці паприки, насіння кінзи і кмину, по ½ чайної ложки чебрецю і розмарину.

Засолювання

1 змішати сіль з чорним перцем, часником, цукром, половиною подрібненого кмину і насіння кінзи, натерти грудинку з усіх боків, укласти в тару, закрити плівкою і помістити в холодильник на тиждень, щодня перевертаючи і зливаючи рідину. Для зручності видалення рідини можна розмістити лоток під нахилом.

Скручування

Видалити надлишки солі, додати залишилися спеції і скрутити в рулет, зафіксувавши кулінарної ниткою. Для видалення солі можна промити грудинку водою, але краще використовувати біле сухе вино або винний оцет.

В’ялення

1 підвісити готовий рулет в темному прохолодному місці (якщо є — в погребі) або в холодильнику не менше ніж на два тижні. Після закінчення даного терміну панчетта готова до вживання. Зберігати в холодильнику 2-3 тижні.