П’ять цікавих способів перетворити салат в повноцінне блюдо

707

Слово «салат» прийшло в нашу мову від французів, які, в свою чергу, запозичили цю страву і його назву ще у римлян. Цікаво, що в своєму первісному сенсі («салат» походить від латинського слова «солоний») і згідно з першими традиційними рецептами, салати не містили в собі нічого, крім зелені і солі. На цьому цікавому факті побудована, наприклад, одна з численних шекспірівських ідіом salad days (буквально-зелені дні), яка позначає час молодості і недосвідченості.

Час збільшив наші апетити: вже в xviii столітті кулінарні книги зарясніли рецептами самих незвичайних салатів, до складу яких входили не тільки овочі, а й соуси, приправи, трюфелі і зварені круто яйця. Сьогодні стали готувати салати все частіше: ми полюбили їх як основні страви і в якості закуски, їмо їх теплими і холодними, експериментуючи і додаючи в них найрізноманітніші інгредієнти. У нашому новому огляді ми зібрали 5 самих класних способів, як перетворити салат в повноцінне ситне блюдо і змусити його заграти новими фарбами.

Приготуйте ситну складову

Увімкніть плиту, запаліть гриль, розігрійте духовку: настав час додати в салат щось особливо ситне і корисне. Найпоживніші і при цьому смачні салати виходять з білковими продуктами, так чому ж не спробувати урізноманітнити це блюдо апетитною червоною рибою (вічна класика на новий лад: салат цезар з сьомгою), морепродуктами або, скажімо, куркою?

Незвичайний теплий салат з куркою і авокадо прекрасно підійде для повноцінної вечері, те ж стосується вишуканого східного апельсиново-горіхового салату з куркою. А тим, хто зовсім зголоднів, ми рекомендуємо суперситний салат з тунця і нуту, приправлений м’ятою, оливковою олією і часником.

Підберіть смачну основу

Всі ми пам’ятаємо про соуси, які прийнято додавати в самий останній момент. Але що якщо урізноманітнити свій салат апетитною заправкою, виклавши її на тарілку в якості основи?

Виберіть свою найбільшу і красиву тарілку і викладіть туди натуральний йогурт, сметану або крем-фреш, а вже потім тільки викладайте салат. Ось побачите: навіть саме звичне блюдо буде виглядати свіжо, апетитно і незвично.

Ми вважаємо, що всі салати з запеченого буряка, а особливо приголомшливий буряковий салат з сиром, горіхом пекан і гострим перцем, будуть виглядати при такій подачі просто чудово.

Забудьте про листя салату

Ми ні в якому разі не закликаємо вас навідріз відмовитися від корисної зелені: вона надто багата вітамінами, щоб так просто про неї забувати. Ми всього лише запитуємо: як часто ми додаємо її в усі салати поспіль, лінуючись придумувати щось нове і незвичайне?для тих, хто втомився жувати салатні листя, ми підібрали кілька інших варіантів, як урізноманітнити свою страву. Адже не всі ж салати до єдиного повинні складатися тільки з овочів, розбавлених зеленню? сперечаємося, що ви ніколи не пробували простий, але приголомшливо смачний картопляний салат? а як щодо того, щоб додати в картопляний салат курку і брюссельську капусту? зрештою, салати можуть містити фрукти і овочі, прекрасно обходячись без непотрібної зелені: тільки погляньте на цей яскравий рецепт соковитого салату з кавуном і фетою!

Виберіть незвичайний соус

Правильна заправка може зіграти вирішальну роль в перетворенні салату в головне блюдо. Оливкова олія і бальзамічний оцет, звичайно, прикрасять практично будь-який салат, але можна спробувати додати і інші цікаві соуси.цікава заправка з лаймом і медом стане справжньою окрасою вашого салату, а класичний варіант заправки з лимоном і бальзамічним оцтом додасть страві особливо яскравий смак. більш ситні, густі соуси-гірчичний і ніжний вершковий соус з куркумою — відмінно підійдуть до салатів з куркою і рибою.

Додайте трохи хрускоту

У будь-якій незрозумілій ситуації додавайте хліб. Вам здається, що салат вийшов недостатньо ситним, щоб заробити собі звання «основного блюда»? додавайте сухарі. Хочеться чогось незвичайного, вишуканого і хрусткого? додавайте крутони. Що додає особливу родзинку знаменитому і всіма улюбленому салату»цезар»? правильно, грінки.простий і в той же час вишуканий рецепт такого роду — салат романо з петрушкою і крутонами. Любителі національної кухні можуть взяти на замітку незвичайний рецепт традиційного французького салату з шинкою і грінками або, наприклад, класичний італійський салат «панцанелла» з овочів з сухариками.