Незважаючи на те що варити яйця круто вміють всі, у варіння курячих яєць є свої тонкощі і правила, дотримуючись яких, ви поліпшите смак цієї страви. Ділимося найпростішою і короткою інструкцією по варінні яєць і розповідаємо, що потрібно зробити, щоб вони зварилися до ідеального стану, чистити їх було легко і швидко, а є — смачно.
Перевірте якість яєць
Є кілька факторів, на які варто звернути увагу, перш ніж почати готувати яйця круто. Абсолютно не важливо, якого вони будуть кольору-білого або коричневого — головне, щоб шкаралупа була цілою.
Подивіться на термін придатності і маркування продукту: яйця «д» (дієтичні) зберігаються не більше тижня, «с» (столові) можуть пролежати близько двох місяців в холодильнику, а «в» (вищий сорт) є найякіснішими і великими.
Якщо ви не впевнені, що яйця свіжі, опустіть одне яйце в склянку з водою: свіже опуститься на дно склянки горизонтально, а несвіже спливе вузьким кінцем вниз. Є й інший спосіб: ви можете злегка потрясти яйце. Вміст у свіжого яйця буде майже нерухомим, а у несвіжого — переливатися всередині.
Підготуйте яйця
Не забудьте помити яйця перед початком готування. З альмонельоз 10 —&>- дуже неприємне захворювання, а курячі яйця — найнебезпечніше джерело зараження цією інфекцією.
Витягнувши яйця з холодильника, дайте їм трохи зігрітися при кімнатній температурі. Не кладіть яйця в холодну воду, а опускайте в уже киплячу: так вам буде легше очистити їх від шкаралупи.
Час варіння
Ви опустили яйця в киплячу воду і вам здається, що на цьому етапі готування підійшла до кінця, адже всю роботу зроблять висока температура і вода. Це не зовсім вірно: щоб яйце вийшло ідеальним, з еластичним білком і ніжним жовтком, потрібно готувати його строго певну кількість часу.
Через те, що білок і жовток по-різному реагують на підвищення температури, оптимальний спосіб варіння яєць наступний: потримайте їх в киплячій воді близько 30-40 секунд, а після цього зменшіть вогонь і варіть 7-8 хвилин-не більше і не менше.
Якщо у вас є електрична яйцеварка або спеціальна решітка для каструлі, вам буде простіше приготувати ідеальне блюдо: яйця не будуть крутитися і тріскатися, а жовток точно вийде рівним і симетрично розташованим.
Підготовка до чищення
Коли яйця будуть готові, витягніть їх з гарячої води і дайте їм як слід охолодитися. Пам’ятайте, що головний фактор, що визначає швидкість і якість відділення шкаралупи від білка, — це температура.
Велика миска з холодною водою, в якій яйця зможуть охолонути протягом п’яти хвилин, або проточна вода з-під крана допоможуть швидко охолодити їх і підготувати до чищення. Як тільки яйця охолонуть до кімнатної температури, можете сміливо починати їх чистити.якщо вам важливо, щоб яйця вийшли ідеально овальної форми, опустіть їх в дуже холодну воду: пластичні жовток і білок швидко займуть вільний простір, завдяки чому яйце буде гладким і без вм’ятин.
Чистка
Повністю остиглі яйця найкраще чистити під холодною проточною водою: так ви швидше позбудетеся від шкаралупи і її невеликих осколків, які легко можна пропустити.
Бездоганно зварене яйце можна очистити буквально за пару секунд, зробивши в шкаралупі невелику тріщину. Ви можете також трохи покатати яйце долонею по столу, попередньо стукнувши його так, щоб шкаралупа тріснула тільки в одному місці, — так ви легко і швидко очистіть яйце.
Досвідчені господині користуються ще одним трюком для очищення варених яєць: розрізавши яйце навпіл, вони просто витягують половинки столовою ложкою. Такий спосіб підійде для свіжих яєць: гладкий білок буквально випаде з шкаралупи.