П’ять самих класних видів чаю, які можна заварити замість чорного

34

Чорний і зелений чай відрізняються, як чорне і біле: справа в тому, що хоча обидва напої і виробляються з однієї рослини, для чорного чаю лист проходить тривале окислення, а для зеленого — практично не окислюється. Крім того, кожен напій має свій особливий смак, аромат і корисні властивості. І незважаючи на те, що чорний чай дуже популярний і по-своєму хороший, варто звернути увагу і на інші, не менш корисні і оригінальні сорти.

Зелений чай

Так як про дивовижні властивості зеленого чаю сьогодні не чув тільки ледачий, ми почнемо з того, що перерахуємо його нечисленні недоліки. По-перше, він містить багато кофеїну, і його тонізуючий вплив може привести до порушення сну: тому не варто захоплюватися зеленим чаєм у вечірній час. А по-друге, він має сильний сечогінний ефект і може стати причиною зневоднення організму.незаперечна ж перевага зеленого чаю перед чорним полягає в тому, що це більш сильний антиоксидант, що уповільнює процес старіння і захищає наш організм від пошкоджень на генетичному рівні. Деякі вчені також довели його високу антимікробну активність. крім цього, саме зелений чай славиться своїми здібностями збільшувати окислення жирів, прискорювати метаболізм і боротися з поганим холестерином. люди, які п’ють зелений чай регулярно, менше схильні до ризику розвитку багатьох видів ракових захворювань і хвороб серця.

Білий чай

Основна перевага білого чаю перед конкурентами полягає в тому, що для його виготовлення чайний лист зберігається в своєму первозданному вигляді з усіма природними корисними властивостями. Цей чай вважається напоєм молодості, саме його за тонкий смак і аромат цінували китайські імператори. Він практично не містить кофеїну, зате може похвалитися високим вмістом мінералів і вітамінів с і в. Крім цього, білий чай прекрасно освіжає і допомагає втамувати спрагу. 

Улун

Улун — це щось середнє між зеленим і чорним чаєм, а це означає, що він вбирає в себе найкращі властивості обох. Крім яскравого смаку і тонкого аромату, улун володіє значним рядом корисних властивостей. У ньому висока кількість вітамінів, серед яких переважає вітамін с — чемпіон по боротьбі з різними інфекціями. Помірний вміст кофеїну в цьому чаї прекрасно тонізує організм і не доведе його до безсоння. Улун рекомендовано регулярно пити людям, що стежать за своєю фігурою: він прискорює обмін речовин і допомагає зниженню ваги.

Пуер

Чай пуер-особливий вид чаю, який з часом стає тільки краще: дорогі сорти такого чаю витримуються близько 20 років. Класичний пуер під час заварки дає насичений темно-коричневий колір і густий аромат з нотками горіхів. Цей чай має масу цілющих властивостей: він допомагає при захворюваннях шлунка і виразці, покращує обмін речовин в організмі і приводить рівень холестерину в норму. Так само, як і зелений чай, пуер — сильний антиоксидант, і його рекомендують вживати для профілактики ракових захворювань.

Трав’яні чаї

Трав’яні чаї-назва не зовсім вірне: якщо бути точніше, під цю категорію потрапляють всі напої, які виходять при заварюванні різних рослин. Проте кількість корисних властивостей трав’яних напоїв від цього не зменшується, і своїми цілющими якостями відвари з трав нітрохи не поступаються зеленому і чорному чаю. Кожна рослина корисно при конкретному захворюванні: стежте за своїм здоров’ям, і для профілактики різних недуг вибирайте свій трав’яний чай. Наприклад, від кашлю найкраще допомагає чебрецевий, від болю і спазмів в животі — ромашковий. Смородиновий чай знижує тиск, м’ятний і пустирниковий — заспокоюють, а самими вітамінними вважаються ройбуш, чай з женьшеню, малини і календули.зверніть увагу на чай каркаде-він за свої цілющі властивості в арабських країнах отримав прізвисько» ліки від усіх хвороб»: відвар з листя гібіскуса містить багато вітамінів і органічних кислот, має жарознижувальну властивість і сприяє загальному тонусу організму.