У кожної італійської господині свої секрети і свій рецепт приготування лазаньї, в той же час існують головні принципи дотримання рецептури, яким слідують всі.
Ми хочемо поділитися деякими секретами приготування смачної лазаньї. Здивуйте рідних і близьких цим італійським шедевром!
Готуємо тісто
перший секрет в тесті. Звичайно, можна використовувати готове тісто для лазаньї, яке продається в будь-якому супермаркеті, при цьому важливо строго слідувати інструкції, зазначеної на упаковці. Якщо ви хочете, щоб ваша лазанья відрізнялася ніжністю і соковитістю — неодмінно приготуйте тісто самі.
Інгредієнти для тіста:
- борошно вищого сорту 250 г
- борошно 2 сорту 250 г
- яйця 4 шт.
- оливкова олія 50 мл
- сіль щіпка
Спосіб приготування тіста:
- ретельно перемішати борошно.
- влити в поглиблення яйця, масло, сіль і замісити тісто.
- загорнути в плівку і прибрати в холодильник на 30 хвилин відпочивати.
- поки тісто в холодильнику, займемося приготуванням класичної начинки.
Спосіб приготування пасти з тіста:
- тісто ділимо на 3-4 частини і тонко розгортаємо на пласти товщиною в 1,5–2 мм.
- далі пласти тесту нарізаємо на довгі смужки (пасту), приблизно в 5 см шириною.
- у каструлю з киплячою водою опускаємо по черзі по 3-4 смужки пасти буквально на дві хвилини.
- для того, щоб паста не злипалася, можна в киплячу воду додати 1 ст.л. Оливкової олії.
- охолоджуємо смужки, викладаємо на рушник.
Готуємо начинку
другий секрет , яким ми хочемо поділитися — — це начинка, яка може бути приготовлена з м’яса, морепродуктів, грибів, з додаванням свіжих або консервованих томатів у власному соку.
Ми приготуємо традиційну м’ясну начинку з помідорами. Ні в якому разі не використовуйте для начинки кетчуп або томатну пасту — тільки помідори!
Інгредієнти:
- фарш з філе яловичини 700 г
- цибуля ріпчаста 2-3 шт.
- часник 2-3 зубчики
- зелень (петрушка, базилік) за смаком
- помідори стиглі 400-500 г
- олія оливкова 4 ст. Л.
- сіль за смаком
- перець і спеції за смаком
Спосіб приготування:
- обсмажуємо на оливковій олії дрібно нарізану цибулю, часник зубчиками, додаємо фарш, обсмажуємо, ретельно перемішуючи, 5-7 хвилин.
- ошпарюємо помідори окропом, знімаємо шкірку, нарізаємо довільно, додаємо в фарш, перемішуємо і тушкуємо під кришкою ще 15-20 хвилин.
- зубчики часнику, які вже віддали свій аромат начинці, видаляємо, додаємо сіль, перець, спеції, трави.
Готуємо соус
третій секрет криється в правильному приготуванні соусу: використовуйте для соусу тільки свіже високоякісне вершкове масло і нежирні свіжі вершки. Немає вершків? їх може замінити хороше молоко. Для додання соусу неповторного аромату додайте тертий мускатний горіх.
Найголовніше: при замішуванні соусу будьте дуже уважні і старанні, інакше не досягнете гомогенної структури. Ніяких грудочок!
Інгредієнти:
- масло вершкове 60 г
- борошно 2 ст. Л. З гіркою
- вершки нежирні 200 мл
- сіль щіпка
- мускатний горіх щіпка
- перець за смаком
Спосіб приготування:
- у розтоплене в сотейнику масло додаємо борошно і дуже ретельно перемішуємо до однорідного стану.
- поступово, тонкою цівкою з молочника вливаємо вершки.
- продовжуємо старанно помішувати ще хвилини 2-3, поки бешамель не загусне, додаємо сіль і мускатний горіх.
Використовуйте правильну форму
Тим часом готуємо форму для запікання лазаньї: правильно підібрана форма — це четвертий секрет успішного страви. не можна використовувати тонкостінну форму, найбільше нам підходить форма з вогнетривкого скла, а ще краще — керамічна.
Для приготування справжньої лазаньї нам потрібен сир, який заздалегідь натирається на крупній тертці. Для класичної лазаньї прийнято використовувати пармезан або моцарелу.
Надаємо пікантність
п’ятий секрет нашого рецепта полягає в тому, що ми пропонуємо комбінацію обох сирів, а це однозначно додасть страві пікантність і соковитість.
- натремо 200 г моцарели і 100 г пармезану.
- після того, як всі компоненти лазаньї охололи, приступаємо до її «конструювання».
- змащуємо форму тонким шаром соусу і викладаємо смужки тіста, краще це робити по діагоналі.
- знову наносимо на тісто бешамель, потім начинку.
- посипаємо поверх начинки натерту моцарелу.
- другий шар тіста і кожен наступний обов’язково викладайте в протилежному напрямку, перпендикулярно по відношенню до попереднього шару, це збереже соковитість і одночасно стійкість нашої страви.
- знову покриваємо другий шар соусом, начинкою і моцарелою, потім укладаємо третій і за аналогією четвертий шар.
- шарів може бути багато, але не менше 3-4. Верхній шар змащуємо соусом і зверху присипаємо натертим пармезаном, після чого відправляємо в духовку на 30-35 хвилин при температурі 180°c.
- дайте лазіння трохи охолонути і наріжте на квадратні шматки.
Приємного апетиту!