П’ять секретів приготування смачної лазаньї

36

У кожної італійської господині свої секрети і свій рецепт приготування лазаньї, в той же час існують головні принципи дотримання рецептури, яким слідують всі.

Ми хочемо поділитися деякими секретами приготування смачної лазаньї. Здивуйте рідних і близьких цим італійським шедевром! 

Готуємо тісто

перший секрет в тесті. Звичайно, можна використовувати готове тісто для лазаньї, яке продається в будь-якому супермаркеті, при цьому важливо строго слідувати інструкції, зазначеної на упаковці. Якщо ви хочете, щоб ваша лазанья відрізнялася ніжністю і соковитістю — неодмінно приготуйте тісто самі.

Інгредієнти для тіста:

  • борошно вищого сорту 250 г
  • борошно 2 сорту 250 г
  • яйця 4 шт.
  • оливкова олія 50 мл
  • сіль щіпка

Спосіб приготування тіста:

  • ретельно перемішати борошно.
  • влити в поглиблення яйця, масло, сіль і замісити тісто.
  • загорнути в плівку і прибрати в холодильник на 30 хвилин відпочивати.
  • поки тісто в холодильнику, займемося приготуванням класичної начинки.

Спосіб приготування пасти з тіста:

  • тісто ділимо на 3-4 частини і тонко розгортаємо на пласти товщиною в 1,5–2 мм.
  • далі пласти тесту нарізаємо на довгі смужки (пасту), приблизно в 5 см шириною.
  • у каструлю з киплячою водою опускаємо по черзі по 3-4 смужки пасти буквально на дві хвилини.
  • для того, щоб паста не злипалася, можна в киплячу воду додати 1 ст.л. Оливкової олії.
  • охолоджуємо смужки, викладаємо на рушник.

Готуємо начинку

другий секрет , яким ми хочемо поділитися — — це начинка, яка може бути приготовлена з м’яса, морепродуктів, грибів, з додаванням свіжих або консервованих томатів у власному соку.

Ми приготуємо традиційну м’ясну начинку з помідорами. Ні в якому разі не використовуйте для начинки кетчуп або томатну пасту — тільки помідори! 

Інгредієнти:

  • фарш з філе яловичини 700 г
  • цибуля ріпчаста 2-3 шт.
  • часник 2-3 зубчики
  • зелень (петрушка, базилік) за смаком
  • помідори стиглі 400-500 г
  • олія оливкова 4 ст. Л.
  • сіль за смаком
  • перець і спеції за смаком

Спосіб приготування:

  • обсмажуємо на оливковій олії дрібно нарізану цибулю, часник зубчиками, додаємо фарш, обсмажуємо, ретельно перемішуючи, 5-7 хвилин.
  • ошпарюємо помідори окропом, знімаємо шкірку, нарізаємо довільно, додаємо в фарш, перемішуємо і тушкуємо під кришкою ще 15-20 хвилин.
  • зубчики часнику, які вже віддали свій аромат начинці, видаляємо, додаємо сіль, перець, спеції, трави. 

Готуємо соус

третій секрет криється в правильному приготуванні соусу: використовуйте для соусу тільки свіже високоякісне вершкове масло і нежирні свіжі вершки. Немає вершків? їх може замінити хороше молоко. Для додання соусу неповторного аромату додайте тертий мускатний горіх.

Найголовніше: при замішуванні соусу будьте дуже уважні і старанні, інакше не досягнете гомогенної структури. Ніяких грудочок! 

Інгредієнти:

  • масло вершкове 60 г
  • борошно 2 ст. Л. З гіркою
  • вершки нежирні 200 мл
  • сіль щіпка
  • мускатний горіх щіпка
  • перець за смаком

Спосіб приготування:

  • у розтоплене в сотейнику масло додаємо борошно і дуже ретельно перемішуємо до однорідного стану.
  • поступово, тонкою цівкою з молочника вливаємо вершки.
  • продовжуємо старанно помішувати ще хвилини 2-3, поки бешамель не загусне, додаємо сіль і мускатний горіх. 

Використовуйте правильну форму

Тим часом готуємо форму для запікання лазаньї: правильно підібрана форма — це четвертий секрет успішного страви. не можна використовувати тонкостінну форму, найбільше нам підходить форма з вогнетривкого скла, а ще краще — керамічна.

Для приготування справжньої лазаньї нам потрібен сир, який заздалегідь натирається на крупній тертці. Для класичної лазаньї прийнято використовувати пармезан або моцарелу. 

Надаємо пікантність

п’ятий секрет нашого рецепта полягає в тому, що ми пропонуємо комбінацію обох сирів, а це однозначно додасть страві пікантність і соковитість.

  • натремо 200 г моцарели і 100 г пармезану.
  • після того, як всі компоненти лазаньї охололи, приступаємо до її «конструювання».
  • змащуємо форму тонким шаром соусу і викладаємо смужки тіста, краще це робити по діагоналі.
  • знову наносимо на тісто бешамель, потім начинку.
  • посипаємо поверх начинки натерту моцарелу.
  • другий шар тіста і кожен наступний обов’язково викладайте в протилежному напрямку, перпендикулярно по відношенню до попереднього шару, це збереже соковитість і одночасно стійкість нашої страви.
  • знову покриваємо другий шар соусом, начинкою і моцарелою, потім укладаємо третій і за аналогією четвертий шар.
  • шарів може бути багато, але не менше 3-4. Верхній шар змащуємо соусом і зверху присипаємо натертим пармезаном, після чого відправляємо в духовку на 30-35 хвилин при температурі 180°c.
  • дайте лазіння трохи охолонути і наріжте на квадратні шматки.

Приємного апетиту!