П’ять смачних рецептів різного домашнього квасу

600

Квас користується великою популярністю в літній сезон. Цей легкий напій з кислуватим смаком прекрасно охолоджує в спекотний день і успішно справляється зі спрагою. 

Мало хто знає, але до xii століття квас був міцнішим, ніж сучасне пиво. Саме з того часу і пішло слово «квасити», яке часто пов’язують з вживанням алкогольних напоїв. Сьогодні квасом називають напій, який приготований на основі бродіння з борошна і солоду або з сухого житнього хліба. У квас часто додають пахучі трави, мед, фрукти і ягоди. 

Налічується безліч рецептів квасу. Ми відібрали для вас найкращі і зібрали в одній добірці. Обов’язково спробуйте приготувати в цьому сезоні квас по кожному з цих рецептів.

Хлібний квас

вам знадобляться:

  • житній хліб-500 г;
  • цукор — 100 г;
  • вода — 4 л.

спосіб приготування:

  1. поріжте житній хліб на великі шматочки. Викладіть хліб на дно банки. 
  2. всипте в банку 50 грам цукру. Влийте в банку 2 літри теплої води.
  3. складіть марлю в кілька разів і накрийте їй горлечко банки. Загрузати. 
  4. залиште банку в теплому місці на 2 дні.
  5. через два дні злийте з банки отриману рідину, а гущу залиште на дні. 
  6. всипте цукор, що залишився, додайте скибочку житнього хліба і ще 2 літри води. 
  7. знову обв’яжіть шийку банки марлевою ганчіркою, складеної в кілька разів. Залиште в теплому місці на один день. 
  8. після процідіть готовий квас. Готово!

Вівсяний квас

вам знадобляться:

  • неочищений овес — 250 г;
  • родзинки-10 шт;
  • вода — 6 л;
  • цукор — 200 г.

спосіб приготування:

  1. овес переберіть і ретельно промийте під проточною водою. Пересипте його в банку і всипте в неї родзинки. 
  2. влийте в банку 3 літри води кімнатної температури. Потім додайте 100 грам цукру і гарненько все перемішайте. 
  3. накрийте банку марлею, складеної в кілька разів, і залиште в теплому місці на 4 дні. В результаті повинна вийти рідина густої консистенції, що нагадує кисіль. 
  4. злийте отриману рідину через марлю. 
  5. всипте в банку до вівса ще 100 грам цукру, влийте ще 3 літри води. Знову все добре перемішайте. Цукор повинен повністю розчинитися. 
  6. залиште банку з напоєм при кімнатній температурі ще на 4 дні.
  7. перед подачею процідіть квас. 

Буряковий квас

вам знадобляться:

  • велика буряк — 2-3 шт;
  • вода — 2 л;
  • цукор — 50 г;
  • житній хліб — 1 скибочка;
  • часник-1 зубчик.

спосіб приготування:

  1. буряк очистіть і натріть на крупній тертці. 
  2. викладіть буряк на дно скляної банки і залийте 2 літрами трохи теплої води.
  3. всипте в банку цукор. 
  4. додайте скибочку житнього хліба і подрібнений часник. 
  5. гарненько перемішайте вміст банки і накрийте її складеною в кілька разів марлею. Загрузати. 
  6. залиште банку при кімнатній температурі на три дні. 
  7. отриману рідину процідіть і перелийте назад в банку. Надішліть квас на пару днів в холодильник, щоб він «дійшов».

Яблучний квас

вам знадобляться:

  • середні яблука — 3 шт;
  • вода — 1 л;
  • сухі дріжджі — 1/2 чайної ложки;
  • цукор — 50-100 г;
  • лимонний сік-за смаком.

спосіб приготування:

  1. яблука промийте під проточною водою, очистіть, видаліть серцевину і крупно порубати. 
  2. помістіть яблука в середню каструлю. Залийте їх гарячою водою і доведіть до кипіння на середньо-сильному вогні. Після готуйте яблука ще 5 хвилин. Потім зніміть каструлю з вогню і остудіть. Відвар повинен стати теплим.
  3. перелийте трохи відвару за допомогою ополоника в окрему миску. Розчиніть в ньому сухі дріжджі. Залиште на 15 хвилин. 
  4. коли в мисці з’явиться пінка, перелийте її вміст в каструлю з скибочками яблук. 
  5. всипте в каструлю цукор і додайте трохи лимонного соку. Перемішайте, щоб цукор повністю розчинився. 
  6. накрийте каструлю складеної в кілька разів марлею. Залиште на 12 годин. 
  7. процідіть вийшов квас, а потім відправте в холодильник на пару годин. 

Горобиновий квас

вам знадобляться:

  • горобина — 1кг;
  • вода — 4 л;
  • цукор — 0,5 кг;
  • сухі дріжджі-20 г.

спосіб приготування:

  1. закип’ятіть каструлю води. 
  2. ягоди горобини пересипте в металевий друшляк. Потримайте їх в киплячій воді протягом 5 хвилин. 
  3. перекладіть ягоди в каструлю. Гарненько розімніть виделкою, а потім залийте водою і поставте на середній вогонь на 10 хвилин. 
  4. злийте отриманий відвар, а потім процідіть його через марлю. 
  5. всипте в каструлю цукор. Розмішавши. 
  6. коли відвар охолоне, додайте в нього сухі дріжджі. Залиште на 2-3 години. 
  7. після розлийте квас по пляшках і закупорте. Залиште при кімнатній температурі на 2-3 дні.