Коричник цейлонський-вічнозелене дерево роду коричник сімейства лаврових. Кориця являє собою висушену кору дерева. Як прянощі використовується не вся кора, а тільки її внутрішній шар: тонкі смужки висихають, скручуючись в трубочки, які потім нарізають на шматки довжиною 5-10 сантиметрів.
Чим корисна кориця?
Батьківщина коричника цейлонського-шрі-ланка і південна індія, саме тут вирощують і виготовляють найбільш якісну пряність. Ланкійська кориця дуже тонка, м’яка, має світлий жовто-коричневий колір, а також володіє неймовірно ніжним ароматом і приємним солодким смаком.
Одним з найцінніших компонентів коричного масла є запашна речовина класу фенолів — евгенол. Численні дослідження вчених підтвердили три важливих властивості цієї речовини:
-
Евгенол має виражену протибактеріальну дію, навіть в незначних дозах.
-
Евгенол-унікальне протигрибковий засіб, особливо активне щодо молочних дріжджоподібних грибків роду кандида, які при зниженому імунітеті можуть розмножуватися у великій кількості, вражати слизові оболонки.
-
Евгенол-відмінний природний консервант.
Чи можна купити справжню корицю в магазинах?
У переважній більшості випадків в магазинах нам пропонують не справжню цейлонську корицю, а дешевший аналог — китайський коричник (інша назва — касія). Деякі виробники, подрібнюючи більш дешеву касію, приховують цей факт і не уточнюють біологічну назву прянощі. Міжнародна наукова назва справжньої цейлонської кориці-cinnamomum verum, а касії (китайської кориці) — cinnamomum aromaticum.
З медичної точки зору і цейлонська, і китайська кориця корисні: володіючи імуномодулюючою властивістю, обидві ефективні при простудних захворюваннях (фарингітах, ларингітах, трахеїтах). Також кориця сприяє поліпшенню мікроциркуляції, володіє жарознижуючим, заспокійливим і легким снодійним ефектами.
Але є і ложка дьогтю: до складу китайського коричника входить речовина, добре відоме в медицині, — кумарин. Кумарин є антикоагулянтом, бореться з тромбами і розріджує кров, тому зловживати китайською корицею не варто. Справжня цейлонська кориця не містить кумарин.
Як відрізнити справжню корицю від коричневого дерева?
Відрізнити цейлонську корицю від коричного дерева нескладно, краще з цією метою купувати не порошок, а скручену в трубочки кору:
-
Палички справжньої цейлонської кориці мають жовтий або світло-коричневий колір, а палички коричного дерева мають червоно-коричневе забарвлення.
-
Трубочки справжньої кориці — це тонкі шари внутрішньої кори-товщиною з аркуш паперу, а у китайського коричника більш товста кора — товщиною близько 1,5 міліметра.
-
Справжня кориця ніжна і легко кришиться руками, а палички касії розламати руками дуже непросто, це можна зробити тільки в кавомолці.
-
Відрізняються прянощі і по аромату: у касії більш інтенсивний запах, а ось справжня цейлонська кориця має тонкий і легкий аромат, який більше нагадує пряний запах гвоздики. Справжня кориця солодкувата на смак, чого немає у китайського коричника.
-
Є відмінність і в ціні: китайський коричник в 3-4 рази дешевше справжньої цейлонської кориці.
Найбільш затребуваною областю застосування кориці, звичайно ж, є кулінарія. Кориця універсальна: її додають в випічку з дріжджового тіста, торти, булочки, пряники, десерти, креми. Ось три класних рецепта, які обов’язково варто спробувати.
Здобні булочки з яблуками, горіхом і корицею
Інгредієнти:
- яйця 5 шт.
- цукор 80 г
- молоко 200 мл
- масло вершкове 50 г
- борошно 600 г
- ванільний цукор 1 ч. Л.
- дріжджі сухі 7 г
- сіль щіпка
- рослинна олія 1 ч. Л.
Начинка
- яблука 3 шт.
- рослинна олія 2 ч. Л.
- волоський горіх 2/3 склянки
- кориця 3 ч. Л.
- цукор коричневий 2 ч. Л.
- масло вершкове розм’якшене 40 г
Спосіб приготування:
-
Змішати молоко, дріжджі і 1 ст.л. Цукру і залишити в теплому місці на 15 хвилин.
-
Збити яйця з цукром, що залишився, з’єднати з дріжджовою сумішшю, додати розтоплене масло, сіль, борошно і замісити тісто.
-
Накрити чашу з тестом рушником і дати настоятися дві години. За цей час тісто буде кілька разів підніматися, необхідно змастити руку рослинним маслом і кожен раз «осаджувати» тісто.
-
Поки воно доходить, займіться начинкою: яблука потрібно очистити від шкірки і серцевини, нарізати невеликими кубиками і обсмажити в маслі на повільному вогні, остудити.
-
Горіхи дрібно порубати ножем.
-
Розкачати тісто в тонкий пласт, приблизно 0,7 см, змастити розм’якшеним вершковим маслом, викласти остигнула начинку, посипати горіховою крихтою, цукром і корицею. Якщо яблучна начинка виявилася дуже соковитою, в неї можна додати 1 ч.л. Крохмалю.
-
Згорнути тісто з начинкою в рулет, нарізати на шматочки (приблизно 2,5–3 см.), укласти на деко, присипаний борошном.
-
Дати постояти 15-20 хвилин, потім випікати в духовці при температурі 170-180 °c 30-40 хвилин до появи рум’яної скоринки.
Пряна індичка з яблуками і чорносливом
Інгредієнти:
- філе індички 700 г
- яблука 1-2 шт.
- чорнослив без кісточок 5-6 шт.
- оливкова олія 3-4 ст. Л.
- кориця 1 ч. Л.
- червоний гострий перець щіпка
- сіль за смаком
Спосіб приготування:
-
Філе індички очистити від плівки, нарізати на невеликі шматочки.
-
Яблука очистити від серцевини, нарізати невеликими часточками, додати корицю і ретельно перемішати.
-
Чорнослив помити, просушити і розрізати на половинки.
-
У нагріту сковороду влити 1-2 ст.л. Масла, обсмажити яблучні часточки з обох сторін.
-
Перекласти яблука і обсмажити в цьому ж маслі чорнослив.
-
Викласти чорнослив до яблук, додати в сковороду масло, що залишилося і обсмажити на середньому вогні філе індички до готовності, додати сіль, перець.
-
З’єднати індичку з яблуками і чорносливом, накрити кришкою і згасити ще на повільному вогні 10-15 хвилин.
-
При подачі прикрасити свіжою зеленню.
Соковита баранина з імбиром і корицею
Інгредієнти:
- баранина на кістці 2 шт.
- цибуля 1 ст. Л.
- свіжі або консервовані помідори без шкірки 2-3 шт.
- кінза свіжа 2-3 гілочки
- мелене насіння кінзи 1/2 ч. Л.
- кмин щіпка
- гвоздика 3-4 шт.
- кориця 1 паличка
- кориця мелена щіпка
- куркума 1/2 ч. Л.
- імбир тертий 1 ч. Л.
- червоний гострий перець на кінчику ножа
- лимонний сік 1 ст. Л.
- томатна паста 1 ч. Л.
- оливкова олія 3 ст. Л.
- чорний мелений перець за смаком
- сіль за смаком
Спосіб приготування:
-
М’ясо промити, просушити і нарізати на порційні шматки.
-
Для маринаду змішати лимонний сік, оливкову олію, кмин, насіння кінзи, тертий імбир і чорний перець.
-
Залити м’ясо в чаші маринадом, закрити плівкою і прибрати в холодильник на одну годину.
-
Обсмажити м’ясо на розігрітій сковороді з товстим дном до появи красивої скоринки.
-
Далі закрити кришкою і продовжувати тушкувати м’ясо до м’якості на повільному вогні. Якщо власного соку буде недостатньо, додати трохи м’ясного або овочевого бульйону.
-
Додати до м’яса паличку кориці і гвоздику на 20-25 хвилин, після закінчення часу видалити прянощі.
-
Для заправки дрібно нарізаємо і обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, додаємо томатну пасту, дрібно нарізані консервовані помідори без шкірки і спеції: гострий червоний перець, корицю, куркуму.
-
Залити м’ясо заправкою, акуратно перемішати і посолити.
-
Залишити м’ясо на вогні ще хвилин на 10-15 без кришки, поки соус не википить.
-
Викладаємо м’ясо на блюдо і посипаємо подрібненою свіжою зеленню.