Чому корисно їсти корицю?

36

Коричник цейлонський-вічнозелене дерево роду коричник сімейства лаврових. кориця являє собою висушену кору дерева. як прянощі використовується не вся кора, а тільки її внутрішній шар: тонкі смужки висихають, скручуючись в трубочки, які потім нарізають на шматки довжиною 5-10 сантиметрів.

Чим корисна кориця?

Батьківщина коричника цейлонського-шрі-ланка і південна індія, саме тут вирощують і виготовляють найбільш якісну пряність. ланкійська кориця дуже тонка, м’яка, має світлий жовто-коричневий колір, а також володіє неймовірно ніжним ароматом і приємним солодким смаком. 

Одним з найцінніших компонентів коричного масла є запашна речовина класу фенолів — евгенол. численні дослідження вчених підтвердили три важливих властивості цієї речовини:

  1. Евгенол має виражену протибактеріальну дію, навіть в незначних дозах.

  2. Евгенол-унікальне протигрибковий засіб, особливо активне щодо молочних дріжджоподібних грибків роду кандида, які при зниженому імунітеті можуть розмножуватися у великій кількості, вражати слизові оболонки.

  3. Евгенол-відмінний природний консервант.

Чи можна купити справжню корицю в магазинах?

У переважній більшості випадків в магазинах нам пропонують не справжню цейлонську корицю, а дешевший аналог — китайський коричник (інша назва — касія). деякі виробники, подрібнюючи більш дешеву касію, приховують цей факт і не уточнюють біологічну назву прянощі. міжнародна наукова назва справжньої цейлонської кориці-cinnamomum verum, а касії (китайської кориці) — cinnamomum aromaticum.

З медичної точки зору і цейлонська, і китайська кориця корисні: володіючи імуномодулюючою властивістю, обидві ефективні при простудних захворюваннях (фарингітах, ларингітах, трахеїтах). також кориця сприяє поліпшенню мікроциркуляції, володіє жарознижуючим, заспокійливим і легким снодійним ефектами.

Але є і ложка дьогтю: до складу китайського коричника входить речовина, добре відоме в медицині, — кумарин. кумарин є антикоагулянтом, бореться з тромбами і розріджує кров, тому зловживати китайською корицею не варто. справжня цейлонська кориця не містить кумарин.

Як відрізнити справжню корицю від коричневого дерева?

Відрізнити цейлонську корицю від коричного дерева нескладно, краще з цією метою купувати не порошок, а скручену в трубочки кору:

  1. Палички справжньої цейлонської кориці мають жовтий або світло-коричневий колір, а палички коричного дерева мають червоно-коричневе забарвлення.

  2. Трубочки справжньої кориці — це тонкі шари внутрішньої кори-товщиною з аркуш паперу, а у китайського коричника більш товста кора — товщиною близько 1,5 міліметра.

  3. Справжня кориця ніжна і легко кришиться руками, а палички касії розламати руками дуже непросто, це можна зробити тільки в кавомолці.

  4. Відрізняються прянощі і по аромату: у касії більш інтенсивний запах, а ось справжня цейлонська кориця має тонкий і легкий аромат, який більше нагадує пряний запах гвоздики. справжня кориця солодкувата на смак, чого немає у китайського коричника.

  5. Є відмінність і в ціні: китайський коричник в 3-4 рази дешевше справжньої цейлонської кориці.

Найбільш затребуваною областю застосування кориці, звичайно ж, є кулінарія. кориця універсальна: її додають в випічку з дріжджового тіста, торти, булочки, пряники, десерти, креми. ось три класних рецепта, які обов’язково варто спробувати.

Здобні булочки з яблуками, горіхом і корицею

Інгредієнти:

  • яйця 5 шт.
  • цукор 80 г
  • молоко 200 мл
  • масло вершкове 50 г
  • борошно 600 г
  • ванільний цукор 1 ч. л.
  • дріжджі сухі 7 г
  • сіль щіпка
  • рослинна олія 1 ч. л.

Начинка

  • яблука 3 шт.
  • рослинна олія 2 ч. л.
  • волоський горіх 2/3 склянки
  • кориця 3 ч. л.
  • цукор коричневий 2 ч. л.
  • масло вершкове розм’якшене 40 г

Спосіб приготування:

  • Змішати молоко, дріжджі і 1 ст.л. цукру і залишити в теплому місці на 15 хвилин.

  • Збити яйця з цукром, що залишився, з’єднати з дріжджовою сумішшю, додати розтоплене масло, сіль, борошно і замісити тісто.

  • Накрити чашу з тестом рушником і дати настоятися дві години. за цей час тісто буде кілька разів підніматися, необхідно змастити руку рослинним маслом і кожен раз «осаджувати» тісто.

  • Поки воно доходить, займіться начинкою: яблука потрібно очистити від шкірки і серцевини, нарізати невеликими кубиками і обсмажити в маслі на повільному вогні, остудити.

  • Горіхи дрібно порубати ножем.

  • Розкачати тісто в тонкий пласт, приблизно 0,7 см, змастити розм’якшеним вершковим маслом, викласти остигнула начинку, посипати горіховою крихтою, цукром і корицею. якщо яблучна начинка виявилася дуже соковитою, в неї можна додати 1 ч.л. крохмалю.

  • Згорнути тісто з начинкою в рулет, нарізати на шматочки (приблизно 2,5–3 см.), укласти на деко, присипаний борошном.

  • Дати постояти 15-20 хвилин, потім випікати в духовці при температурі 170-180 °c 30-40 хвилин до появи рум’яної скоринки.

Пряна індичка з яблуками і чорносливом

Інгредієнти:

  • філе індички 700 г
  • яблука 1-2 шт.
  • чорнослив без кісточок 5-6 шт.
  • оливкова олія 3-4 ст. л.
  • кориця 1 ч. л.
  • червоний гострий перець щіпка
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • Філе індички очистити від плівки, нарізати на невеликі шматочки.

  • Яблука очистити від серцевини, нарізати невеликими часточками, додати корицю і ретельно перемішати.

  • Чорнослив помити, просушити і розрізати на половинки.

  • У нагріту сковороду влити 1-2 ст.л. масла, обсмажити яблучні часточки з обох сторін.

  • Перекласти яблука і обсмажити в цьому ж маслі чорнослив.

  • Викласти чорнослив до яблук, додати в сковороду масло, що залишилося і обсмажити на середньому вогні філе індички до готовності, додати сіль, перець.

  • З’єднати індичку з яблуками і чорносливом, накрити кришкою і згасити ще на повільному вогні 10-15 хвилин.

  • При подачі прикрасити свіжою зеленню.

Соковита баранина з імбиром і корицею

Інгредієнти:

  • баранина на кістці 2 шт.
  • цибуля 1 ст. л.
  • свіжі або консервовані помідори без шкірки 2-3 шт.
  • кінза свіжа 2-3 гілочки
  • мелене насіння кінзи 1/2 ч. л.
  • кмин щіпка
  • гвоздика 3-4 шт.
  • кориця 1 паличка
  • кориця мелена щіпка
  • куркума 1/2 ч. л.
  • імбир тертий 1 ч. л.
  • червоний гострий перець на кінчику ножа
  • лимонний сік 1 ст. л.
  • томатна паста 1 ч. л.
  • оливкова олія 3 ст. л.
  • чорний мелений перець за смаком
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • М’ясо промити, просушити і нарізати на порційні шматки.

  • Для маринаду змішати лимонний сік, оливкову олію, кмин, насіння кінзи, тертий імбир і чорний перець.

  • Залити м’ясо в чаші маринадом, закрити плівкою і прибрати в холодильник на одну годину.

  • Обсмажити м’ясо на розігрітій сковороді з товстим дном до появи красивої скоринки.

  • Далі закрити кришкою і продовжувати тушкувати м’ясо до м’якості на повільному вогні. якщо власного соку буде недостатньо, додати трохи м’ясного або овочевого бульйону.

  • Додати до м’яса паличку кориці і гвоздику на 20-25 хвилин, після закінчення часу видалити прянощі.

  • Для заправки дрібно нарізаємо і обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, додаємо томатну пасту, дрібно нарізані консервовані помідори без шкірки і спеції: гострий червоний перець, корицю, куркуму.

  • Залити м’ясо заправкою, акуратно перемішати і посолити.

  • Залишити м’ясо на вогні ще хвилин на 10-15 без кришки, поки соус не википить.

  • Викладаємо м’ясо на блюдо і посипаємо подрібненою свіжою зеленню.