Незважаючи на те, що сонце світить вже не так яскраво, а день йде на спад, topten food не бачить причин не любити осінь. на вулиці зовсім скоро з’являться красиві багряне листя, а з шафи можна дістати улюблене пальто. настала прохолода, в свою чергу, ні в якому разі не повинна затьмарювати настрій.
Зігрітися в осінній непогожий день допоможуть не тільки посмішки близьких людей, а й ароматні гарячі напої, які не тільки смачні, але і дуже корисні. спеціально для вас ми вибрали шість осінніх напоїв, які обов’язково варто спробувати.
Чай з шипшини
Шипшина має цілющі властивості, перш за все, за рахунок великого вмісту в його складі вітаміну с.до слова, аскорбінової кислоти в ньому навіть більше, ніж в лимонах і чорній смородині. ягоди шипшини також містять велику кількість інших вітамінів, мінеральних речовин і органічних кислот. шипшина знімає запалення, є хорошим сечогінним і жовчогінним засобом, і, звичайно, допомагає зміцнити імунітет і боротися з простудними захворюваннями.
Прекрасною альтернативою відвару шипшини стане чай з додаванням малини. пити такий чай необхідно свіжим, тому заварюйте його на один раз.
Інгредієнти:
- плоди шипшини 50 г
- малина 50 г
- вода 200 г
- мед за смаком
- чорна смородина за смаком
Спосіб приготування:
- воду закип’ятити і залити плоди шипшини, малини і чорної смородини, накрити кришкою.
- дати чаю охолонути до кімнатної температури і процідити його. перед подачею за смаком додати трохи меду.
Імбирний напій
Імбир — це справжній порятунок від осінніх напастей. включивши його в раціон, ви забудете, що таке сезонна нудьга і застуда. імбир багатий вітамінами с, а, в1, в2, ефірними маслами, солями фосфору, заліза, натрію, магнію, кальцію. крім того, ця рослина містить всі необхідні амінокислоти.
В цілому ж за кількістю корисних речовин імбир близький до часнику, але при цьому не має неприємного запаху. так само як часник, імбир вбиває мікроби, підвищує стійкість організму до інфекцій. він володіє відмінним болезаспокійливим і потогінним ефектами. приготуйте чай з імбиру з молоком і самі переконайтеся в його сприятливому впливі на організм.
Інгредієнти:
- свіжий імбир 1 ст. л.
- молоко 0,5 л
- вода 0,5 л
- гвоздика 10 шт.
- кардамон 10 шт.
- мускатний горіх 0,5 ч. л.
- зелений чай 2 ч. л.
- чорний чай 1 ч. л.
Спосіб приготування:
- поставте гарячу воду на вогонь. додайте гвоздику, кардамон і зелений чай.
- після того як вода закипить, додайте молоко. трохи почекайте і опустіть у воду чорний чай і дрібно нарізаний імбир.
- коли отримана суміш почне закипати, додайте мускатний горіх і потримайте на вогні ще 3-4 хвилини.
Настій з обліпихи
У вересні починається не тільки сезон шипшини, але і ще одного унікального рослини. це обліпиха. корисних властивостей у неї не менше. обліпиха багата такими вітамінами, як в1, в2, с, рр, к, е, фолієвою кислотою, різними мікроелементами. ця ягода широко застосовується як в народній, так і в традиційній медицині.
Регулярне вживання обліпихи є запорукою міцного здоров’я і профілактикою багатьох захворювань. більш того, якщо додати в свій раціон настій з обліпихи, можна знизити чутливість до змін погоди і захистити організм від вірусів.
Інгредієнти:
- ягоди обліпихи 150 г
- вода 0,6 л
- мед за смаком
Спосіб приготування:
- ягоди промити і розділити на дві частини. з 100 грамів обліпихи зробити пюре і додати в нього залишилися ягоди.
- залити отриману масу окропом і дати настоятися 10-15 хвилин. настій подавати з медом.
Брусничний чай
Брусниця — дуже корисна ягода, яка допомагає при авітамінозі. чай з брусниці здавна традиційно використовувався як лікувальний засіб. на смак він приємний і терпкий, з легкою гіркуватістю.
Такий чай хороший не тільки проти застуди та грипу, але і допомагає в боротьбі з гіпертонією, захворюваннями легенів і нирок, сечовивідних шляхів, нервовими зривами. крім того, він знижує ризик розвитку інсультів, зміцнює стінки судин і рекомендується для вживання хворим на діабет. після тижня вживання такого чаю краще зробити місячну перерву. також не варто вживати брусничний чай тим, хто страждає від гастриту.
Інгредієнти:
- брусниця 100 г
- апельсин 1 шт.
- лимон 0,5 шт.
- м’ята 50 г
- цукор за смаком
- вода 1,2 л
- чай зелений 3 пакетики
Спосіб приготування:
- ягоди і листя м’яти промийте під холодною проточною водою і підсушіть.
- вичавіть сік з апельсина і лимона.
- заваріть чайні пакетики в 400 мілілітрах окропу. перелийте отриманий напій в глечик. потім додайте цукор, м’яту, брусницю і сік. все ретельно спресуйте і залиште при кімнатній температурі на одну годину. після цього процідіть отриманий настій через сито.
- воду, що залишилася поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. додайте в настій і добре перемішайте.
Глінтвейн
В осінню пору року як ніколи актуальний глінтвейн. він включає в себе повний набір імуностимулюючих спецій, а вміст невеликої кількості алкоголю в його складі лише підсилює разогревающие властивості. якщо раптом ви не дозволяєте собі червоне вино, яке є базою глінтвейну, то замініть його на яблучний або виноградний сік.
Цей напій можна з легкістю приготувати в домашніх умовах. існує безліч оригінальних рецептів глінтвейну, проте ми пропонуємо вам почати з так званого класичного. рецепт розрахований на вісім порцій.
Інгредієнти:
- сухе червоне вино 2 л
- яблука 2 шт.
- апельсини 2 шт.
- натертий корінь імбиру 1 ч. л.
- палички кориці 3 шт.
- мед 4 ст. л.
- зірочки бадьяна 4 шт.
- гвоздика 6 шт.
- горошини запашного перцю 4 шт.
Спосіб приготування:
- поставте каструлю з вином на невеликий вогонь.
- яблука очистіть від серцевини, наріжте на кубики і засипте в каструлю.
- розріжте апельсини навпіл. потім вичавіть сік прямо в каструлю, що залишилися половинки помістіть туди ж.
- додайте спеції: корицю, перець, бадьян, гвоздику, почищений і натертий імбир. накрийте каструлю кришкою і залиште на невеликому вогні.
- дайте суміші розігрітися і додайте мед. помішуйте до повного його розчинення. залиште на вогні. не залишайте каструлю без нагляду, глінтвейн ні в якому разі не повинен закипіти.
- зніміть напій з вогню, коли від нього почне інтенсивно підніматися пар.
- дайте глінтвейну настоятися протягом десять хвилин, попередньо накривши каструлю щільним рушником.
- розливайте напій по гуртках через ситечко. для прикраси візьміть часточки апельсина або корицю.
Збитень
Восени саме час згадати і про старовинний східнослов’янський напій з води, меду і прянощів. перша згадка про сбітне в стародавніх літописах датується 1128 роком. гарячий збитень має протизапальну і зігріваючим ефектами. саме тому він дуже популярний в якості напою, який допомагає боротися з простудними захворюваннями.
Існує кілька рецептів приготування збитня, які об’єднує лише одне — наявність меду в списку інгредієнтів. пропонуємо вам варіант, який крім меду містить велику кількість корисних спецій, які додадуть напою пікантний і цікавий смак.
Інгредієнти:
- мед 150 г
- вода 1,5–2 л
- цукор 100 г
- суха трава звіробою 2-3 ч. л.
- гвоздика 2 шт.
- чорний перець 5-6 зерен
- порошок імбиру 1/4 ч. л.
- кориця 1 ч. л.
- м’ята 2 ч. л.
Спосіб приготування:
- розведіть мед в склянці води і нагрійте (не кип’ятіть). зніміть піну.
- прокип’ятіть цукор, також попередньо розвівши його склянкою води.
- з’єднайте обидві частини і проваріть на слабкому вогні до однорідної маси.
- в іншій воді відваріть прянощі протягом 15-20 хвилин. попередньо накрийте кришкою. потім дайте настоятися протягом ще десяти хвилин. після процідіть.
- додайте до отриманого настою медово-цукрову суміш і підігрійте, не доводячи до кипіння.