Поки не включили опалення: шість гарячих осінніх напоїв

19

Незважаючи на те, що сонце світить вже не так яскраво, а день йде на спад, topten food не бачить причин не любити осінь. на вулиці зовсім скоро з’являться красиві багряне листя, а з шафи можна дістати улюблене пальто. настала прохолода, в свою чергу, ні в якому разі не повинна затьмарювати настрій.

Зігрітися в осінній непогожий день допоможуть не тільки посмішки близьких людей, а й ароматні гарячі напої, які не тільки смачні, але і дуже корисні. спеціально для вас ми вибрали шість осінніх напоїв, які обов’язково варто спробувати.

Чай з шипшини

Шипшина має цілющі властивості, перш за все, за рахунок великого вмісту в його складі вітаміну с.до слова, аскорбінової кислоти в ньому навіть більше, ніж в лимонах і чорній смородині. ягоди шипшини також містять велику кількість інших вітамінів, мінеральних речовин і органічних кислот. шипшина знімає запалення, є хорошим сечогінним і жовчогінним засобом, і, звичайно, допомагає зміцнити імунітет і боротися з простудними захворюваннями.

Прекрасною альтернативою відвару шипшини стане чай з додаванням малини. пити такий чай необхідно свіжим, тому заварюйте його на один раз.

Інгредієнти:

  • плоди шипшини 50 г
  • малина 50 г
  • вода 200 г
  • мед за смаком
  • чорна смородина за смаком

Спосіб приготування:

  1. воду закип’ятити і залити плоди шипшини, малини і чорної смородини, накрити кришкою.
  2. дати чаю охолонути до кімнатної температури і процідити його. перед подачею за смаком додати трохи меду.

Імбирний напій

Імбир — це справжній порятунок від осінніх напастей. включивши його в раціон, ви забудете, що таке сезонна нудьга і застуда. імбир багатий вітамінами с, а, в1, в2, ефірними маслами, солями фосфору, заліза, натрію, магнію, кальцію. крім того, ця рослина містить всі необхідні амінокислоти.

В цілому ж за кількістю корисних речовин імбир близький до часнику, але при цьому не має неприємного запаху. так само як часник, імбир вбиває мікроби, підвищує стійкість організму до інфекцій. він володіє відмінним болезаспокійливим і потогінним ефектами. приготуйте чай з імбиру з молоком і самі переконайтеся в його сприятливому впливі на організм.

Інгредієнти:

  • свіжий імбир 1 ст. л.
  • молоко 0,5 л
  • вода 0,5 л
  • гвоздика 10 шт.
  • кардамон 10 шт.
  • мускатний горіх 0,5 ч. л.
  • зелений чай 2 ч. л.
  • чорний чай 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. поставте гарячу воду на вогонь. додайте гвоздику, кардамон і зелений чай.
  2. після того як вода закипить, додайте молоко. трохи почекайте і опустіть у воду чорний чай і дрібно нарізаний імбир.
  3. коли отримана суміш почне закипати, додайте мускатний горіх і потримайте на вогні ще 3-4 хвилини.

Настій з обліпихи

У вересні починається не тільки сезон шипшини, але і ще одного унікального рослини. це обліпиха. корисних властивостей у неї не менше. обліпиха багата такими вітамінами, як в1, в2, с, рр, к, е, фолієвою кислотою, різними мікроелементами. ця ягода широко застосовується як в народній, так і в традиційній медицині.

Регулярне вживання обліпихи є запорукою міцного здоров’я і профілактикою багатьох захворювань. більш того, якщо додати в свій раціон настій з обліпихи, можна знизити чутливість до змін погоди і захистити організм від вірусів.

Інгредієнти:

  • ягоди обліпихи 150 г
  • вода 0,6 л
  • мед за смаком

Спосіб приготування:

  1. ягоди промити і розділити на дві частини. з 100 грамів обліпихи зробити пюре і додати в нього залишилися ягоди.
  2. залити отриману масу окропом і дати настоятися 10-15 хвилин. настій подавати з медом. 

Брусничний чай

Брусниця — дуже корисна ягода, яка допомагає при авітамінозі. чай з брусниці здавна традиційно використовувався як лікувальний засіб. на смак він приємний і терпкий, з легкою гіркуватістю.

Такий чай хороший не тільки проти застуди та грипу, але і допомагає в боротьбі з гіпертонією, захворюваннями легенів і нирок, сечовивідних шляхів, нервовими зривами. крім того, він знижує ризик розвитку інсультів, зміцнює стінки судин і рекомендується для вживання хворим на діабет. після тижня вживання такого чаю краще зробити місячну перерву. також не варто вживати брусничний чай тим, хто страждає від гастриту.

Інгредієнти:

  • брусниця 100 г
  • апельсин 1 шт.
  • лимон 0,5 шт.
  • м’ята 50 г
  • цукор за смаком
  • вода 1,2 л
  • чай зелений 3 пакетики

Спосіб приготування:

  1. ягоди і листя м’яти промийте під холодною проточною водою і підсушіть.
  2. вичавіть сік з апельсина і лимона.
  3. заваріть чайні пакетики в 400 мілілітрах окропу. перелийте отриманий напій в глечик. потім додайте цукор, м’яту, брусницю і сік. все ретельно спресуйте і залиште при кімнатній температурі на одну годину. після цього процідіть отриманий настій через сито.
  4. воду, що залишилася поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. додайте в настій і добре перемішайте. 

Глінтвейн

В осінню пору року як ніколи актуальний глінтвейн. він включає в себе повний набір імуностимулюючих спецій, а вміст невеликої кількості алкоголю в його складі лише підсилює разогревающие властивості. якщо раптом ви не дозволяєте собі червоне вино, яке є базою глінтвейну, то замініть його на яблучний або виноградний сік.

Цей напій можна з легкістю приготувати в домашніх умовах. існує безліч оригінальних рецептів глінтвейну, проте ми пропонуємо вам почати з так званого класичного. рецепт розрахований на вісім порцій. 

Інгредієнти:

  • сухе червоне вино 2 л
  • яблука 2 шт.
  • апельсини 2 шт.
  • натертий корінь імбиру 1 ч. л.
  • палички кориці 3 шт.
  • мед 4 ст. л.
  • зірочки бадьяна 4 шт.
  • гвоздика 6 шт.
  • горошини запашного перцю 4 шт.

Спосіб приготування:

  1. поставте каструлю з вином на невеликий вогонь.
  2. яблука очистіть від серцевини, наріжте на кубики і засипте в каструлю.
  3. розріжте апельсини навпіл. потім вичавіть сік прямо в каструлю, що залишилися половинки помістіть туди ж.
  4. додайте спеції: корицю, перець, бадьян, гвоздику, почищений і натертий імбир. накрийте каструлю кришкою і залиште на невеликому вогні.
  5. дайте суміші розігрітися і додайте мед. помішуйте до повного його розчинення. залиште на вогні. не залишайте каструлю без нагляду, глінтвейн ні в якому разі не повинен закипіти.
  6. зніміть напій з вогню, коли від нього почне інтенсивно підніматися пар.
  7. дайте глінтвейну настоятися протягом десять хвилин, попередньо накривши каструлю щільним рушником.
  8. розливайте напій по гуртках через ситечко. для прикраси візьміть часточки апельсина або корицю. 

Збитень

Восени саме час згадати і про старовинний східнослов’янський напій з води, меду і прянощів. перша згадка про сбітне в стародавніх літописах датується 1128 роком. гарячий збитень має протизапальну і зігріваючим ефектами. саме тому він дуже популярний в якості напою, який допомагає боротися з простудними захворюваннями.

Існує кілька рецептів приготування збитня, які об’єднує лише одне — наявність меду в списку інгредієнтів. пропонуємо вам варіант, який крім меду містить велику кількість корисних спецій, які додадуть напою пікантний і цікавий смак.

Інгредієнти:

  • мед 150 г
  • вода 1,5–2 л
  • цукор 100 г
  • суха трава звіробою 2-3 ч. л.
  • гвоздика 2 шт.
  • чорний перець 5-6 зерен
  • порошок імбиру 1/4 ч. л.
  • кориця 1 ч. л.
  • м’ята 2 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. розведіть мед в склянці води і нагрійте (не кип’ятіть). зніміть піну.
  2. прокип’ятіть цукор, також попередньо розвівши його склянкою води.
  3. з’єднайте обидві частини і проваріть на слабкому вогні до однорідної маси.
  4. в іншій воді відваріть прянощі протягом 15-20 хвилин. попередньо накрийте кришкою. потім дайте настоятися протягом ще десяти хвилин. після процідіть.
  5. додайте до отриманого настою медово-цукрову суміш і підігрійте, не доводячи до кипіння.