Подивіться, що я їм: навіщо люди викладають фото їжі в instagram

12

Instagram

«жити треба так, щоб було що викласти в інстаграм» — ця фраза стала справжнім девізом нового часу. Стрічки соцмережі рясніють пейзажами з подорожей, численними селфі, домашніми улюбленцями і тоннами фотографій їжі. І якщо з любителями «себяшек» і котиків все більш-менш зрозуміло, то з фудстаграмерами — тими, хто знімає їжу і викладає її в соцмережу, — справа йде дещо складніше.

Чому ж публікації їжі стали справжньою пандемією і що про це думають психологи і вчені? разом з kitchenmag розбираємося в причинах і наслідках фудстаграминга.

Мистецтво заради мистецтва

У сучасному світі їжа стала справжнім культом: в ній бачать не тільки джерело насичення, а й твір мистецтва, естетичний об’єкт, що навіть породило нові професії — фуд-фотографа і фуд-стиліста. 

Гурмани, які роблять знімки страв і публікують їх, наділяють їжу не споживчою, а художньою значимістю і навіть сакральною цінністю. По суті, цей мотив можна назвати «мистецтво заради мистецтва», коли зовнішній вигляд страви має куди більш важливе значення, ніж його смакові і поживні якості. Хоча деякі психологи бачать в цьому більш глибоке підґрунтя, вважаючи, що таким чином «естетуючі» їдці просто компенсують відсутність яскравих вражень в інших сферах життя.  

джерело фото: @dinara_snizhevskaya

Очікування підсилює задоволення

Давно не секрет, що на смак їжі впливає безліч факторів, часом вельми несподіваних. Дослідження, опубліковані в журналах the journal of consumer marketing і psychological science, довели, що зйомка їжі перед її прийняттям тісно пов’язана з задоволенням від їжі.

Фотографування забирає багато часу і сил: потрібно подбати про ракурсі, освітленні, композиції і розташуванні вилок і ножів. Цей своєрідний ритуал, що створює коротку паузу перед їжею, відтягування задоволення, формує передчуття подальшої трапези. Тому, коли ви нарешті приступаєте до їжі, її смакові якості здаються більш яскравими — це результат вкладеної енергії і попереднього «загравання» з їжею. Деякі експерти бачать в цьому навіть якусь форму еротизму, яка говорить про те, що їжа в сучасному суспільстві придбала сексуальний підтекст.

Ось чому завзяті фудстаграмери так часто дістають свої смартфони за столом. Знята і опублікована в соцмережах їжа здається їм смачніше, ніж не відображені на фото страви: відмовившись від цього ритуалу відстрочки, людина буде відчувати менше задоволення від трапези. Забавна гра розуму, яка, при уявній невинності, являє собою форму залежності.

джерело фото: @darkzip

Я цього вартий

Бажання фотографувати їжу часто рухає людьми з гострою потребою в соціальному схваленні: це їх спосіб заявити про себе, привернути увагу оточуючих і підвищити свою значимість в їхніх очах. Як правило, такі люди знімають дорогі страви при відвідуванні престижних ресторанів або незвичайних місць, наприклад, на курорті. 

Таким чином людина ніби говорить:» я цього гідний «— і створює в очах соціуму певний» глянцевий » імідж. Однак і знімки домашньої їжі можуть бути тягою до суспільного визнання: в таких випадках фотографування може в перспективі вилитися в створення власного блогу. А якщо вірити психоаналізу, зйомка страви перед його поглинанням наділяє людину якоїсь несвідомої міццю, яку він відчуває завдяки знімку.

Крім того, їжа — досить інтимна сторона життя, тому психологи вважають, що демонстрація того, що людина їсть, являє собою якийсь різновид ексгібіціонізму — підсвідомого прагнення ділитися подробицями свого особистого життя, причому без необхідності фізичного контакту та інших традиційних форм комунікації. 

джерело фото: @contrse

Патологічна причина

Звичайно, всі ми часом робимо знімки своїх капучино або красивих десертів, проте у деяких людей невинне хобі приймає нав’язливу форму: вони не можуть приступити до їжі, поки не сфотографують її.

Доктор валері тейлор з торонто вважає, що нав’язливе прагнення відобразити кожен прийом їжі — ознака серйозного психічного розладу: “я працюю з пацієнтами, для яких їжа стала проблемою і практично маною. Ці люди просто не можуть не піти в яке-небудь кафе або ресторан і не зробити їжу ключовим засобом для соціального спілкування. Вони обов’язково згадають, що вони їли, коли і де і коли знову зберуться це з’їсти».

Люди фотографують те, що важливо для них: близьких людей або тварин, плоди своєї праці і приємні моменти життя, які хотілося б запам’ятати. І це нормально. Однак, коли людина робить щоденні фото своїх сніданків і обідів, це означає, що у нього непрості відносини з їжею, які можуть вилитися в ожиріння або анорексію.

Кому заважає фудстаграмінг

Як виявилося, нешкідливий, на перший погляд, фудстаграмінг доставляє масу незручностей оточуючим. За результатами опитувань, багато користувачів інстаграма не хочуть знати, що їли інші: комусь це просто нецікаво, а інших відверто дратують фото чужих сніданків, обідів і вечерь, що навіть може стати причиною відписки від акаунтів друзів.

Фотографування їжі в ресторані заважає іншим відвідувачам: спалахи і суєта за сусіднім столиком аж ніяк не сприяють апетиту і відволікають від насолоди їжею. З цієї причини деякі власники американських ресторанів, наприклад, chef’s table в брукліні, суворо заборонили відвідувачам робити фото замовлених страв: за їхніми словами, це заважає не тільки клієнтам, але і кухарям.

Ще далі пішов бельгійський бренд питної води. Щоб повернути цінність зустрічей людей за столом, він ініціював рух з видалення телефонів з обіднього столу-bru table mode. Рух стартував у вересні 2018 року і отримав підтримку 150 ресторанів бельгії: на їхніх дверях були розміщені стікери, що інформують клієнтів про спеціальний режим, а їжу подають у спеціальних тарілках із захованим qr-кодом. Коли відвідувач хоче зробити фото, його телефон розпізнає код і на екрані з’являється повідомлення: «прекрасне фото! але не забувайте насолоджуватися вашими друзями».

Трохи про користь

Незважаючи на те, що психологи стривожені повальним захопленням зйомкою їжі, медаль фудстаграмінга має і світлу сторону.

В одному з досліджень вчені з’ясували, що чужі знімки здорової їжі позитивно впливають на інших людей. Так, якщо розглядати в інстаграме красиві фотографії капустяних смузі і вівсянки, прикрашеної фруктами, ви будете насолоджуватися цими стравами більше звичайного. Відбувається це тому, що, ставши свідком чийогось здорового вибору, ми починаємо самі краще ставитися до корисної їжі. 

Крім того, їжа — прекрасний об’єкт для відпрацювання навичок фотографа. Адже апетитно і художньо зняти оладки або омлет — справа далеко не проста і вимагає врахувати тисячу різних нюансів. До того ж вміння створювати з їжі цікаві композиції і подавати її у вигідному світлі відмінно розвиває естетичний смак і творче мислення. 

джерело фото: @evgenialevi