Геть, нудьга: які продукти допоможуть впоратися з осінньою депресією

81

Осінь — красива пора, коли природа палахкотить багряними і золотими фарбами. Але разом з ними приходять дощі і сльота, холоди і авітаміноз, а нас долають млявість, туга і апатія.

Як не стати жертвою осінньої депресії, і звідки брати радість, якщо сонце тижнями не виходить з-за хмар? вихід-правильно харчуватися! адже багато продуктів є чудовими антидепресантами: розповідаємо, які.

Фрукти і овочі

Відчуваєте занепад сил і настрою — налягайте на фрукти і овочі: банани, лимони, апельсини і мандарини, хурму, абрикоси, фейхоа, гарбуз, томати, болгарський перець, буряк і морква, шпинат. Вони багаті вітамінами, які зміцнюють нервову систему і імунітет і стимулюють вироблення серотоніну, гормону радості. А банани ще й містять алкалоїд харман, що викликає почуття ейфорії. Тому частіше влаштовуйте собі перекушування у вигляді вітамінних салатів або смачних смузі.

Морепродукти і риба

Вчені національного онкологічного центру японії і університету кейо з’ясували, що у людей, які їдять багато морської риби і морепродуктів, рівень депресії набагато нижче. Секрет в тому, що жирні сорти риби — палтус, лосось, скумбрія, горбуша, оселедець, сьомга, форель, нерка, а також креветки, кальмари, гребінці, мідії та устриці — багаті амінокислотами омега-3, які є природним антидепресантом.

Влаштовуйте собі «рибні» дні 2-3 рази на тиждень і забудьте про осінню меланхолії. До того ж з дарів моря можна приготувати справжні делікатеси, наприклад, ось шашлички з креветок і ананасів, ароматний сібас-гриль з цитрусами і прянощами або ніжну сьомгу в медово-гірчичній глазурі.   

Макарони

Фізіолог і доктор наук джек гроппел не дарма радив після важкого і невдалого дня вечеряти макаронами. Спагетті, ріжки, тальятелле, фетуччіні: всі види пасти — відмінні антидепресанти. Вони багаті вітамінами і вуглеводами, корисними для нервової системи, повноцінного сну і гарного настрою. Може бути, тому італійці-такі життєрадісні і добродушні? адже паста-важлива частина їх раціону.

Так що сміливо включайте в своє меню макарони, до того ж рецептів з них — безліч: від спагетті в томатному соусі до лимонних лінгвіні з кабачком і травами і пікантною пасти путанеска з анчоусами, каперсами і маслинами.

Цільнозернові каші

Каші з цільного зерна-справжнє джерело глюкози і вітамінів групи в, благотворно діють на нервову систему і підвищують життєву енергію. Рис, гречка, вівсянка, кукурудза, пшоно, перловка, кіноа — всі вони прекрасно підходять для поживного і тонізуючого сніданку. А якщо ви вважаєте, що каші-це нудно, ці 7 оригінальних і смачних рецептів змусять вас змінити свою думку!

Перець чилі

Ще один ефективний спосіб підняти собі настрій — з’їсти блюдо, приправлене пекучим перчиком — чилі, халапеньо або кайенским. Справа в тому, що мозок у відповідь на «гострі відчуття» починає виробляти ендорфіни, які є не тільки гормонами щастя, але і природним знеболюючим. До того ж «вогняні» види перцю борються із запаленнями і зміцнюють імунітет, а завдяки зігріваючому ефекту сприяють міцному здоровому сну. Ми рекомендуємо молоти перець самостійно — його смак, аромат і корисні властивості набагато сильніше, ніж у готової приправи в пакетиках.  

Сир

Любите з’їсти шматочок сиру на сніданок? тоді осіння хандра вам не страшна. У твердих сортах сиру містяться амінокислоти, які підсилюють вироблення ендорфінів і допомагають протистояти стресам, а також кальцій, що стимулює розумову діяльність і пам’ять. Але не перестарайтеся: сир — калорійний продукт, тому кожен день можна з’їдати не більше 30-40 грамів улюбленого сорту. 

Горіхи і насіння

Фундук, арахіс, волоський, кедровий і бразильський горіхи, насіння соняшнику — всі вони містять альфа-ліноленову кислоту, яка покращує роботу мозку, знижує тривожність і заспокоює. А магній в складі плодів сприяє виробленню серотоніну. при цьому необов’язково їсти горіхи в первозданному вигляді-з ними можна приготувати безліч незвичайних і дуже смачних страв.   

Гіркий шоколад

У періоди смутку не бійтеся балувати себе часточкою гіркого шоколаду або чашкою гарячого какао. Адже какао-боби містять фенілетиламін, що сприяє виробленню в організмі ендорфінів, гормонів радості і задоволення. А ще в складі шоколаду багато магнію, що допомагає боротися зі стресом. При цьому гіркий шоколад не шкодить фігурі, і це далеко не всі його переваги. 

Чай мате

Південноамериканські індіанці шанували чай мате за подарунок богів — і недарма. Адже це справжнісінький еліксир бадьорості і здоров’я! він прекрасно тонізує, прояснює свідомість, зігріває і заспокоює, відновлює сили і зміцнює імунітет, а також сприяє схудненню.

А якщо застуда вже наздогнала вас, мате допоможе швидше усунути неприємні симптоми хвороби. Напій ідеально поєднується з медом і цукатами — ще одними натуральними антидепресантами. Починайте день з чашки свіжозавареного індіанського чаю, і скоро ви помітите, що сил стало більше, а настрій покращився. 

Що не варто їсти і пити

У той час як одні продукти допомагають подолати депресію і роблять нас щасливішими, інші перешкоджають виробленню серотоніну і підсилюють нудьгу. Ось чого слід уникати в міжсезоння:

жирного м’яса і копченостей. замініть їх на дієтичні курятину або індичатину, нежирну яловичину або баранину — в них достатньо білка, щоб якісно наситити організм.

солодощів — випічки, тістечок, цукерок, молочного і білого шоколаду. Вони підвищують рівень ендорфінів, але дуже ненадовго, до того ж шкодять фігурі і зубам. Гідна альтернатива солодощів-натуральний мед або сухофрукти.

кава. він створює надмірне навантаження на нервову систему, роблячи вас більш дратівливими і неспокійними. Рекомендуємо замінити каву корисними і не менш бадьорять напоями.

алкоголю . Келих сухого вина покращує травлення, а ось надмірні вживання спиртного загрожує погіршити депресію — адже алкоголь, особливо міцний, пригнічує нервову систему.