Раклет: як вибирати і готувати самий зимовий сир

28

Якщо сир входить в список продуктів, від яких ви без розуму, але ви до сих пір не пробували сир раклет і не знаєте, де його купити і як вибрати, пора терміново виправити це прикре непорозуміння!у цьому огляді ми розповімо все про це дивовижному культовому блюді: як його готувати, з чим подавати і де спробувати. 

Історія та походження

Тягучий ароматний раклет вважається зимовою стравою — традиційно його готують на різдво. так само, як і фондю, він готується з розплавленого жирного сиру з однойменною назвою, згадки про який зустрічаються вже в швейцарських монастирських рукописах. спочатку пастухи в альпах готували його, поклавши головку сиру близько до вогню, і зіскрібали плавиться сир. звідси і назва «раклет» — від французького racler (шкребти, шкребти).через французької назви і швейцарського походження ці дві країни досі сперечаються, кому ж з них належить право називатися батьківщиною цього чудесного сиру.

Як вибирати раклет

Раклет відноситься до виду напівтвердих сирів з щільною, але не грубою текстурою і тонкою скоринкою. колір у нього м’який, світло-жовтий.

На російських прилавках ви зможете знайти швейцарський раклет. жирність сиру-45-48%, а витримка — чотири місяці. робиться він з коров’ячого пастеризованого молока з додаванням тваринного сичужного ферменту. володіє різким грибним ароматом і насиченим гоструватим вершковим смаком.

Звертайте увагу на термін придатності: зберігається раклет близько шести місяців (це завжди повинно бути вказано на упаковці), а після розтину його можна зберігати в холодильнику не більше тижня.

Як приготувати раклет будинку

Якщо у вас вдома є раклетница, читайте інструкцію від свого виробника. як правило, ніяких складнощів з таким способом приготування сиру не виникає, оскільки сучасні потужні раклетніци з антипригарним покриттям і декількома режимами роботи буквально роблять всю роботу за вас.

Кожен учасник раклет-вечірки може сам заповнити свою сковорідку будь-якими інгредієнтами на свій смак, покласти зверху нарізаний сир і запікати до готовності. ще один спосіб приготування раклета більше схожий на фондю: розплавивши сир в раклетніце до готовності (він повинен покритися коричнево-золотистою скоринкою), ви можете поливати їм свою страву.

наостанок ми поділимося найпростішим рецептом раклета в духовці. зауважте, що ми не вказуємо кількість інгредієнтів, оскільки це залежить від кількості людей у вашій компанії. 

вам знадобиться:

  • раклет,
  • відварну картоплю,
  • болгарський перець,
  • гриби.

Всі інгредієнти, крім сиру, обсмажте на грилі до утворення рум’яної скоринки. раклет наріжте кубиками і поставте плавитися в духовку, розігріту до 150 градусів, в жаротривкої формі. сир буде готовий, коли ви побачите характерну скоринку, але будьте уважні: він повинен розтанути, а не запектися.

При подачі ви можете вмочати овочі в раклет або ж викласти всі інгредієнти на велику тарілку і поливати їх розплавленим сиром.

Правила подачі

В якості інгредієнтів для цієї страви ви завжди можете використовувати будь-які вподобані вам продукти. це можуть бути м’ясо, овочі, гриби, морепродукти, зелень, яйця і фрукти — загалом, все, що вам завгодно.

Самий класичний спосіб подачі цього розплавленого сиру — з відвареною картоплею або картоплею в мундирі. часто додатково подають м’ясні делікатеси (ковбаски, шинку), мариновані огірочки, каперси, цибулю і гриби.

Так само, як з усіма м’якими делікатними сирами, з сиром раклет подають білі або легкі червоні і рожеві вина з тонкими фруктовими нотками. швейцарці, до речі, впевнені, що раклет підійде також до будь-якого хорошого пива або шнапсу на травах.