Розбираємося в питанні: чи безпечно гріти їжу в мікрохвильовці

38

Багато хто відмовляється від використання мікрохвильовок, мотивуючи це тим, що мікрохвилі роблять їжу несмачною, провокують зростання ракових клітин в крові, створюють в молоці канцерогени, руйнують функції травної системи і, взагалі, більше схожі на машин-вбивць, ніж на засіб приготування їжі. 

Спробуємо не піддаватися паніці і розберемося, наскільки обгрунтовані такі висновки.

З чого все починалося

Приготування їжі стає менш стомлюючим, якщо на кухні є мікрохвильовка: вона гріє, і розморожує, і пече, і гриль готує, а головне — все це робить зі швидкістю світла і не створює нам, господиням, додаткових турбот. Всіма цими чудесами ми зобов’язані американському інженеру персі спенсеру, який ще в далекому 1945 році помітив, що свч-випромінювання може нагрівати предмети. Примітно, що найперша мікрохвильовка (зростанням з людини) використовувалася тільки для швидкого розморожування продуктів, а не для приготування їжі, а перша побутова мікрохвильова піч, якою ми знаємо її сьогодні, була представлена світу більше 50 років тому, і попит на цей прилад з тих пір не падає і сьогодні. 

Принцип роботи мікрохвильовки

Чим незрозуміліше нам якась річ, тим більше неприязні і страху вона викликає. Деяким людям мікрохвильові печі здаються моторошними тільки тому, що вони не знають нічого про принцип їх роботи, який, в общем-то, не такий вже й складний. Серце будь свч-печі-магнетрон-джерело випромінювання особливих радіохвиль високої частоти (мікрохвиль), які, в свою чергу, і нагрівають нашу їжу. Точніше, вони роблять так, щоб молекули їжі розганялися і терлися один об одного, виділяючи тепло. Хоча ці мікрохвилі не володіють ніякими радіоактивними властивостями, мікрохвильовка спроектована таким чином, щоб мікрохвилі не виходили назовні і не обпекли нас: так, наприклад, між пластинами в двері мікрохвильовки є спеціальна багатошарова сітка, що відображає мікрохвилі назад в піч. Висновок: якщо ви не будете пхати руки в мікрохвильовку і будете пам’ятати про те, що щодня відчуваючи на собі радіохвилі, що виходять від телефонів, телевізорів і комп’ютерів, ми ніяк від цього не страждаємо, то готування в мікрохвильовій печі стане зручним способом здорово заощадити час, при цьому зберігаючи корисні властивості продуктів.

Переваги мікрохвильовки

Крім супершвидкості і колосальної багатофункціональності, свч-печі рівномірно і якісно нагрівають їжу, не вимагаючи для цього масла, як у випадку розігрівання їжі на плиті. Мікрохвильовки займають мало місця і оснащені купою різних додаткових опцій, від вертіла до звукової системи оповіщення. Багато виробників оснащують свої плити стильним дизайном, системою «захист від дітей», книгами спеціальних рецептів, нижнім і верхнім грилями, таймером і запаморочливою кількістю режимів роботи, які знають, як зробити суп, попкорн або навіть мафіни. Не нехтуйте читанням інструкції вашої мікрохвильовки: там ви знайдете індивідуальні поради по догляду за нею і поради з безпеки.

Корисні поради

Фарфор, кераміка, скло-найкращий посуд для розігріву всього, що тільки можна, в мікрохвильовці. Акуратніше слід бути з порцеляною — на ньому не повинно бути малюнків, з поліетиленом і харчовою плівкою — їх потрібно проткнути в декількох місцях перед використанням, і з пластиком — на таких контейнерах обов’язково повинно бути зазначено, що вони підходять для мікрохвильовки і зроблені їх безпечного матеріалу. До речі, для розігріву хліба і випічки найкраще підійдуть серветки з льону або бавовни. Пробуйте використовувати мікрохвильову піч нестандартно: наприклад, гріти 15 секунд цитрусові, щоб отримати з них весь сік, або прискорити розмочування квасолі, заливши її водою і розігріваючи близько 10 хвилин.

Ніколи, ні за яких умов не намагайтеся зварити в мікрохвильовці яйця в шкаралупі: вибух буде вражаючим, а відтирати піч і найближчі до неї поверхні доведеться дуже довго. Метал і містять його предмети, такі, як золота облямівка на посуді або фольга, також не повинні потрапити в мікрохвильову плиту ні в якому разі. Одноразові пластикові контейнери для перенесення їжі, пластикові пакети і навіть пакети з коричневого паперу перед розігрівом слід знімати з продуктів. Будьте уважні і не запускайте порожню мікрохвильовку: так ви не тільки зіпсуєте саму піч, але ще в разі якої-небудь несправності можете викликати випадкове загоряння.

Догляд за мікрохвильовкою

Для того щоб мікрохвильовка прослужила вам довше, за нею, як і за будь-яким предметом на кухні, слід особливо ретельно доглядати. Готуйте їжу в закритому посуді для того, щоб уникнути забризкування стінок і дверцята печі їжею. Візьміть за правило протирати стінки мікрохвильовки відразу після приготування їжі: використовуйте просту м’яку ганчірочку. Якщо ви розморожували рибу або щось з таким же сильним запахом, спробуйте закип’ятити в мікрохвильовці склянку води з скибочкою лимона: це допоможе позбутися від запаху. Для масштабної чистки підійдуть чистячі засоби, призначені спеціально для мікрохвильових печей. Пам’ятайте, що при правильному використанні мікрохвильовка — ваша головна помічниця на кухні, яка може не тільки гідно замінити духовку, але і використовуватися для приготування чудових десертів.