Розбір польотів: чи корисно їсти заморожені продукти

42

Відправившись в супермаркет за продуктами, зверніть увагу на прилавки з замороженими продуктами. Їх асортимент досить різноманітний: овочі та суміші, ягоди, напівфабрикати, нагетси, котлети, риба. 

Деякі стабільно провозять візок з продуктами повз, навіть не дивлячись у бік заморожених продуктів, а інші, навпаки, закуповують їх у великих кількостях, щиро вважаючи, що це зручно: поклав в морозилку і приготував, коли потрібно. Хто ж все-таки правий? 

Разом з дієтологами та експертами в області правильного харчування ми вирішили розібратися, чи так корисні заморожені продукти, як прийнято думати. Наш спільний вердикт вас здивує! 

Заморожені продукти бувають різні

Перше і найголовніше правило, яке потрібно усвідомити, перш ніж відправитися за покупками: заморожені продукти бувають різні. На прилавках можна знайти овочі і ягоди, рибу, напівфабрикати з птиці або м’яса. Не всі вони однаково корисні або, навпаки, шкідливі. 

Тетяна рибакова:

консультант зі здорового способу життя, автор книги «як я схудла на 55 кг», веде свій блог про схуднення tanyarybakova.зімколи ми думаємо про те, що краще купити свіже, то ми забуваємо, що фрукти і овочі, які їдуть до з теплих країн, піддаються дозріванню в дорозі, а транспортування і зберігання теж не дуже добре на них позначається, так що ніхто точно не скаже, що корисніше. 1. Від покупки заморожених напівфабриктів, тобто так званої швидкої їжі, краще утриматися. Ви не можете знати напевно, з яких продуктів була приготовлена така їжа. Краще витратити трохи більше часу, але бути впевненим в тому, що страва на вашому столі корисне і смачне.

Овочі та ягоди, навпаки, можна і потрібно купувати. Сучасні технології дозволяють зберегти в них максимум користі і корисних речовин. Це саме те, що потрібно, щоб заповнити дефіцит вітамінів в зимову пору року і міжсезоння. Сміливо готуйте овочі на гарнір і додавайте ягоди в натуральний йогурт. 

Тетяна рибакова:

холод — це напевно найкращий консервант, який коли-небудь був придуманий, завдяки правильному заморожуванню зберігаються основні корисні складові продукту.

Обов’язково дивіться на склад

Якщо ви ще цього не робите, то саме час це виправити: обов’язково читайте інформацію на упаковці. Там ви зможете знайти багато цікавого і визначитися, чи варто вибирати конкретний продукт для свого раціону. 

Заморожені продукти помітно відрізняються за складом. Один і той же продукт від різного виробника може бути заморожений абсолютно за іншою технологією. Ягоди, наприклад, можна заморозити без будь-яких добавок, а можна змішати з цукром і іншими консервантами. Звичайно ж, в даному випадку перевагу слід віддати першому варіанту. Це максимально натуральний продукт, в складі якого ще залишилися поживні речовини. 

Анастасія біла:

нутриціолог, wellness-коуч, пройшла сертифікацію «спортивний нутриціолог»в коледжі фітнесу та бодібілдингу ім. Бена вейдеразаморожені продукти замороженим продуктам ворожнечу! якщо ми говоримо про піцу, пельменях і варениках, то безсумнівно, я проти вживання цього «харчового сміття». Якщо ж мова йде про заморожених овочах, ягодах, рибі і морепродуктах, м’ясі, то нічого небезпечного і шкідливого в їх вживанні немає.

Зверніть увагу на термін придатності

Термін придатності — це досить важлива характеристика, якщо мова йде про заморожені продукти. На прилавках така їжа з’являється після особливої обробки, а не в свіжому вигляді. Це має на увазі особливі технології не тільки заморозки, але і транспортування разом з подальшим зберіганням. 

Анастасія біла:

існуючі в даний час технології шокової заморозки дозволяють максимально зберегти всі мікроелементи. Звичайно, заморожені продукти не несуть своєї первісної корисності, частина вітамінів все одно втрачається, але комбінуючи їх з сезонними плодами, ви однозначно будете харчуватися повноцінно.

Вибирайте правильний спосіб приготування

У заморожених продуктах, які ми згадали вище, немає нічого шкідливого, але важливо не тільки грамотно підійти до вибору цих продуктів, але і правильно їх приготувати. Тільки в цьому випадку вам дійсно вдасться зберегти корисні і поживні речовини в їх складі і не перетворити ці продукти в «заборонену» їжу.

Креветки готуйте на пару або варіть в киплячій воді, а не смажте. Овочі також готуйте в пароварці або на пару, а не обсмажуйте в олії. Тоді ваш раціон буде здоровим і корисним. 

Загальна порада: заморожені продукти намагайтеся розморожувати повільно, тобто не намагайтеся скоротити і без того маленький термін приготування такої їжі.

Анастасія біла:

м’ясо і рибу розморожуйте повільно (перекладіть їх для розморожування нема на кухонний стіл, а в холодильник); креветки та інші морепродукти перед варінням обов’язково промийте у воді, щоб змити «крижану глазур», що містить хімічні елементи, які дозволяють довше зберегти продукт.

5. Всьому свій час

І ще одне важливе правило: навіть якщо вам вдалося купити заморожені продукти прекрасної якості, не намагайтеся замінити ними свіжі плоди. Пам’ятайте, що всьому свій час, і для кожного продукту є свій сезон.

Якщо ви купуєте заморожену рибу, то це можна пробачити, але ось овочі і ягоди в замороженому вигляді купуйте тільки тоді, коли на прилавках їх немає, тобто восени, взимку і навесні. Влітку віддайте перевагу свіжим плодам, а не налягайте на заморожені продукти. 

Тетяна рибакова:

влітку, звичайно, я рекомендую робити упор на сезонні свіжі продукти, але взимку я не бачу нічого поганого в тому, щоб використовувати заморожені суміші. Іноді просто немає іншого виходу.