Розвінчуємо міфи: вся правда про яєчних жовтках

44

Яйце дивно збалансованим способом поєднує в собі поживні речовини: яєчний білок відрізняється високим вмістом простого білка альбуміну і вкрай низькою калорійністю, а в ситному жовтку зосереджуються вітаміни, мінерали, корисні для здоров’я жирні кислоти і велика кількість холестерину — речовини з настільки поганою репутацією, що багато людей, намагаючись уберегти себе від проблем зі здоров’ям, нехтують жовтком і включають в раціон виключно яєчний білок. Але наскільки розумний такий підхід?

Чи варто турбуватися про холестерин?

Холестерин, що міститься в яєчних жовтках, є корисним і необхідний організму для синтезу гормонів і мембран клітин. Це не той страшний і жахливий холестерин, що приводить до атеросклерозу і підвищує ризик утворення тромбів. Недавні дослідження американських фахівців показали, що вживання жовтків ні в якому разі не призводить до нездорового вмісту рівня холестерину в крові, як це роблять, наприклад, трансжири, переїдання або низька фізична активність. Навпаки, яєчний холестерин допомагає замістити недолік кальцію в крові і навіть знижує рівень «поганого» холестерину, чим перешкоджає утворенню бляшок в крові. Але це, зрозуміло, не означає, що ви повинні з’їдати по 5 яєць за один присід: це буде схоже поїдання тільки одних цукерок або, скажімо, одних огірків, і в кращому випадку не принесе ніякої користі, якщо не зашкодить. Пам’ятайте, що природа любить гармонію і помірність у всьому, і навіть яйце влаштовано так, що популярний серед адептів здорового харчування білок погано засвоюється без жовтка і втрачає свою протеїнову цінність.

Вітамінний жовток

Зациклюючись (як ми з’ясували, абсолютно даремно) на високому вмісті в жовтку холестерину, багато хто часто забувають про безліч корисних вітамінів, якими може похвалитися «сонячна» серцевина яйця. Список очолюють вітаміни групи в, які беруть участь у всіх обмінних процесах організму, і в першу чергу — в12, що перешкоджає розвитку анемії і підтримує нас в тонусі. Також це вітамін а, регенеруючий тканини і зміцнює імунітет, вітамін d, який відповідає за здоров’я нашого скелета і виводить з організму важкі метали, і омолоджуючий антиоксидант-вітамін е. До речі, білок на цьому тлі виглядає не так блідо, як здається: він, в свою чергу, теж містить в собі вітаміни групи b і згортаючий кров вітамін к. Варто, напевно, уточнити, що всі ці корисні складові яйця найкраще засвоюються разом один з одним, і тому не відокремлюйте білок від жовтка, а сміливо їжте його повністю.

Мінерали і життєво важливі елементи

Ми вже згадували про дивовижну властивість жовтка виробляти корисний холестерин і перешкоджати утворенню «поганого»: це відбувається завдяки високому вмісту в жовтку лецитину, який активно бореться з появою зайвої ваги і виводить надлишки «неправильного» холестерину. Ліноленова кислота, складова 16% вмісту всього жовтка, дуже потрібна річ для організму, нездатного самостійно виробляти цю речовину — це незамінна жирна ненасичена кислота, необхідна для нормальної життєдіяльності людини. Холін покращує метаболізм і нормалізує обмін жирів, а мелатонін регулює діяльність ендокринної системи і кров’яний тиск. Якщо жовток досі не переконав вас у своїй користі, нагадуємо, що додатково до всього цього він ще містить в собі кальцій, фосфор і такий же, як і в бананах, значний обсяг калію.

Не білком єдиним

Якщо деякі з задоволенням використовують жовтки для приготування майонезу, крему для тортів або, піддавшись гастрономічного пориву, для яєчного лікеру, то інші люди строго стежать за своїм харчуванням і дотримуються жорсткої білкової дієти, вживаючи в їжу тільки низькокалорійну складову яйця. Погані новини для останніх: протеїни, якими так багатий яєчний білок (в основному завдяки своєму об’єму), містяться і в жовтку, та ще й в сукупності з корисними жирами, без яких основна речовина, відповідальна за побудову красивого тіла, просто не засвоїться. Якщо налягати на білки, відокремлені від жовтків, можна серйозно виснажити свій організм і скоротити в ньому запаси вітаміну а, якого і без того вічно не вистачає.

Скільки можна їсти жовтка?

Оптимальна кількість холестерину на добу для здорової людини-близько 300 міліграмів на добу. Але це не означає, що потрібно з’їдати рівно 2 яйця кожен день, щоб дотримуватися цієї норми. Пам’ятайте, що все індивідуально, і різні люди по-різному реагують як на наявність холестерину в їжі, так і на її калорійність: враховуйте, що жовтки вкрай поживні і містять в собі високу кількість жирів, а тому потрібно знати міру. Ідеальне рішення такої проблеми-готувати собі смачні і корисні страви з яєць, тим самим регулюючи їх кількість і поєднуючи їх з вітамінами, що містяться в інших продуктах. Існує безліч способів приготувати цей популярний продукт смачно і корисно. Експериментуйте і, якщо вам набридли прості варені яйця на сніданок, пробуйте нові рецепти, вибирайте яйця правильно і, звичайно, ні в якому разі не відокремлюйте білок від жовтка — багатого джерела необхідних для життя елементів.