Російські суперфуди: найкорисніші продукти з нашої країни

23

Модним словом «суперфуд» сьогодні прийнято називати всі продукти, в яких концентрація вітамінів і корисних речовин досягає найвищого рівня. Термін цей ні в якому разі не медичний і не науковий: він був підхоплений маргетинговими компаніями у дієтологів і адептів здорового харчування, які першими відкрили світу користь какао-бобів, капусти кале, спіруліни та інших рідкісних продуктів.

Говорячи про суперфудах, багато хто чомусь забувають, що крім важкодоступних екзотичних насіння і корінців, існують і «російські народні» корисні продукти, цілком заслуговують горде, модне звання суперфуду. Сьогоднішній огляд — якраз про них.

Мед

Мед так часто виручає нас і як кращий цукрозамінник, і як найсмачніші ліки від застуди, що нам і в голову б не прийшло назвати цей всіма улюблений продукт суперфудом, але ж саме таким мед і є!

У складі натурального меду є все, щоб зміцнити наш імунітет і збагатити наш організм вітамінами і мікроелементами: маса вітамінів групи в, вітаміни е, с і а, калій, кальцій, магній, залізо, йод і цинк, природні фітонциди і фітогармони. Любителі меду можуть похвалитися міцним імунітетом, спокійним сном (мед має седативну дію і корисний при нервових захворюваннях), відсутністю проблем з травленням і вмістом заліза в крові.

Кедрові горішки

Ще один наш улюблений суперфуд, який багато хто полюбив ще в дитинстві, це кедрові горішки. Комплекс вітмаїнів в, жиророзщеплюючі вітаміни е і р, фосфор, йод (якого так не хвататет сибірякам), добова потреба амінокислот і маса дефіцитних мікроелементів (наприклад, цинк).

Обов’язково включайте кедрові горішки в свій раціон: вони не тільки дуже смачні, але і неймовірно корисні, особливо при захворюваннях шлунка, проблемами з щитовидною залозою і імунодефіциті.

В якості суперфуду кедрові горішки найкраще додавати в різні страви, наприклад, в салати (ось, до речі, чудовий рецепт салату з цвітної капусти з м’ятою і кедровими горішками) і соуси. Найпопулярніший соус на основі кедрових горіхів — легендарний песто.

Обліпиха

За неймовірну кількість в своєму складі вітаміну с, а також характерний кисло-солодкий смак і аромат на заході обліпиху охрестили «сибірським ананасом», ось тільки обліпиха, мабуть, позмагалася б з заморським фруктом за звання суперфуду і вийшла б переможцем: настільки вона багата вітамінами.

Вміст вітаміну е в ній наближається, здається, до нескінченності (за цим показником обліпиха — перший в росії продукт), вона багата вітамінами групи в, а також найважливішими вітамінами а і с, мікроелементами, цукрами, органічними кислотами, антиоксидантами і солями, необхідними для підтримки здоров’я нашого організму.

Обліпиха сприятливо впливає на обмін речовин, покращує склад крові, зміцнює імунітет і допомагає запобігти виразкові хвороби шлунка. Додавайте її в свої напої-робіть на її основі вітамінні коктейлі і зігріваючі чаї.

Журавлина

Як і інші російські суперфуди, журавлина в першу чергу багата вітаміном с — головним борцем з простудними інфекціями і захисником нашого імунітету. Завдяки високому вмісту магнію, журавлину рекомендують включати в раціон людям, які відчувають проблеми з серцево-судинною системою: так, наприклад, гіпертонікам журавлина допоможе знизити підвищений тиск.

Сприятливо журавлина впливає і на метаболізм — її ягоди багаті пектином і клітковиною, і саме тому журавлинний сік покращує травлення і стимулює роботу кишечника, а також відмінно очищає організм від шлаків і токсинів.

У журавлині містяться природні консерванти, які дозволяють ягодам прекрасно зберігатися в простій кип’яченій воді: не кип’ятіть саму журавлину, щоб зберегти всі її корисні властивості. Їжте журавлину з цукром, додавайте її в кашу, готуйте журавлинні морси і смузі: в будь-якому випадку з цим суперфудом ви отримаєте поживні, смачні і дуже корисні страви.

Горобина чорноплідна

Корисні властивості чорноплідної горобини світу стали відомо досить пізно, лише в xix столітті. Однак після цього цей чагарник перестали використовувати виключно в декоративних цілях, почавши говорити про нього як про найцінніший російською суперфуді.

Чорноплідна горобина багата вітамінами буквально в алфавітному порядку — це найважливіші для нашого організму вітаміни а, в, с. Е і багато інших, містить масу незамінних мікроелементів, корисних речовин, органічних кислот і клітковини.

Ця низькокалорійна ягода (50 кілокалорій на 100 грамів) допомагає підтримувати рівень глюкози в крові, зміцнює імунітет, перешкоджає росту жирової тканини, очищає організм від шлаків і токсинів і нормалізує роботу кишечника. Свіжий сік з чорноплідної горобини відмінно підійде всім, хто хоче залишатися в тонусі і оберігати своє здоров’я.

Шипшина

Друга назва шипшини — «лікар лісу», і отримав він це прізвисько за воістину унікальні цілющі властивості. Наприклад, він містить в кілька разів більше вітаміну с, ніж чорна смородина і лимон — отже, це чи не найкращий засіб для боротьби із запальними та інфекційними захворюваннями.

Всі, хто стежить за своєю вагою, повинні звернути увагу на шипшина через його розганяють метаболізм властивостей: він покращує обмін речовин, виводить з організму шкідливі сполуки і допомагає підтримувати загальний тонус організму.

Додавайте цей суперфуд в соуси і напої, робіть з нього варення і лікери або ж просто заварюйте ягоди шипшини у воді і приймайте такий настій для боротьби з втомою і першими ознаками застуди.

Чорна смородина

Чорну смородину, напевно, можна сміливо назвати найсмачнішим і найулюбленішим російським суперфудом, багатим вітаміном с.крім цього вітаміну, ягода містить вітаміни групи в, а також вітаміни d і e, калій, фосфор, органічні кислоти, пектини, ефірні масла і дубильні речовини.

Смородина-відмінний протизапальний засіб, але не варто забувати про її інші корисні властивості: вона тонізує і заспокоює нервову систему, знімає головний біль і покращує сон, зміцнює серцево-судинну систему, очищає організм від шлаків і токсинів, нормалізує рівень цукру в крові.перетирайте чорну смородину з цукром, пийте свіжовичавлений сік або робіть настоянку з цієї ягоди. якщо ви любите незвичайні і корисні десерти, радимо приготувати з чорної смородини оригінальний молочний коктейль або справжній літній мус з м’ятою.